Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

He ovat HS:n esikoiskirjapalkinto­ehdokkaat – näin he vastasivat kolmeen kysymykseen

Kulttuuri
 

HS:n kirjallisuuspalkinnon finalistit esittäytyivät kirjamessuilla sunnuntaina HSTV:n suorassa lähetyksessä. Tallenteen voi katsoa myöhemmin tämän artikkelin yhteydestä.

HS esitti kolme kysymystä esikoiskirjailijoille:

1. Miksi kirjoitat?
2. Miksi juuri tämä kirja?
3. Sijoita itsesi suomalaiseen kirjallisuuteen.

jirina alanko
Anu Kaaja:Muodonmuuttoilmoitus1.Haluan tutkia ja jäsentää maailmaa, hyppiä paperin yli mutaisin fauninsorkin. Kirjoittaminen on ainoa tapa pitää elämä mielekkäänä.2. Muodonmuuttoilmoitus on kokoelma proosaksi paisuneita runoja, häiritseviä kuvia, jotka halusin jakaa myös muille, koska jaettu painajainen on. . . unelma?3. Istun elokuvateatteri Orionin penkissä katsomassa Greenawayn Piirtäjän sopimusta Rosa Liksomin novelleja laukussani, mutta on liian pimeää lukea. Ote arviosta: Muodonmuuttoilmoitus, tarinakokoelma. Teos. "Fantastisen ytimekkäitä tarinanviipaleita. Reaalitodellisuus tanssii surrealistisissa novelleissa ripaskaa ja tekee tilaa rikkaan mielikuvituksellisille metaforille. Erikoiset ideat ja oikulliset käänteet toimivat kertomusten käyttövoimana." Toni Jerrman, HS 10. 2. Anu Kaaja syntyi 1984 Tampereella. Hän on käsikirjoittaja ja asuu Turussa.
Anu Kaaja:
Muodonmuuttoilmoitus
1.Haluan tutkia ja jäsentää maailmaa, hyppiä paperin yli mutaisin fauninsorkin. Kirjoittaminen on ainoa tapa pitää elämä mielekkäänä.
2. Muodonmuuttoilmoitus on kokoelma proosaksi paisuneita runoja, häiritseviä kuvia, jotka halusin jakaa myös muille, koska jaettu painajainen on. . . unelma?
3. Istun elokuvateatteri Orionin penkissä katsomassa Greenawayn Piirtäjän sopimusta Rosa Liksomin novelleja laukussani, mutta on liian pimeää lukea.
 
Ote arviosta: Muodonmuuttoilmoitus, tarinakokoelma. Teos. "Fantastisen ytimekkäitä tarinanviipaleita. Reaalitodellisuus tanssii surrealistisissa novelleissa ripaskaa ja tekee tilaa rikkaan mielikuvituksellisille metaforille. Erikoiset ideat ja oikulliset käänteet toimivat kertomusten käyttövoimana." Toni Jerrman, HS 10. 2.
 
Anu Kaaja syntyi 1984 Tampereella. Hän on käsikirjoittaja ja asuu Turussa.
Katja Tähjä
Laura Lehtola:Pelkääjän paikalla1. Tarinoiden kertominen kirjoittaen on älypeli, joka rentouttaa. Kuten kai monet muutkin kirjoittajat koen pakkoa puhua asioista, joista yleensä vaietaan. Kirjoittamiseni motiivit ovat siis itsekkäät, mutta toivon voivani teksteilläni liikuttaa jotakin myös muissa ihmisissä.2. Tarina nuoresta leskimiehestä tuli päähäni eikä poistunut ennen kuin se oli kerrottu. Läheisen sairastuminen ja kuolema on yhtä aikaa niin absurdi ja toisaalta arkinen tilanne, että siitä myös pitäisi kirjoittaa siten eikä korulausein.3. En osaa sijoittaa. Olen vain pöllähtänyt paikalle. Kustannustoimittajani mukaan tekstieni pintataso on hauskaa höykytystä ja pinnan alla kuplivat suuret teemat.Ote arviosta: Pelkääjän paikalla, romaani. Otava."Aihe on niin varma, että romaani ei voi epäonnistua, kun tekijä taitaa sanankäytön."Antti Majander, HS 13. 10. Laura Lehtola (s. 1978) on helsinkiläinen ohjelmistoinsinööri ja -tutkija.
Laura Lehtola:
Pelkääjän paikalla
1. Tarinoiden kertominen kirjoittaen on älypeli, joka rentouttaa. Kuten kai monet muutkin kirjoittajat koen pakkoa puhua asioista, joista yleensä vaietaan. Kirjoittamiseni motiivit ovat siis itsekkäät, mutta toivon voivani teksteilläni liikuttaa jotakin myös muissa ihmisissä.
2. Tarina nuoresta leskimiehestä tuli päähäni eikä poistunut ennen kuin se oli kerrottu. Läheisen sairastuminen ja kuolema on yhtä aikaa niin absurdi ja toisaalta arkinen tilanne, että siitä myös pitäisi kirjoittaa siten eikä korulausein.
3. En osaa sijoittaa. Olen vain pöllähtänyt paikalle. Kustannustoimittajani mukaan tekstieni pintataso on hauskaa höykytystä ja pinnan alla kuplivat suuret teemat.
Ote arviosta: Pelkääjän paikalla, romaani. Otava.
"Aihe on niin varma, että romaani ei voi epäonnistua, kun tekijä taitaa sanankäytön."
Antti Majander, HS 13. 10.
 
Laura Lehtola (s. 1978) on helsinkiläinen ohjelmistoinsinööri ja -tutkija.
tommi tuomi
Esa Mäkinen:Totuuskuutio1. Ajattelen, että minulla on velvollisuus yrittää muuttaa maailmaa. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat asioita, jotka parhaiten osaan. Kirjoittaminen on maailman muuttamista paremmaksi omalta pieneltä osaltani.2. Internet on liian tärkeä asia jätettäväksi insinöörien vastuulle. Humanistien pitäisi kantaa huolta netin aiheuttamasta muutoksesta, joka on rajumpi kuin kirjapainotaidon keksiminen tai teollinen vallankumous.3. Johanna Sinisalon ja Jussi Valtosen välissä on pieni rako, johon voi yrittää sovittautua.Ote arviosta: Totuuskuutio, romaani. Otava."Monella tapaa perinteinen dystopia. Se nostaa esiin aikansa ilmiöitä ja arvioi niiden mahdollisia lopputulemia. Varoittaa, mihin saatamme olla menossa, jos asioiden annetaan kehittyä nykyiseen malliin."Toni Jerrman, HS 12. 2. Vuonna 1980 syntynyt Esa Mäkinen on datajournalismista vastaava Helsingin Sanomien uutispäällikkö.
Esa Mäkinen:
Totuuskuutio
1. Ajattelen, että minulla on velvollisuus yrittää muuttaa maailmaa. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat asioita, jotka parhaiten osaan. Kirjoittaminen on maailman muuttamista paremmaksi omalta pieneltä osaltani.
2. Internet on liian tärkeä asia jätettäväksi insinöörien vastuulle. Humanistien pitäisi kantaa huolta netin aiheuttamasta muutoksesta, joka on rajumpi kuin kirjapainotaidon keksiminen tai teollinen vallankumous.
3. Johanna Sinisalon ja Jussi Valtosen välissä on pieni rako, johon voi yrittää sovittautua.
Ote arviosta: Totuuskuutio, romaani. Otava.
"Monella tapaa perinteinen dystopia. Se nostaa esiin aikansa ilmiöitä ja arvioi niiden mahdollisia lopputulemia. Varoittaa, mihin saatamme olla menossa, jos asioiden annetaan kehittyä nykyiseen malliin."
Toni Jerrman, HS 12. 2.
 
Vuonna 1980 syntynyt Esa Mäkinen on datajournalismista vastaava Helsingin Sanomien uutispäällikkö.
lauri malmi
Lauri Mäkinen:Älykkäät kuin käärmeet,viattomat kuin kyyhkyset1. Kuvaavin selitys, jonka olen kuullut, on että tämä on tauti. Kutkaahan on tyydyttävää raapia.2. Mysteerien ja juonien rakentelu on hauskaa. Ambomaahan miljöönä törmäsin parin mutkan kautta. Tarkoitus oli tehdä vaihtoehtohistoria, mutta tositapahtumat osoittautuivat liian hyväksi raamiksi ohittaa.3. Jos alan viljellä ajatusta siitä, että olen ainutlaatuinen, niin varmasti saan pian kuulla mihin lokeroon kuulun. Ote arviosta: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset, romaani. Siltala."Murhia, kiellettyä rakkautta, uskoa niin taivaalliseen kuin maalliseenkin magiaan, siirtomaavaltaa ja -sotaa, halua ylittää kulttuurierot ja alistumista erilaisuuteen, muuttumattomuutta ja äkillistä maailman mullistusta."Antti Majander, HS 10. 5. Helsingissä 1978 syntynyt Lauri Mäkinen asuu Vantaalla ja on ammatiltaan lobbari.
Lauri Mäkinen:
Älykkäät kuin käärmeet,
viattomat kuin kyyhkyset
1. Kuvaavin selitys, jonka olen kuullut, on että tämä on tauti. Kutkaahan on tyydyttävää raapia.
2. Mysteerien ja juonien rakentelu on hauskaa. Ambomaahan miljöönä törmäsin parin mutkan kautta. Tarkoitus oli tehdä vaihtoehtohistoria, mutta tositapahtumat osoittautuivat liian hyväksi raamiksi ohittaa.
3. Jos alan viljellä ajatusta siitä, että olen ainutlaatuinen, niin varmasti saan pian kuulla mihin lokeroon kuulun.
 
Ote arviosta: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset, romaani. Siltala.
"Murhia, kiellettyä rakkautta, uskoa niin taivaalliseen kuin maalliseenkin magiaan, siirtomaavaltaa ja -sotaa, halua ylittää kulttuurierot ja alistumista erilaisuuteen, muuttumattomuutta ja äkillistä maailman mullistusta."
Antti Majander, HS 10. 5.
 
Helsingissä 1978 syntynyt Lauri Mäkinen asuu Vantaalla ja on ammatiltaan lobbari.
mikko branders
Kaija Rantakari: Mikado1. Kirjoittaminen on ainoa itselleni riittävän hidas itseilmaisun muoto. Tilanne ei koskaan ole ohi ennen kuin olen itse siihen valmis, vaan voin palata tarkentamaan ja korjaamaan aiemmin kirjoitettua.2. Mikado muotoutui hitaasti keräten ja sommitellen kahdeksan vuoden kuluessa. Kiteytyminen oli itseohjautuva prosessi.3. Lähelle aforistiikkaa ja niitä naislyyrikoita, jotka eivät nosta esiin sen paremmin naiseutta kuin lyriikkaakaan.Ote arviosta: Mikado, runokokoelma. Poesia."Voisi ajatella, ettei Mikado puhu niinkään maailmasta vaan siitä, millaisia asioita runoudessa on mahdollista sanoa. Siis oikeastaan mitä hyvänsä. Kenties Mikado onkin nimensä mukaisesti pelkkä peli. Se on myös runoteos, joka varsin selvästi osoittaa, miten laaja-alaisesta asiasta runoudessa on nykyisin kyse."Aki Salmela, HS 1. 7. Kaija Rantakari syntyi 1984 Tuusulassa. Hän on kirjansitoja ja asuu Jyväskylässä.
Kaija Rantakari: Mikado
1. Kirjoittaminen on ainoa itselleni riittävän hidas itseilmaisun muoto. Tilanne ei koskaan ole ohi ennen kuin olen itse siihen valmis, vaan voin palata tarkentamaan ja korjaamaan aiemmin kirjoitettua.
2. Mikado muotoutui hitaasti keräten ja sommitellen kahdeksan vuoden kuluessa. Kiteytyminen oli itseohjautuva prosessi.
3. Lähelle aforistiikkaa ja niitä naislyyrikoita, jotka eivät nosta esiin sen paremmin naiseutta kuin lyriikkaakaan.
Ote arviosta: Mikado, runokokoelma. Poesia.
"Voisi ajatella, ettei Mikado puhu niinkään maailmasta vaan siitä, millaisia asioita runoudessa on mahdollista sanoa. Siis oikeastaan mitä hyvänsä. Kenties Mikado onkin nimensä mukaisesti pelkkä peli. Se on myös runoteos, joka varsin selvästi osoittaa, miten laaja-alaisesta asiasta runoudessa on nykyisin kyse."
Aki Salmela, HS 1. 7.
 
Kaija Rantakari syntyi 1984 Tuusulassa. Hän on kirjansitoja ja asuu Jyväskylässä.
Carl Bergman
Vuokko Sajaniemi:Pedot1. Kirjoittamalla tavoitan ihmetyksen ja merkityksellisyyden tunteen, jota ilman en osaa olla. Jos en kirjoita, jotain minusta puuttuu.2. Sudet tekivät tarinan. Kun pääsin jäljille, niitä oli seurattava loppuun saakka.3. Mielestäni itsensä määrittely saattaa olla kirjoittajalle vaarallista, joten jätän tämän suosiolla kriitikoiden ja kirjallisuudentutkijoiden tehtäväksi.Ote arviosta: Pedot, romaani. Tammi."Ihmisten mielenrauha järkkyy, kun vieraaksi käynyt luonto tunkeutuu lintukodon keskelle. Petopaniikki nostaa päätään, ja viranomaisilta vaaditaan tiukkoja toimia susiuhan taltuttamiseksi." Toni Jerrman, HS 17. 9. Vuokko Sajaniemi syntyi 1980 Joensuussa, asuu Espoossa ja keskittyy nyt kirjoittamiseen.
Vuokko Sajaniemi:
Pedot
1. Kirjoittamalla tavoitan ihmetyksen ja merkityksellisyyden tunteen, jota ilman en osaa olla. Jos en kirjoita, jotain minusta puuttuu.
2. Sudet tekivät tarinan. Kun pääsin jäljille, niitä oli seurattava loppuun saakka.
3. Mielestäni itsensä määrittely saattaa olla kirjoittajalle vaarallista, joten jätän tämän suosiolla kriitikoiden ja kirjallisuudentutkijoiden tehtäväksi.
Ote arviosta: Pedot, romaani. Tammi.
"Ihmisten mielenrauha järkkyy, kun vieraaksi käynyt luonto tunkeutuu lintukodon keskelle. Petopaniikki nostaa päätään, ja viranomaisilta vaaditaan tiukkoja toimia susiuhan taltuttamiseksi." Toni Jerrman, HS 17. 9.
 
Vuokko Sajaniemi syntyi 1980 Joensuussa, asuu Espoossa ja keskittyy nyt kirjoittamiseen.
veikko somerpuro
Jussi Seppänen:Kymmenottelu1. Koska aika on siinä puolellani. Luomistyön virheet ehtii editoida ennen kuin kaikki on julkista. Vaikka tekstiä työstää pitkään, se on olemassa vielä pidempään.2. Pidän urheilun konkretiasta. Huonoa tulosta ei voi selittämällä parantaa. Ihminen on kiinnostava kohdatessaan vääristelemättömän totuuden. Lyhytproosaa kirjoitan, koska teen hahmoilleni laboratoriokokeita.3. Kirjoittamiskoulutuksen tulos. Taidot opetettuja, sydänveri omasta kropasta.Ote arviosta: Kymmenottelu, novelleja. WSOY."Mitä teemme ja koemme, kun urheilemme ja katsomme urheilua. Onko se leikkiä, suurta illuusiota, elämää vai kuolemaa."Vesa Karonen, HS 28. 4. Jussi Seppänen syntyi Kokkolassa 1975, asuu Turussa, opettaa sarjakuvakäsikirjoittamista.
Jussi Seppänen:
Kymmenottelu
1. Koska aika on siinä puolellani. Luomistyön virheet ehtii editoida ennen kuin kaikki on julkista. Vaikka tekstiä työstää pitkään, se on olemassa vielä pidempään.
2. Pidän urheilun konkretiasta. Huonoa tulosta ei voi selittämällä parantaa. Ihminen on kiinnostava kohdatessaan vääristelemättömän totuuden. Lyhytproosaa kirjoitan, koska teen hahmoilleni laboratoriokokeita.
3. Kirjoittamiskoulutuksen tulos. Taidot opetettuja, sydänveri omasta kropasta.
Ote arviosta: Kymmenottelu, novelleja. WSOY.
"Mitä teemme ja koemme, kun urheilemme ja katsomme urheilua. Onko se leikkiä, suurta illuusiota, elämää vai kuolemaa."
Vesa Karonen, HS 28. 4.
 
Jussi Seppänen syntyi Kokkolassa 1975, asuu Turussa, opettaa sarjakuvakäsikirjoittamista.
liisa takala
Saara Turunen:Rakkaudenhirviö1. Voidakseni iloita elämästä.2. Koska nyt oli aika palata kotiin.3. Kuljen Minna Canthin ja Eeva-Liisa Mannerin jykevien kengänjälkien viitoittamaa tietä.Ote arviosta: Rakkaudenhirviö, romaani. Tammi."Miksi nuoresta naisesta tuli pakenija, joka vaihtaa aina pian maisemaa, kun alkaa näyttää siltä, että elämä on asettumassa aloilleen. Se, mikä monista muista olisi tolkullista, tuntuu päähenkilöstä jämähtämiseltä ja herättää kauhua. Rakkauskin.""Tästä pahanlaatuisesta pakkoraosta Turunen kirjoittaa huomattavan hauskasti."Antti Majander, HS 26. 4. Saara Turunen syntyi 1981 Joensuussa. Asuu Helsingissä. Hän on dramaturgi ja ohjaaja.
Saara Turunen:
Rakkaudenhirviö
1. Voidakseni iloita elämästä.
2. Koska nyt oli aika palata kotiin.
3. Kuljen Minna Canthin ja Eeva-Liisa Mannerin jykevien kengänjälkien viitoittamaa tietä.
Ote arviosta: Rakkaudenhirviö, romaani. Tammi.
"Miksi nuoresta naisesta tuli pakenija, joka vaihtaa aina pian maisemaa, kun alkaa näyttää siltä, että elämä on asettumassa aloilleen. Se, mikä monista muista olisi tolkullista, tuntuu päähenkilöstä jämähtämiseltä ja herättää kauhua. Rakkauskin."
"Tästä pahanlaatuisesta pakkoraosta Turunen kirjoittaa huomattavan hauskasti."
Antti Majander, HS 26. 4.
 
Saara Turunen syntyi 1981 Joensuussa. Asuu Helsingissä. Hän on dramaturgi ja ohjaaja.
heini lehväslaiho
Katja Raunio:Käy kaikki toteen1. Minulle kirjoittaminen on tapa piirittää pakenevia, mahdottomia kysymyksiä.2. Kirjan tekemisen käynnisti halu selvittää itselleni, saanko tuottaa lisää tarinoita, kun niitä on jo aika paljon olemassa ja ne käyttävät aikamoista valtaa ihmisiin.3. Viime vuosina olen käynyt lainailemassa eri aikojen suomalaisteksteistä melkoisen läjän nimiä, lauseita ja juonenpätkiä. Jostain sieltä läjän keskeltä yritän nyt ryömiä loitommas.Ote arviosta: Käy kaikki toteen, romaani. Teos."Taideproosaa? Sanalla lienee eri korvissa eri kaiku, mutta kyllä. Artistinen? Sopii myös, varsinkin kun sana tuo ensimmäiseksi mieleen Monika Fagerholmin Diivan Diivan. Yliopistoromaani, nuoruuden kuvaus? Kyllä ja kyllä."Sanna Kangasniemi, HS 23. 10. Vuonna 1985 syntynyt Katja Raunio on helsinkiläinen opiskelija ja sekatyöntekijä.
Katja Raunio:
Käy kaikki toteen
1. Minulle kirjoittaminen on tapa piirittää pakenevia, mahdottomia kysymyksiä.
2. Kirjan tekemisen käynnisti halu selvittää itselleni, saanko tuottaa lisää tarinoita, kun niitä on jo aika paljon olemassa ja ne käyttävät aikamoista valtaa ihmisiin.
3. Viime vuosina olen käynyt lainailemassa eri aikojen suomalaisteksteistä melkoisen läjän nimiä, lauseita ja juonenpätkiä. Jostain sieltä läjän keskeltä yritän nyt ryömiä loitommas.
Ote arviosta: Käy kaikki toteen, romaani. Teos.
"Taideproosaa? Sanalla lienee eri korvissa eri kaiku, mutta kyllä. Artistinen? Sopii myös, varsinkin kun sana tuo ensimmäiseksi mieleen Monika Fagerholmin Diivan Diivan. Yliopistoromaani, nuoruuden kuvaus? Kyllä ja kyllä."
Sanna Kangasniemi, HS 23. 10.
 
Vuonna 1985 syntynyt Katja Raunio on helsinkiläinen opiskelija ja sekatyöntekijä.
janne lehtinen
Pärttyli Rinne:Viimeinen sana1. Kirjoitan ymmärtääkseni ihmisyyttä paremmin, sekä rakentaakseni pitkällä tähtäimellä rakastavampaa todellisuutta.2. Minua askarrutti äärimmäinen viha ja siitä kumpuava väkivalta. Halusin luoda torjuntaa herättävästä aiheesta sisäisesti eletyn muotokuvan, jonka vaikutus kasvattaa ymmärrystä.3. Tuntuu varhaiselta puhua sijoittumisestani suomalaiseen kirjallisuuteen. Ote arviosta: Viimeinen sana, romaani. Noxboox."Rinne rakentaa kohtaamattomuuden ja nöyryytyksen tilanteet hyytävän tehokkaasti. Ali-ihmisäiti ostamassa nahkatakkia antikristuspojalleen. . ."Antti Majander, HS 24. 2. Skotlannissa asuva Pärttyli Rinne syntyi Helsingissä 1979. Filosofi ja käsikirjoittaja-dramaturgi.
Pärttyli Rinne:
Viimeinen sana

1. Kirjoitan ymmärtääkseni ihmisyyttä paremmin, sekä rakentaakseni pitkällä tähtäimellä rakastavampaa todellisuutta.
2. Minua askarrutti äärimmäinen viha ja siitä kumpuava väkivalta. Halusin luoda torjuntaa herättävästä aiheesta sisäisesti eletyn muotokuvan, jonka vaikutus kasvattaa ymmärrystä.
3. Tuntuu varhaiselta puhua sijoittumisestani suomalaiseen kirjallisuuteen.
 
Ote arviosta: Viimeinen sana, romaani. Noxboox.
"Rinne rakentaa kohtaamattomuuden ja nöyryytyksen tilanteet hyytävän tehokkaasti. Ali-ihmisäiti ostamassa nahkatakkia antikristuspojalleen. . ."
Antti Majander, HS 24. 2.
 
Skotlannissa asuva Pärttyli Rinne syntyi Helsingissä 1979. Filosofi ja käsikirjoittaja-dramaturgi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat