Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti Nordic Noir -sarjamenestyksistä avaa ilmiötä hauskasti

Kulttuuri
 
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Maailmanmenestykseen nousseen Silta sarjan kolmas tuotantokausi vie Saga Norenin mennisyyden synkkiin muistoihin. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Terhi Liimu
Arvio: dokumentti
Nordic Noir
Ruotsi, 2014
Ohjaus Lars Hogéus
Fem klo 22.00

Sunnuntaina alkaa hartaasti odotettu Silta-sarjan kolmoskausi, joten nyt on juuri sopiva hetki tutustua laajemmin ilmiöön, jota kutsutaan yleisesti Nordic Noiriksi. Se tarkoittaa lähinnä tanskalaisia ja ruotsalaisia tv-sarjoja, joiden maine on levinnyt nopeasti ympäri maailmaa, ja joista tehdään täyttä häkää uusia versioita monessa maassa.

Ruotsalaisessa dokumentissa kuullaan muun muassa hätkähdyttävä tieto, että maailmassa on vain kolme maata, jotka eivät ole ostaneet alkuperäistä Silta-sarjaa: Pohjois-Korea, Etelä-Sudan ja Kosovo. Mitä se kertoo – Kosovosta?

Myös Norja on kiilaamassa mukaan joukkoon varsinkin Lilyhammer-sarjallaan. Mutta ei Suomi, ei millään muotoa. Täällä voidaan vain lohduttautua sillä tosiasialla, että suurimmassa osassa maailman maista tehdään edelleen korkeintaan keskinkertaisia tv-sarjoja.

Tanska ja Ruotsi ovat poikkeuksia, ja siksi myös suurmaat Britannia ja Yhdysvallat ovat niin innoissaan heidän sarjoistaan. Vihdoin hekin voivat fanittaa jotain ulkomaalaista.

Briteille onkin ollut iso asia, että heidän on pitänyt opetella seuraamaan tekstityksiä. Tämä on yksi dokumentin monista hauskoista ja erittäin relevanteista näkökulmista.

Tekstien takia sarjoja on ollut pakko seurata intensiivisesti aloillaan, vaikka Todella upeeta -sarjan Edina kuvittelikin jo osaavansa itse tanskaa. Vaikka itse sarjat ovat synkkiä, britit ovat oivaltaneet, että niiden fanittamiselle voi nauraa.

Yle
Rikos-sarjan päähenkilö Sofie Gråbol kertoo dokumentissa, miltä tuntui kun sarja vietiin Amerikkaan.
Rikos-sarjan päähenkilö Sofie Gråbol kertoo dokumentissa, miltä tuntui kun sarja vietiin Amerikkaan.

Dokumentin brittiosuus kuvaa juuri sitä, vain osittain tietoista, prosessia, jolla ilmiön alkuunpanija, tanskalainen Rikos-sarja (Forbrydelsen, 2007–2012) nousi maineeseen. Pääosan esittäjä, näyttelijä Sofie Gråbøl kertoo monta uskomatonta juttua alkaen ensimmäisistä absurdeista haastattelupyynnöistä ja päättyen sarjan amerikkalaisversioon, jossa Gråbøl itse vilahti ja kohtasi Sarah Lund -hahmonsa sikäläisen vastineen. Kuvauksissa hän yhtäkkiä tajusi ajattelevansa kuin pieni lapsi: "Tuo on minun villapaitani!"

Vakavoituessaan dokumentti analysoi muun muassa Nordic Noir -sarjojen estetiikkaa. Pyrkimys elokuvallisuuteen näkyy suurissa kuva-aloissa ja hiljaisissa hetkissä, joiden aikana katsoja saa kuvitella mitä henkilöt ajattelevat.

Sarjojen todellinen imu piilee kuitenkin tarkkaan kirjoitetuissa henkilöhahmoissa. Kuten brittifani toteaa: jokaisella hahmolla on elämä. Juuri tässä olisi suomalaisilla käsikirjoittajilla paljon opittavaa. Suomalaissarjoissa edes päähenkilöissä ei yleensä ole tarpeeksi syvyyttä.

Dokumentissa muistetaan toki myös ruotsalaissarjoja ja varsinkin Wallander-elokuvia, joista ilmiö oikeastaan lähti liikkeelle.

Pääosa haastateltavista on näyttelijöitä, mutta mukana on myös keskeisiä taustavaikuttajia kuten Tanskan yleisradioyhtiön draamapäällikkö Piv Berndth. Erityisherkkuina nähdään ja kuullaan alkuperäissarjojen ja eri versioiden upeita tunnareita.

Yle
Silta on ostettu melkein kaikkiin maailman maihin. Sunnuntaina alkavalla kolmannella kaudella Sagana nähdään edelleen Sofia Helin.
Silta on ostettu melkein kaikkiin maailman maihin. Sunnuntaina alkavalla kolmannella kaudella Sagana nähdään edelleen Sofia Helin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat