Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Soininvaara myöhästyi suorasta lähetyksestä – "Paluu eduskuntaan oli virhe"

Kansanedustaja Osmo Soininvaara hyvästelee kolmannen kerran eduskunnan

Kulttuuri
 
Osmo Soininvaara: Tällä vaalikaudella ei ole tehty mitään järkevää
Osmo Soininvaara: Tällä vaalikaudella ei ole tehty mitään järkevää
Vihreiden kansanedustajan Osmo Soininvaaran mukaan eduskunta ei tällä vaalikaudella ole tehnyt mitään järkevää. Soininvaara sanoo HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa, että häneltä oli virhe palata kansanedustajaksi. ”Kaikki ne asiat, joita tältä vaalikaudelta odotin, ovat epäonnistuneet”, Soininvaara kertoo. Nokikkain-ohjelman vieraina ovat nyt eduskunnan jättävä Osmo Soininvaara ja tämän uutuuskirjan Jäähyväiset eduskunnalle arvioinut politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.

"Olisi pitänyt uskoa vaimoa", Osmo Soininvaara tunnusti HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa maanantaina.

Soininvaaran mukaan viimeinen kausi eduskunnassa oli virhe. Häntä turhautti Kataisen hallituksen kyvyttömyys saada aikaan talousuudistuksia.   

Artikkeliin liittyvät

Jatkossa hän aikoo keskittyä kunnallispolitiikkaan sekä tutkijantyöhön.

Soininvaara kohtasi HSTV:ssä teoksestaan Jäähyväiset eduskunnalle arvion kirjoittaneen  Unto Hämäläisen.

Ohjelmantekijöille Soininvaara aiheutti sydämentykytystä myöhästymällä suorasta lähetyksestä.

Soininvaara kertoi unohtuneensa kaikessa rauhassa lukemaan sähköposteja.

"Onneksi raitiovaunu ei tämän enempää juuttunut liikennevaloihin", Soininvaara naurahti.

Vihreiden Soininvaara ruotii teoksessaan analyyttiseen, joskin kitkerään sävyyn, niin kokoomusta, perussuomalaisia kuin demareitakin eikä säästä omaa puoluettaankaan.

Näin hän kirjoittaa sixpack-hallitusneuvotteluista, joissa neuvottelijat Soininvaaran mukaan peukaloivat talouslukuja haluamaansa suuntaan asiantuntijoista piittaamatta.

"Päättäjiämme voi verrata palokuntaan, joka ei kylläkään sytyttänyt tulipaloa, mutta myötävaikutti vahinkojen syntymiseen panemalla tupakaksi ennen kuin ryhtyi hommiin." 

 Unto Hämäläisen arvio Soininvaaran teoksesta:

Soininvaarat pitkät jäähyväiset

Kansanedustaja Osmo Soininvaara on kirjallinen tyyppi. Hän pitää blogia, kirjoittaa kolumneja ja julkaisi perjantaina kirjan Jäähyväiset eduskunnalle.

Nämä ovat jo kolmannet Soininvaaran jäähyväiset. Hän putosi eduskunnasta 1991, luopui vapaaehtoisesti paikastaan 2007 ja jättää nyt taas parlamentin, ehkä viimeisen kerran.

Kun Soininvaara palasi neljä vuotta sitten eduskuntaan, hän puhkui intoa. Hän oli koko vaalikauden ladannut akkujaan.

Nyt kotiin lähtee turhautunut 63-vuotias veteraani. Kausi oli pettymys. Kun kirjoittaja ei saa makua elämäänsä, lukijakin hieman pettyy. Onko millään enää mitään väliä?

Pääsyylliset pahaan oloon löytyvät poliittisista vastustajista. Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset ahdistavat, tosin eri syistä.

Omaa vihreää ryhmäänsä kohtaan hän tuntee yhä sympatiaa.

Hiljaa mielessään Soininvaara joutuu myöntämään, että aika on ajanut ohitse.

Häntä arvostetaan, kunnioitetaan ja kuunnellaan, mutta nuori polvi hoitelee asiat omalla tavallaan.

"Vihreiden spontaanit ja vähän rosoiset tekstit olivat korvautuneet ammattitaitoisesti laadituilla mitäänsanomattomuuksilla. Ne olivat virheettömiä, pysyttelivät tiukasti omalla mukavuusalueella ja sisälsivät lähinnä ennalta arvattavia kannanottoja", Soininvaara valittaa ja kertoo, ettei jaksanut edes lukea oman ryhmänsä papereita.

Kuulostaa tutulta.

Meitä vanhoja marisijoita näyttää riittävän joka paikkaan.

Nalkutusta ei kirjassa ole sentään häiriöksi asti. Pääosa on tuttua Soininvaaraa: terävää, analyyttista ja asiantuntevaa.

Soininvaara on merkittävä yhteiskunnallisten ja taloudellisten ilmiöiden analysoija. Hänen kirjaansa kannattaa tutustua ja siinä on paljon oppimista – varsinkin kokoomuslaisilla, demareilla ja keskustalaisilla.

Suuret puolueet potevat nimittäin ajatuksellista näivetystautia. Politiikan pitkät pohdinnat on korvattu nopeilla ja lyhyillä huudahduksilla, twitter-viesteillä.

Soininvaaraa harmittaa varsinkin demarien tilanne. Sdp on ollut turvallinen valtionhoitajapuolue, jota monipuoluemaassa on tarvittu.

"Tähän asti puolue on myös turvannut maan kehitystä siinäkin mielessä, että kokoomuslaisten poukkoilevat ajatukset ovat joutuneet edes jonkinlaiseen realistisuustarkasteluun", Soininvaara kirjoittaa.

Häntä pelottaa, että politiikka siirtyy "helppohintaiseksi oikeistolaisuudeksi", jos hallituspuolueet joudutaan etsimään vain porvarilliselta puolelta.

Lopuksi on pakko tehdä ilkikurinen kysymys.

Edellinen vihreän vaikuttajan kirja oli Pekka Saurin romaani Parempaa kuin seksi.

Kirjassa seikkaili tunnistettavia hahmoja vihreän liikkeen alkuajoilta. Yksi oli Soininvaara.

Onko Soininvaara lukenut ystävänsä romaania?

Ainakaan romaani ei ole tehnyt Soininvaaraan niin suurta vaikutusta, että hän olisi maininnut Saurin kirjaa tai edes tämän nimeä omassa kirjassaan.

Mika Ranta HS
Osmo Soininvaara ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) Helsingin Sanomien ja Nelosen kuntavaalipaneelissa 17. lokakuuta 2012.
Osmo Soininvaara ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) Helsingin Sanomien ja Nelosen kuntavaalipaneelissa 17. lokakuuta 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat