Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dance-ohjelmasta ponnistanut tanssija sai Kritiikin kannukset -palkinnon

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Näin tanssii palkittu breikkari Ima Iduozee
Näin tanssii palkittu breikkari Ima Iduozee
Näin Dance-ohjelmasta julkisuuteen ponnistanut tanssija Ima Iduozee kertoi tanssistaan helmikuussa 2014. Toimittaja: Hannele Jyrkkä. Kuvaus: Janne Järvinen. Editointi: Pipsa Palttala

Tanssija-koreografi Ima Iduozee saa tänä vuonna Kritiikin kannukset -palkinnon.

Suomen arvostelijain liitto myöntää palkinnon tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Perustelujen mukaan Iduozeen taiteessa "breakdancesta kumpuava teknisesti suvereeni, juureva ilmaisu käy tyystin omanlaistaan, vaikuttavaa ja uutta luovaa vuoropuhelua nykytanssimaisen liike-ilmaisun kanssa."

Janne Järvinen HS
Perfect Dayn materiaali Kaisa Torkkelille alkoi muotoutua Iduozeen mukaan siitä, "miltä se Kaisan lihassa maistuu".
Perfect Dayn materiaali Kaisa Torkkelille alkoi muotoutua Iduozeen mukaan siitä, "miltä se Kaisan lihassa maistuu".

Lautakunta arvioi Iduozeen työskentelyä erityisesti Tero Saarisen Morphed-teoksessa.

Suuren yleisön tietoisuuteen Iduozee tuli television kykyohjelma Dancen finalistina vuonna 2011. Hän on voittanut breakdancen Suomen mestaruuksia vuosina 2000, 2007 ja 2008. Viime vuosina hän on ehtinyt esiintyä lukuisissa tanssiteoksissa ja musikaaleissa sekä alkanut tehdä omia koreografioita.

Iduozee on tanssinut muun muassa Reija Wäreen, Minna Vainikaisen ja Marita Liulian töissä.

Aiempia Kritiikin kannukset -palkittuja ovat muun  muassa  Jorma Panula, Jouko Turkka, Ulrika Hallberg, Olli Jalonen, Kari Väänänen, Tuomas Kantelinen ja Martti Suosalo.

Kuka

Ima Iduozee

 Helsinkiläinen vuonna 1988 syntynyt tanssija, joka ponkaisi taidetanssin kentälle kisattuaan tv:n Dance-kisan finalistina 2011.

 Kiertänyt ensimmäisellä soolokoreografiallaan This is the Title (2012) niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla näyttämöillä.

 Esiintynyt monissa musikaaleissa ja nykytanssiteoksissa, mm. Sonya Lindforsin NOIR?-teoksessa (2013).

 Opiskelee tanssijan maisteriohjelmassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

 Voittanut breakdancen Suomen mestaruuden vuosina 2000, 2007 ja 2008.

 Esiintynyt break-tapahtumissa myös Pohjoismaissa, Puolassa ja Etelä-Koreassa.

Haastattelimme voittajan tuoreeltaan.

Miltä palkinto tuntuu?
Tuntuu hyvältä, ehkä vähän absurdiltakin, kuulua siihen samaan kaanoniin, jotka ovat aiempina vuosina saaneet saman palkinnon. Hienoa on, että tämän päättämässä ovat olleet ihmiset, jotka ammatikseen seuraavat mitä taiteen kentällä tapahtuu. He ovat ajan hermolla.

Nousit suuren yleisön tietoisuuteen Dance-ohjelmassa. Kuinka merkityksellinen se on ollut urasi kannalta?

Se oli merkittävä siirtymä kohti uutta. Sitten taas nykytanssin pariin eksyminen on ollut useamman tekijän summa, siinä ehkä merkittävämpi on ollut sooloteokseni This is the Title. Dance antoi mahdollisuuden tulla nähdyksi ja poiki työtarjouksia.

Onko kykyohjelmatausta aiheuttanut tanssipiireissä epäilyksiä?
Ei, ihmiset näissä ympyröissä ovat suvaitsevaisia ja tulevat eri lähtökohdista, ja sehän on rikkaus.

Mikä on breakdancen tila Suomessa tällä hetkellä?
Se on hyvin erilainen kuin silloin, kun olin itse aktiivisesti mukana. Ryhmiä on mukana huomattavasti vähemmän. Yhä vaikuttavat breikkarit ovat saaneet hienoja asioita aikaan ja vieneet Suomea maailmankartalle.

Näetkö palkinnolla merkitystä breakdancelle?
Ehdottomasti. Tämä osoittaa, että konventioita on välillä hyvä uudelleen jäsentää, rikkoa ja kyseenalaistaa. Jotta se, mitä tehdään on kosketuksissa tähän aikaan. Muutenhan ei synny mitään uutta.

Mitkä ovat tulevat suunnitelmasi?
Seuraava oma työ on Tukholman kaupunginteatterissa lokakuussa kantaesittämäni tanssiteos. Lennämme juuri perjantaina tapaamaan työryhmää. This is the Title -sooloa esitän kesän aikana Amsterdamissa ja loppuvuodesta Ranskassa. Myös Tero Saarinen Companyn kanssa on kesän mittaan näytöksiä.


"Esiintyjän työkin tuntuu perustuvan perustarpeisiimme: tarpeeseen tulla nähdyksi, kuulluksi, hyväksytyksi", pohtii Ima Iduozee.
"Esiintyjän työkin tuntuu perustuvan perustarpeisiimme: tarpeeseen tulla nähdyksi, kuulluksi, hyväksytyksi", pohtii Ima Iduozee.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat