Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kari Hotakaisen neuvo Sipilälle: "Anna meidän edes hetken tuntea, että olemme samassa veneessä"

Kulttuuri
 
Miisa Kaartinen
Kirjailija Kari Hotakainen sanoo tuntevansa suurta sympatiaa Sipilää kohtaan.
Kirjailija Kari Hotakainen sanoo tuntevansa suurta sympatiaa Sipilää kohtaan. Kuva: Miisa Kaartinen

"Pääministeri hymyili ja katsoi ensin oikealle ja sitten vasemmalle puolelleen. Ele kertoi: nämä tässä ovat minun rinnallani tänä vaikeana hetkenä. Vaikka pääministeri tiesi tuskallisen hyvin, ettei kukaan ollut kenenkään rinnalla, vaan jokainen seisoi yksin globaalin pellon laidalla kotimaisen tuulen humina korvissaan."

Kirjailija Kari Hotakaisen tuorein teos Luonnon laki (2013) on tänään pelottavan ajankohtainen, kun Juha Sipilän johtama ässäkolmikko kertoo kansakunnalle, mistä se tulee tulevina vuosina säästämään.

Hotakainen itse kokee suurta sympatiaa Sipilää kohtaan.

"Ehdottomasti, sehän on aivan hirvittävä paikka. Itse asiassa olen kokenut sympatiaa poliitikkoja kohtaan tauotta jo monta vuotta", hän sanoo.

"Minussa nousee hoivavietti välittömästi."

Sipilän listaa odottavat kainalot märkinä myös kulttuurivaikuttajat, joita pyysimme arvioimaan todennäköisesti lankeavien säästöjen vaikutuksia suomalaiseen kulttuurielämään.

Seitsemän haastatellun vaikuttajan vastaukset löytyvät tämän jutun lopusta.

Tutkijoiden, taidelaitosten johtajien ja muiden vaikuttajien vastausten perusteella rajut leikkaukset ajaisivat taiteilijat kortistoon, pakottaisivat taidelaitokset aiempaa riskittömämpään ohjelmistoon, lamauttaisivat paikallista elinkeinoelämää ja nitistäisivät nuorisotyötä.

Muun muassa.

Kulttuurinkuluttajat eli kansalaiset taas havaitsisivat leikkurin iskun lyhentyneinä aukioloaikoina, vähempinä näytöksinä ja yksipuolisempana tarjontana.

Silmiinpistävän usein vastauksissa mainittiin kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille.

"Kulttuurista säästämisen kohde on yksiselitteinen: se kohdistuu ihmisten hyvinvointiin ja kaventaa ihmisten oikeutta hyvään arkeen", Ateneumin museon johtaja Susanna Pettersson sanoo. "Kulttuuri on sivistyksen ja toimivan yhteiskunnan mittari. Sillä on myös voimakkaasti työllistävä vaikutus."

Kyselyyn vastanneiden tutkijoiden vastauksissa korostuu pelko juustohöylällä leikkaamisesta. He pelkäävät ässäkolmikon valitsevan säästötalkoissa helpoimman tien, mikä johtaa tasapuoliselta vaikuttavaan lopputulokseen, mutta aiheuttaa eniten tuhoa pitkällä tähtäimellä.

Yllättävän moni vastaaja pelkää maakuntien kulttuurilaitosten puolesta. Niiden uskotaan kärsivän keskustavetoisessakin Suomessa kasvukeskusten kultturitekijöitä enemmän: ne kun eivät pysty paikkaamaan tilannetta sponsorirahoituksella.

"Jos valtionosuuksista leikataan, kunnat eivät tässä taloudellisessa tilanteessa kykene kompensoimaan vajetta, vaan laitosten toimintaa joudutaan supistamaan", Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist sanoo.

Erityistä huolta kannettiin myös vähävaraisempien asemasta. "Itse en karsisi lasten, nuorten ja ikäihmisten palveluista", tutkija Aapo Jumppanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sanoo.

"Jos on pakko, niin työssäkäyville suunnatusta kulttuuritarjonnasta voitaisiin säästää. Heillä kun on toisaalta vähemmän aikaa kulttuurinkuluttamiseen ja toisaalta tuloja hankkia palveluita."

"Koko teho-osasto oli keskittynyt Rautalaan aivan kuin hän olisi joku erityisen merkittävä henkilö, joka on ehdottomasti saatava takaisin keskuuteemme."

Hotakaisen kirjassa pääministerin leikkauspuhetta seuraa sairaalavuoteestaan katetreihin kiinnitetty maalämpöyrittäjä Jussi Rautala. Auto-onnettomuuteen joutunut mies menettää terveytensä lisäksi uskonsa myös veronkiertämiseen ja rakastuu lopulta hyvinvointiyhteiskuntaan palavasti.

Mitä siis ihmisen pitäisi menettää rakastuakseen kulttuuriin? "Hyvä kysymys", Hotakainen sanoo ja miettii hetken. "Ajatellaan vaikka kirjastoja. Kyllä niistä luulisi näin pienen maan olevan ylpeä."

"Ja mitä ihmiselle tapahtuu, jos kukaan ei kerro hänelle, millaista on olla ihminen. Sitähän taide pyrkii tekemään."

"Kyllä ainakin minusta on tärkeää saada tietää, millaista on elää Kari Hotakaisen pientä elämää Pakilassa."

Hotakainen kieltäytyy laittamasta vanhukselle hankittavaa hengityskonetta ja kulttuuripalvelua vastakkain.

"Tuohon kysymykseen on mahdollista vastata vain väärin. Sen pohtiminen johtaisi vain surrealistiseen lopputulokseen."

HS:n haastattelemat taidelaitosten johtajat tarjoavat säästökohteita ymmärrettävän nihkeästi.

Sen sijaan entisiltä poliitikoilta leikkauskohteita löytyy. Entinen kulttuuriministeri ja jazzpianisti Claes Andersson kääntäisi tutkivan katseen laitosteattereihin ja klassiseen musiikkiin, elokuvaohjaaja-kirjailija Jörn Donner puolestaan rankaisisi pienimpien kävijämäärien museoita sekä Kansallisoopperaa.

"Ooppera on erittäin raskaasti subventoitu taiteenlaji", hän perustelee. "Mun puolesta sen voisi laittaa kiinni."

Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen perustelee rahoitusta muun muassa runsaalla määrällä ilmaisia esityksiä.

Lisäksi oopperan henkilökunta on viime vuosien aikana vähentynyt viitisentoista prosenttia.

"Mira katsoi pääministeriä, joka vanheni silmissä. Lähetyksen alussa ministeri oli ollut 52-vuotias, mutta nyt hän oli jo lähes seitsenkymppinen. Suoraa lähetystä oli jäljellä vielä puoli tuntia, siinä ajassa ehditään kahvitella hänen kahdeksankymppisiään."

Palataan alkuun. Tänään pöydän taakse istuutuu Juha Sipilä leikkauslistoineen.

Kirjassa pääministeriä kehotetaan kertomaan kansalle, mitä hyvää seuraa pahasta, mitä pahaa seuraa hyvästä.

Mutta löytyisikö Hotakaiselta Sipilälle vielä yksi konkreettinen neuvo?

"Anna meidän edes hetken tuntea, että olemme samassa veneessä", kirjailija sanoo.

 

HS kysyi kulttuurialan vaikuttajilta ja asiantuntijoilta, mitä he ajattelevat hallituksen tulevista säästöistä.

 

Markus Jokela / HS
Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho.
Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho.

Mika Myllyaho, Kansallisteatterin pääjohtaja

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

"Sipilähän on jo sanonut, että indeksikorotukset jäädytetään. Meillä niin on tehty jo vuosien ajan. Kannattaa muistaa, että kulttuuribudjetti on alle prosentin koko valtion budjetista. Se ei siis taloustilannetta pelasta, vaikka pingispalloa kuinka puristaisi."

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Jos kovia leikkauksia tulee, väki vähenee. Meiltä on kolmen vuoden aikana jo lähtenyt 30 työntekijää. Lähtökohtahan valtion taidelaitoksissa on se, että palkat ovat kiinteitä kuluja, ja ne maksetaan teatterin saamasta valtion tuesta. Lipputuloilla maksetaan produktioiden tuotantomenot. Esimerkiksi Slavassa kuitenkin otimme riskin, ja siinä osa esiintyjien palkoista maksetaan lipputuloilla. Onneksi riski kannatti.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Mahdotonta vastata, eihän kukaan halua ottaa muilta pois. Toisaalta olen sitä mieltä, että kulttuurin sisälläkin on tehtävä rohkeita ratkaisuja. Itse olemme onnistuneet hyvin juuri toimintatapoja muuttamalla.

Toivon, että hallitus ymmärtää kulttuurin merkityksen. Meillä on huippuunsa viritetyn koulutuksen ansiosta syntymässä uusi sukupolvi, jonka ammattitaito on niin kovaa, että suomalainen kulttuuri leviää heidän mukanaan maailmalle.

Vesa Oja HS / HS
Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön CUPOREn johtaja Pasi Saukkonen.
Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön CUPOREn johtaja Pasi Saukkonen.

Pasi Saukkonen, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön CUPOREn johtaja

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

Todennäköisesti säästöt kohdistuvat lähes kaikkiin tahoihin, koska vahvoja valintoja ei haluta, kyetä tai ehditä tekemään. Todellisia säästöjä tuottava taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmän hallittu uudistaminen vaatisi tahtoa, voimaa ja aikaa, eikä niitä taida olla.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Jos leikkaukset toteutetaan edellä mainitulla tavalla, juuri kenenkään voimavarat eivät riitä kunnolliseen toteutukseen. Suurimpiin vaikeuksiin joutuvat sellaiset kulttuuritoimijat, jotka eivät löydä muita tapoja – kuten säätiöt, sponsorit, yleisö ja EU - rahoittaa toimintaansa. Alueellisesti tämä tarkoittaa todennäköisesti suurimpien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevia taidelaitoksia.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Olennaisempaa olisi käydä perusteellinen keskustelu siitä, mitkä ovat tärkeimmät kulttuuripoliittiset prioriteetit. Pitäisi päästä eroon siitä, että yritetään saavuttaa monimutkaisin rahoitusjärjestelyin yhtäläisesti kaikkea mahdollista hyvää. Se tuottaa vain sekavuutta ja tehottomuutta. Olennaista olisi olla säästämättä tavalla, joka vain heikentää kaikkien tahojen toimintaedellytyksiä.

Isoilta säästöiltä kannattaisi suojella niitä kulttuuripalveluja, jotka ovat matalan kynnyksen paikkoja, kuten kirjastot, ja ne jotka luovat edellytyksiä toimia mielekkäästi tulevaisuuden Suomessa eli jotka vastaavat esimerkiksi väestön ikääntymisen, digitalisaation ja suurimpien kaupunkien kulttuurisen monimuotoistumisen luomiin haasteisiin.

Milka Alanen
Entinen kulttuuriministeri, kirjailija Cleas Andersson.
Entinen kulttuuriministeri, kirjailija Cleas Andersson.

Claes Andersson, entinen kulttuuriministeri, kirjailija ja psykiatri

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

Kulttuuribudjetti on jo nyt niin pieni, että sen pienentämisessä ei ole mitään järkeä. Sen sijaan budjetti tulisi kaksinkertaistaa, ja sen pohjaa laajentaa niin, että kaikki ministeriöt osallistuisivat rahoitukseen hankkeilla, jotka koskevat kunkin ministeriön vastuualuetta. Ei-materiaalinen tuotanto eli kulttuuri, tiede, koulutus, kommunikaatio ovat tulevaisuutta, kun tavaratuotannon lisäys on tullut tiensä päähän.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Taiteilijoiden työttömyys lisääntyy, yhteiskunnallinen keskustelu ja into tyrehtyvät. Todennäköisesti myös mielenterveysongelmat lisääntyvät.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Jos välttämättä on säästettävä, tutkisin suurten laitosteatterien, klassisen musiikin orkesterien ja suurten festivaalien rahoituksen.

Kulttuurin rahoituksessa on muistettava, että taiteellisiin innovaatioihin kuuluu aina oikeus epäonnistua.

Christian Westerback / HS
Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.
Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Tommi Laitio, Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

Muualla Euroopassa säästöt ovat usein kohdistuneet erityisesti vapaaseen kenttään. Esimerkiksi Hollannissa karsittiin 2010-luvun alussa teatteri- ja tanssifestivaaleja sekä taiteen jatko-opetusta. Juustohöylälinja osuu voimakkaasti uusiin taiteen ja kulttuurin lajeihin, jotka eivät ole onnistuneet vakiinnuttamaan itseään valtionosuusjärjestelmän piiriin. Minua huolestuttaa kehitys, jossa kulttuurirahamme ovat kiinni kiinteistöissä, joissa ei ole enää varaa tehdä toimintaa, jossa hyvä taide määritellään tunnettuuden mukaan ja jossa rahaa riittää vain asemansa vakiinnuttaneille tekijöille.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Leikkaukset kasvattaisivat jo nyt varsin suuria eroja suurten kaupunkien ja muun Suomen nuorten mahdollisuuksissa kehittää itseään ja taitojaan. Monissa kunnissa nuorten vapaa-ajanviettopaikkana on jäljellä lähinnä paikallinen huoltoasema ja nuorisotoimi hoidetaan alle yhdellä ihmisellä.

Euroopassa nuorisotyön leikkaukset ovat kaventaneet nuorisotyön työksi ongelmanuorten kanssa sen sijaan, että kyse olisi Suomen lailla kaikkien nuorten toimintamahdollisuuksista. Uhka- ja torjuntavetoinen nuorisopolitiikka latistaa nuorten omia haaveita, lisää ahdistusta ja hidastaa talouskasvua.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla haemme jo nuorisotyössä fiksua tehokkuutta tuottamalla tietojärjestelmät, isot tapahtumat ja monet koulutukset yhdessä kuntien kesken. Kaikki palvelumme ovat jo avoinna koko seudun nuorille. Ministeriöillä on iso merkitys, johtavatko säästöt yhteistyöhön vai jokaisen toimijan siilipuolustukseen. Raivaamalla vapaaehtoistoiminnan ja joukkorahoituksen lainsäädännöllisiä ja verotuksellisia esteitä hallitus voisi vapauttaa valtavasti resursseja.

Sirpa Räihä / HS
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen.
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen.

Päivi Kärkkäinen, Kansallisoopperan pääjohtaja

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

En halua ryhtyä arvailemaan tulevia päätöksiä. Toivoisin päättjäien muistavan, että erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina kulttuurin merkitys kansalaisten hyvinvoinnille korostuu. Esimerkiksi Kansallisooppera ja -baletti tuotti viime vuonna lähes 500 esitystä tai tapahtumaa.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Suomen Kansallisooppera on viime vuosien aikana toteuttanut jo runsaasti erilaisia tehostamistoimia. Esimerkiksi henkilökunnan määrä on vähentynyt noin 15 prosenttia. Henkilöstökulut muodostavat noin 80 prosenttia toimintamenoistamme, joten mahdolliset leikkaukset tulisivat kohdistumaan niihin.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Ei kulttuurilaitoksia pidä peluuttaa toisiaan vastaan, me kaikkio olemme yhteisellä kulttuurin asialla ja tuotamme hyvinvointia.

Ville Männikkö
Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson
Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson

Susanna Pettersson, Ateneumin museonjohtaja

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

Kulttuurista säästämisen kohde on yksiselitteinen: se kohdistuu ihmisten hyvinvointiin ja kaventaa ihmisten oikeutta hyvään arkeen.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Kulttuuri on sivistyksen ja toimivan yhteiskunnan mittari. Se on myös elinkeinoelämän kannalta kasvava toimiala, jolla on voimakkaasti työllistävä vaikutus. 2013 julkaistussa, museoiden taloudellista vaikuttavuutta käsittelevässä tutkimuksessa tämä havainnollistuu konkreettisina lukuina: siinä missä kuntien osuus museoiden kokonaisrahoituksesta on noin 75 miljoonaa euroa, museokävijöiden vaikutus alueen talouteen kerrannaisvaikutuksineen on laskutavasta riippuen 340 – 500 miljoonaa euroa.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Mikäli leikkausten eteen joudutaan, tulee arvioida kulttuuritoimijoiden elinvoimaisuutta kokonaisvaltaisesti. Ovatko nykyiset rakenteet fiksuja? Voisiko kulttuuriteollisuuden piiriin saada luotua enemmän työpaikkoja muuttamalla rakenteita? Kansallisista kulttuurilaitoksista eli maamme identiteetin kannalta keskeisimmistä muistiorganisaatioista – museoista, arkistoista ja kirjastoista – on kannettava vastuuta. Ne luovat pohjan kulttuurin lukutaidolle ja varmistavat, että myös tulevilla sukupolvilla on oikeus kulttuuriperintöömme.

Ditte Winqvist, Kuntaliitto

1. Mihin uskot kulttuurisäästöjen kohdistuvan?

Kuntien kannalta opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen painavin osa on valtionosuudet kulttuuri- ja taidelaitoksille. Niitä maksetaan sekä budjettivaroista että Veikkauksen puolelta, joten jos toisesta leikataan, on kyseenalaista, voidaanko toisesta kompensoida vajetta. Tuskinpa.

2. Miten leikkaukset vaikuttavat?

Tilat ja henkilöstö muodostavat suurimman osan laitosten menoista. Jos joudutaan supistamaan menoja, on myös koskettava rakenteisiin, keksittävä muita rahoitusmuotoja ja tehtävä reilusti enemmän yhteistyötä ja yhteistoimintaa muiden tahojen kanssa.

3. Mistä kulttuurikohteista voisi säästää, mistä ei missään nimessä saisi säästää?

Minusta kulttuurin määrärahat valtion budjetissa ovat niin pieniä, että niistä ei saisi lainkaan leikata. Kulttuuri antaa paikkakunnalle sen omaleimaisuuden ja elinvoiman, ihmisten kanssakäymiselle alustan, jolla kommunikoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat