Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Chisun musiikkia ladannutta pikkutyttöä syytetään piratismista

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Chisun musiikin lataamisesta tuli pikkutytön isälle yllättävä lasku.
Chisun musiikin lataamisesta tuli pikkutytön isälle yllättävä lasku. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaalisessa mediassa on keskiviikkona levinnyt helsinkiläisen perheenisän kirjoitus, jossa kerrotaan tämän yhdeksänvuotiaan tyttären musiikkilatailusta.

Perheen tytär yritti viime vuoden lokakuussa koekuunnella muusikko Chisun uuden Kun valaistun -albumin kappaleita. Tyttären hakukoneyritykset päätyivät isän mukaan vahingossa Pirate Bay -palvelimelle, jonka sisältö koostuu pääosin laittomista kopioista.

Perheenisälle tilanne valkeni vasta keväällä, kun hän sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:ltä (TTVK) kirjeen, jossa vaadittiin 600 euron korvausta laittomasti levitetystä äänitallenteesta. Isä ei suostunut maksamaan, minkä vuoksi poliisi kävi tämän viikon tiistaina takavarikoimassa tytön tietokoneen.

TTVK:n mukaan sillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin antaa tapauksen edetä poliisitutkintaan.

"Käytämme toki tapauskohtaista harkintaa, mutta katsoimme, että on parasta antaa viranomaisen selvittää tapahtumien kulku", sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Kotilaisen mukaan ei ole mahdollista, että kukaan päätyy lataamaan musiikkia vahingossa.

"Tämä edellyttää, että tietokoneelle on ensin hankittu latausohjelma", hän sanoo.

TTVK:n viimesyksyisessä tehoiskussa jäi kiinni kaikkiaan 28 suomalaista. Kotilaisen mukaan muut tapaukset on jo sovittu.

Netin käyttäjien oikeuksia puolustavassa Electronic Frontier Finland -yhdistyksessä (EFFI) tytön tarinaa pidetään merkkinä siitä, että tekijänoikeusjärjestelmä on vedetty liian kireälle Suomessa.

"Ei ole kenenkään etujen mukaista, että tekijänoikeuden nimissä ahdistellaan pikkutyttöjä. Tämä osoittaa huonoa harkintakykyä sekä TTVK:lta että poliisilta", sanoo EFFI ry:n varapuheenjohtaja Ville Oksanen.

Chisu kommentoi keskiviikkona Facebook-sivullaan, että TTVK-asiaa selvitetään parhaillaan. Hän sanoi infoavansa fanejaan myöhemmin.