Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen muuttaneen albaaniperheen tragediasta syntyy näytelmä – Kansallisteatteri teki sopimuksen nuoren kirjailijan kanssa

Kulttuuri
 
Pajtim Statovci voitti Hesarin kirjallisuuspalkinnon
Pajtim Statovci voitti Hesarin kirjallisuuspalkinnon
Kirjailija Pajtim Statovci voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon, 15 000 euroa, vuoden parhaasta suomeksi kirjoitetusta esikoisteoksesta. Romaani Kissani Jugoslavia (Otava) kuvaa ihmisiä, joilla ei ole vaihtoehtoja – ja jotka otaksuvat, että he eivät voi mitenkään selvitä tilanteestaan. Statovcin muutti kaksivuotiaana perheensä mukana Kosovosta Suomeen. Nyt hän on kirjailija, joka palkintoraadin mukaan ”voi tehdä mitä haluaa, ja lukija uskoo sen”.

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia -romaanista syntyy näytelmä Kansallisteatteriin.

Näytelmän dramatisoi Eva Buchwald ja ohjaa Johanna Freundlich.

Se saa ensi-iltansa näillä näkymin vuonna 2018.

Vuonna 2014 ilmestynyt romaani voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Palkintoperusteissa sitä kuvaillaan näin:

"Romaani Kissani Jugoslavia (Otava) kuvaa ihmisiä, joilla ei ole vaihtoehtoja – ja jotka otaksuvat, että he eivät voi mitenkään selvitä tilanteestaan. Polttopisteessä ovat Pristinasta omat perinteiset arvonsa mukanaan Suomeen tuovat äiti ja isä, heidän täällä kasvanut poikansa sekä ennen muuta läheisten välille aukeava etäisyys, epäluottamus ja vastoin tahtoakin leimahteleva viha."

Lue HS:n kirja-arvio teoksesta.

Statovcin (s. 1990) rtomaanin kustannusoikeudet on myyty Norjaan, Ranskaan, Ruotsiin, Tšekkeihin, Tanskaan, Unkariin, Viroon ja Italiaan.

Mika Ranta HS
Esikoiskirjailija Pajtim Statovci poseeraa Keidas-patsaan syleilyssä Helsingin Arabianrannassa.
Esikoiskirjailija Pajtim Statovci poseeraa Keidas-patsaan syleilyssä Helsingin Arabianrannassa.

HS haastatteli kirjailijaa tuoreeltaan kirjan ilmestymisen jälkeen:

Pajtim Statovci, muistatko milloin päätit, että kirjoitat kirjan?
"Muistan. Olin kolme ja puoli vuotta sitten töissä helsinkiläisessä päivittäistavarakaupassa ja laittamassa tuotteita pakastealtaaseen, kun jostain tyhjästä syntyi ajatus, että kirjoitan kirjan. Aloitin samana iltana."

Kirjasi kertojat ovat kotimaansa jättänyt keski-ikäinen nainen ja tämän poika, nuori albaanimies. Olet itse tullut Suomeen Kosovosta jo kaksivuotiaana. Miten hankit aineistoa?
"Keskustelin perheeni kanssa esimerkiksi albaanien kulttuuritraditioista ja luin Jugoslavian hajoamisesta. Toinen kertoja on keski-ikäinen kouluttamaton nainen, joten piti pitää huolta siitä, että hänen kertomuksensa kuulostaa hänen tulkinnaltaan tapahtumista."

Onko sinusta eroa siinä, että kirjailija Jari Tervo menee teoksessaan kurditytön pään sisään tai siinä, että sinä teet niin esimerkiksi albaaninaiselle?
"Ei. Näen, että kirjailija lakkaa kirjoittaessaan olemasta se ihminen, joka on. Varsinkin, jos kirjoittaa minä-muodossa, niin aika nopeasti siinä itsensä unohtaa, oli sitten kysymys seksuaalisuudesta, uskonnosta tai sukupuolesta. Ja kaikki kirjallisuushan on subjektiivista, se on yksi tarina miljoonien mahdollisten joukossa."

Teoksen toinen päähenkilö on nuorimies, joka etsii seksuaali-identiteettiään harrastamalla ahkerasti homoseksiä. Onko kirjassa teemoja, joita sinun on vaikea käsitellä haastatteluissa?
"Kirjahan on aika rohkea, ja siinä on kiusallisiakin aiheita, mutta ne kuuluvat siihen. En kuitenkaan halua puhua yksityiselämästäni. Uskon vielä sokeasti siihen, että kirjoilla on enemmän merkitystä kuin ihmisillä niiden takana."

Kirjasi kissa ei ole mikään miellyttävä eläin. Mitä sinulla on niitä vastaan?
"Ei mitään, pidän kissoista. Näen kuitenkin jotain hyvin samaa siinä valta-asetelmassa, jolla ihminen suhtautuu eläimiin ja seksuaalisuudeltaan tai kansallisuudeltaan itsestä poikkeaviin ihmisiin."

"Ja samalla tavalla kuin käärmettä kammotaan enemmän kuin kissaa, toisiin etnisiin ryhmiin suhtaudutaan suuremmalla varauksella kuin toisiin."

Joko kirjoitat uutta teosta?
"Teen parhaillaan taustatutkimusta. Tuleva kirja sijoittuu eri aikaan ja paikkaan kuin tämä. Koen, että olen jo sanonut Jugoslaviasta sanottavani."

"Nyt haluan löytää jotain uutta paikasta, josta en vielä tiedä."

Ja itsestäsi?
"Niin. Ehkä kaiken inhimillisen toimintamme tarkoitus on löytää jotain uutta itsestämme."

 

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat