Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen osa alkoi hylätystä monologista

Vuonna 2009 ilmestynyt Ihmisen osa kuvailee sitä, miten rahan, talouden ja työelämän muutokset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja panneet arjen uusiksi ja palasiksi, kertoi Kari Hotakainen HS:lle heinäkuussa 2007 julkaistussa jutussa.

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Ensin Kari Hotakainen pelkäsi kirjoittaneensa Ihmisen osaan kaksitoista erillistä novellia. Sitten hän ymmärsi, että tekstit liittyivät kaikki toisiinsa.
Ensin Kari Hotakainen pelkäsi kirjoittaneensa Ihmisen osaan kaksitoista erillistä novellia. Sitten hän ymmärsi, että tekstit liittyivät kaikki toisiinsa. Kuva: Rio Gandara HS

"Aihe alkoi pyöriä mielessäni vuonna 2007. Nyt jälkikäteen voi sanoa, että tuosta vuodesta lähtien olen pohtinut, kuinka rahan, talouden ja työelämän muutokset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja panneet arjen uusiksi ja palasiksi.

Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Ihmisen osa on tätä muutosta kuvaavan trilogiaksi kasvavan kirjasarjan ensimmäinen osa. Siinä pohdin sammakkoperspektiivistä, mitä raha tarkoittaa, jos ihminen on lankakauppias. Jumalan sanassa (2011) siirrytään taas korkealle ylätasolle, koska romaanin päähenkilö – investointipankkiiri – ei edes tiedä, mitä lopulta omistaa.

Nyt syksyllä julkaistavassa Luonnon laissa keskeisellä sijalla ovat puolestaan yhteiset rahat, meidän verorahamme. Se päättää tämän temaattisen trilogian, jonka jokaisessa osassa on eri henkilögalleria. Siksi sanaan trilogia voinee lisätä vähintäänkin lainausmerkit.

Itse asiassaIhmisen osa on omaelämäkerrallinen romaani, koska otin siinä ensimmäistä kertaa oman taustani käyttöön, vailla mitään ironiaa tai satiiria. Isälläni oli sekatavarakauppa. Tiedän lapsuudesta ja nuoruudesta äärimmäisen hyvin pienyrittäjäperheen arjen. Muistan hyvin myös sen poliittisesti raskaan aikakauden, jolloin jokainen pienyrittäjäkin oli lahtari.

Halusin löytää romaanille keskushenkilön, jolla olisi aivan konkreettinen ja arkinen suhde rahaan. Näin keksin eläkkeelle jääneen lanka- ja nappikauppias Salme Malmikunnaksen, jolla on kolme pääkaupunkiseudulla aivan erilaisessa todellisuudessa elävää lasta.

Yki lapsista – tytär Helena – on toimistotyössä. Se antoi minulle mahdollisuuden kuvata myllätyssä työelämässä tapahtuneita muutoksia, jotka ovat esimerkiksi pakottaneet ihmiset kärvistelemään tiuhaan koolle kutsutuissa palaverihelveteissä.

Ihmisen osa oli siinä mielessä kummallinen kirja, että huomasin kirjoittavani jokaisesta henkilöhahmosta erillisen novellin. Yhtäkkiä minulla oli kaksitoista erillistä lukua tai novellia, jotka asettelin epätietoisena lattialle ja pohdin, mitä pahusta tehdä.

Tajusin kuitenkin, että tekstit liittyivät toisiinsa, joten aloin täydentää henkilöiden tarinoita ja kehiä jotakin, joka pitäisi kokonaisuuden kasassa. Juonen kanssa oli ongelmia. Juonenkehittelijänä olen nimittäin infantiili ja minun täytyisi joka kirjan kohdalla soittaa Jari Tervolle tai Ilkka Remekselle ja ostaa juoni 400 eurolla. En kehdannut soittaa heille.

Muistin uutisen nuoren tytön traagisesta yliajosta. Päähän tuli ajatus, että yliajo saattoi kertoa myös puhumisen ja rahan kulttuurin murroksesta. Kun oikeassa elämässä joku puhuu liikaa, sille sanotaan: pidä turpa kiinni. Tässä romaanissa lörpöltä otetaan kieli kokonaan pois. Sanoin itselle: Hyvä Kari. Siinä oli juoni, joskaan ei kovin omaperäinen.

Vielä täytyi liittää kokonaisuus yhteen. Lopulta juuri Salme Malmikunnaksen puhe, elämänkatsomus ja puheen rytmiikkaa kasvoivat kokonaisuutta kannattavaksi elementiksi.

Yritin ennen Ihmisen osaa kirjoittaa monologia näyttämölle Ritva Valkamalle, mutta siitä ei tullut mitään. Kun pääsin vauhtiin Ihmisen osassa, tajusin, että – herra isä – Salme puhuu kuin Ritva Valkama."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat