Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Innolla on yhä undergroundin esitaistelijan leima – "Jokaisella on ristinsä"

70-vuotiasta runoilevaa kirjastonhoitajaa asia ei enää häiritse, vaikka se on ohjannut hänen tekstiensä vastaanottoa

Kulttuuri
 
Runoilija Into esittää runoilija Innon runon kirjastossa
Runoilija Into esittää runoilija Innon runon kirjastossa
Tänään tiistaina 70 vuotta täyttävä turkulainen runoilija Markku Into löysi Helsingin Richardinkadun kirjastosta yllätyksekseen veistoksen, jonka tekijään hän viittaa myös uusimmassa julkaistussa kokoelmassaan. Tältä kuulostaa Innon runo Clifford's Dilemma / Kortteli kirnuvoita auringossa runoilija Innon tulkitsema. Kuvaus: Juhani Niiranen / HS

Kuulostaa vähän tylsältä, väistelee runoilija Markku Into ehdotusta tapaamispaikasta.

Täysin palvelleena turkulaisena kirjastonhoitajana hänellä ei ole valtavaa intoa kavuta Helsingin Richardinkadun kirjaston ylimpään kerrokseen, vaikka kerta olisi vasta ensimmäinen.

Lievä vastahanka haihtuu, kun Into huomaa kierreportaiden yläpäässä viherkasvien ympäröimän Uimaan lähtevän neidon, kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen pienen valkoisen veistoksen.

"Mitäs tämä Hesassa tekee?"

Juhani Niiranen HS
Runous ei ollut Markku Innolle koskaan uravalinta, vaikka hän on ansioitunut myös sen kääntäjänä.
Runous ei ollut Markku Innolle koskaan uravalinta, vaikka hän on ansioitunut myös sen kääntäjänä.

Kyllä vaan. Suuri turkulainen kulttuurivaikuttaja tunnistaa heti toisen suuren. Sitä paitsi, nuorempi vaikuttaja viittasi vanhempaan jo ensimmäisessä kokoelmassaan Tuonela Rock (1971). Yksi sen runoista on Kun Wäinö Aaltosen museossa satoi rankasti.

Tänään tiistaina 70 vuotta täyttävä Into on museoitu myös eräänlaiseksi historialliseksi jäänteeksi, varhaiseksi suomalaiseksi "u-mieheksi". Ja aika rankaksi. Hän on 1960-luvun lopulla leimahtaneen turkulaisen undeground-liikkeen viimeisiä yhä vaikuttavia veteraaneja ja yksi yhtyeen Suomen Talvisota 1930–1940 perustajista. Se on juuri se, joka aiheutti 1970 ansaittua hämmenystä lp-levyllään Underground-rock, jolla "Kekkonen juoksee, Kekkonen matkustaa mutta miten käy Kekkoselta rock'n'roll?"

"Vuosia sitten kielsin kustantajaani käyttämästä minusta underground-johdannaisia, mutta eivät ne enää haittaa. Jokaisella on ristinsä."

Ei hän merkityksellistä menneisyyttään ole kieltämässä, mutta tuntee, että leima undergroundin esitaiteilijana on ohjannut liikaa tekstien vastaanottoa, latistanut moninaisen kirjallisen toiminnan todellisen luonteen.

"Turkulaisen undergroundin kiivain kausi oli lyhyt, ei paria vuotta pidempi", tarkentaa Into, joka on koonnut runoistaan viisitoista kokoelmaa. Tuorein on elokuussa julkaistu Tämä yö sisälläni on lapsuuden varjo.

Innon innostus runouteen ja runojen sepittämiseen ei ole lapsuuden peruja. Se iski lukion toisella luokalla Naantalissa, tunnilla lehteillystä modernin suomalaisen runouden antologiasta.

"Hämmennyin, sillä runoissa ei ollut loppusointuja. Ajattelin, että runojen kirjoittaminen on ihan iisiä, vaikka ei se niin mennyt. Kirjoittamalla avautui silti aivan uusi maailma."

Kolme nopeaa

Varhaisia tärkeitä kirjoja

1Sivullinen (1942)

"Olen tuntenut itseni aina hieman ulkopuoliseksi, jo ennen kuin osasin kuvailla olotilaani. Albert Camus kirjoittaa tästä kauniisti, vaikka en itseäni Sivullisen päähenkilöön samaista."

 

2Museum der modernen Poesie (1960)

"Tämä Hans Magnus Enzensbergerin toimittama teos on parhaita modernin runouden antologioita. Löysin sen lukiolaisena Turun kaupunginkirjastosta."

 

3Idän ja lännen runot (1963)

" Anselm Hollo suomensi kokoelmaan ensimmäiset lukemani beat-runot, muun muassa Gregory Corsoa ja Lawrence Ferlinghettia. Kirja oli yksi lähtöalustoistani."

Ja oli hänellä lahjojakin, sillä ensimmäinen runo julkaistiin aika pian, jo 1964. Se oli Ensimmäinen runo Stuttgartin asemalla, jonka Into kirjoitti 18-vuotiaana todellakin Stuttgartin asemalla. Hän oli viitenä kouluvuonna maatalon kesärenki silloisessa Länsi-Saksassa.

"Se oli saksalaisesta kulttuurista kiinnostuneen äitini keksintö – mukavan meditatiivista työtä, josta sain vähän palkkaakin."

Pitkän saksan lukiossa suorittanut Into ehti myös kirjakauppoihin, joista tarttui mukaan muutama tärkeä saksankielinen runoteos. Aloittelevaa kirjoittajaa kiehtoi samaan aikaan Yhdysvaltain underground-kirjallisuus, systeemin ulkopuolelle jättäytyneet boheemit beat-miehet.

Runous ei ole ollut koskaan uravalinta, vaikka Into on ansioitunut myös sen kääntäjänä.

Yliopisto-opiskelujen jälkeen asfalttimiehenä ja yövartijana työskennellyt Into valmistui 1980 kirjastonhoitajaksi ja vastasi eläköitymiseensä saakka Turun kaupunginkirjaston musiikkiosastosta – 27 vuotta. "Se oli minulle paras mahdollinen työ, vaikka erittäin alipalkattu."

Into arvelee ostaneensa kirjaston kokoelmiin vähintään 20 000 levyä. Rytmimusiikkien vaikutus onkin kuultanut monista hänen kokoelmistaan aina ensimmäisestä Tuonela Rockista, jonka hurjia vetoja ovat muun muassa Awopbopaloopop alopbamboom!!! ja Lyhyt johdatus Rockin estetiikkaan.

"Olen saanut moneen runoon sytykkeen kuuntelemalla mitä milloinkin. Mutta vaikutussuhde ei ole välttämättä suora."

Markku Into esitti Bluesrunon ämpäristä vuonna 1981.
Markku Into esitti Bluesrunon ämpäristä vuonna 1981.

Innon ominta musiikkia on silti rockia edeltänyt rouhea afroamerikkalainen blues, jonka väkevään poljentoon hän havahtui tuoreena Turkuun muuttaneena historian opiskelijana. Eikä rakkaus ole ruostunut.

Kahden vuoden takaisen Blues Onen joka runo oli nimetty tunnetun bluesbiisin mukaan ja omistettu sen esittäjälle. Kokoelma palautti Innon lavoille – hänhän on esittänyt runoja eri yhteyksissä ja ollut osallisena muutamalla runolähtöisellä levyllä.

Tarunhohtoisin levyistä on silti ensimmäinen, perinteisesti rockaava Keitä, keitä kahvinkeitin!, jonka Love Records julkaisi 1974.

"Minulla oli ideoita kokonaiseen albumiin, mutta siitä ei tullut mitään. Vaikka kultainen lameepukukin oli jo suunnitteilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat