Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun tunnetuin komedianäyttelijä ei Helsingin näyttämöille haikaile

Kaukonen on luonut uraansa Turussa, jossa töitä on riittänyt: "Helsingistä ei lähdetä hakemaan näyttelijöitä muualta Suomesta."

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Näyttelijä Miska Kaukonen on luonut uraansa Turussa, jossa töitä on riittänyt. "Helsingistä ei lähdetä hakemaan näyttelijöitä muualta Suomesta."
Näyttelijä Miska Kaukonen on luonut uraansa Turussa, jossa töitä on riittänyt. "Helsingistä ei lähdetä hakemaan näyttelijöitä muualta Suomesta." Kuva: Vesa-Matti Väärä

Avaan suuni ja huomaan nopeasti tehneeni virheen. Vastapäätä istuva 40-vuotias näyttelijä on tähän asti puhunut miellyttävällä ja innostuneella äänellä urastaan ja elämästään. Nyt kun kysyn Miska Kaukoselta hänen lempirooliaan, miehen ääni muuttuu metalliseksi.

"Lempirooliani kysytään joka ikisessä haastattelussa. Rooleja on vaikea arvottaa, sillä yhdessä näytelmässä minulla on voinut olla parikymmentä eri roolia", Kaukonen selvittää.

Kolme nopeaa

Vinkkejä roolihahmon rakentamiseen

1 "Repliikit päähän!"


2 "Tee aina täysillä!"


3 "Jos rooli ei toimi edellisillä neuvoilla, niin pistä hassu peruukki päähän, kehittele puhevika/savon murre ja viimeistele hahmo lonkkavialla. Itse turvaudun useimmiten tähän vinkkiin."

Kaukonen on ehkä Turun tunnetuin komedianäyttelijä. Hän on esiintynyt 2000-luvun alkupuolelta asti muun muassa Linnateatterin kesänäytelmissä, joista moni on ollut niin suosittu, että esityskausi on jatkunut kesän jälkeen sisätiloissa. Tunnetuin näistä on 2003 ensi-iltansa saanut Shakespearen kootut teokset, jossa mestarin kaikki näytelmät tiivistettiin pariin tuntiin. Sen jälkeen Kaukonen on näytellyt lukuisissa samantyylisissä kymmenien roolien näytelmissä kuten Mieletön Raamatun historia ja Kiviä taskussa.

Kaukosen tuntevat puhuvat hänestä lämpimästi. Freelancer-näyttelijää kutsutaan poikkeuksetta sympaattiseksi ja avoimeksi. Typerän kysymyksen aiheuttama metallinen äänensävy katoaa nopeasti.

"Komedioita on tullut kyllä tehtyä paljon, mutta niissä on aina joku uusi vääntö, joka koukuttaa minut. Vaikka juttu olisi samaan tyyliin tehty kuin aiemmat, minua voi kiehtoa vaikkapa uusi vastanäyttelijä."

Kesällä Kaukonen oli lavalla Antero Mertarannan kanssa Turun kaupunginteatterin Hockey Night -kesäteatterihupailussa. Kaukonen kirjoitti näytelmän näytelmäkirjailija Satu Rasilan kanssa. "Kirjoittaessa meidän piti ottaa koko ajan huomioon se, että Mertaranta ei ollut näytellyt aiemmin. Hyvin Mertaranta veti", Kaukonen kehuu.

Hockey Nightin ohjasi Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki, Linnateatterin entinen johtaja.

Kaukonen on tehnyt Koukin kanssa vuosien varrella lukuisia näytelmiä. Tällä hetkellä hän on mukana Koukin ohjaamassa Breaking the Waves -draamassa, jota esitetään parhaillaan Espoon kaupunginteatterissa.

"Mikko on siitä hyvä ohjaaja, että hän antaa näyttelijälle aikaa oivaltaa ja etsiä ongelmiin omia ratkaisuja. Mikko osaa myös vaatia oikeita asioita, jos näyttelijä ei löydä ratkaisua omatoimisesti."

Nopeatempoiset komediat vaativat näyttelijältä ennen kaikkea tarkkuutta. "Olen ollut aina tarkka näyttelijä, mutta vasta nyt olen ymmärtänyt tarkkuuden todellisen merkityksen. Kun tekee pohjatyöt tarkasti, näyttämöllä voi sitten ruveta räiskimään kuten itseään huvittaa."

Vastanäyttelijän kanssa yhteenpelaaminen on yhtä tärkeää. Kaukonen löytää vertauksen koripallosta.

"Katsoin Susijengin peliä, jossa Petteri Koponen syötti niin vaikean, että pallo osui kaverin naamaan. Tilanteesta näkyi, ettei kaksikko ollut pelannut riittävän kauan yhdessä."

Kaukonen on ollut vuodesta 2008 alkaen vapaa näyttelijä. Sitä ennen hän oli kolme vuotta kiinnityksellä Turun kaupunginteatterissa. Hän teki samaan aikaan juttuja Linnateatteriin, mutta kahdeksan esitystä viikossa oli liikaa. Freelancerina töitä on "sopivasti". "Harvemmin työtarjouksista kannattaa kieltäytyä, ja saan olla tyytyväinen, että hommia on riittänyt."

Työtilanne on yksi syy siihen, miksi Kaukonen ei ole haikaillut Helsinkiin. Hän on näytellyt sivuosia useissa elokuvissa kuten Pahassa maassa. "Sieltä ei lähdetä hakemaan näyttelijöitä muualta Suomesta. Sinun pitää olla Helsingissä jotain, että voi saada rooleja", Kaukonen puntaroi.

Hän asui Helsingissä opiskeluaikanaan aina vuoteen 2003 asti. Kaukonen pääsi teatterikorkeakouluun 1998, viidennellä hakukerralla. "Oli elämäni paras hetki, kun näin nimeni sisään päässeiden listassa."

Et sitten kuitenkaan valmistunut koulusta? "No en. Se jäi kiinni muutamasta opintopisteestä."

Nykyään teatterikoulussa neuvotaan välttämään koulun ulkopuolisia töitä koulun viimeisinä vuosina. Näin ei tehty Kaukosen aikana. "Minulle tarjottiin roolia Ritva Holmbergin ohjaamasta Herrojen Eevasta. Roolista ei voinut kieltäytyä, sillä muiden näyttelijöiden nimet olivat Kinnunen, Silvo ja Pöysti."

Roolissa menikin puolitoista vuotta. Kaukonen kertoo miettineensä opintojen loppuunsaattamista, mutta valmistumisella ei ole ollut, ainakaan Turussa, merkitystä.

Haastattelun jälkeen Kaukonen suuntaa kotiinsa remonttihommiin. Hän hankki avovaimonsa kanssa pari vuotta sitten kodin vanhasta kivitalosta. "Sain vedettyä juuri täydellisen silikonisauman", Kaukonen hymyilee.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat