Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvää runouden päivää! Testaa, erotatko suomalaismestarin riimit väärennöksistä

Kulttuuri
 
Teppo Lipasti / Lehtikuva
Junnu Vainio kuvattuna vuonna 1971.
Junnu Vainio kuvattuna vuonna 1971. Kuva: Teppo Lipasti / Lehtikuva

Hyvää kansainvälistä runouden päivää!

"Runous on yksi puhtaisimmista kielellisen vapauden ilmentymistä. Se on kansojen identiteetin ainesosa ja ilmentää kulttuurin luomisenergiaa, sillä se pystyy uusiutumaan jatkuvasti,"

YK:n alainen kasvatus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco juhlistaa joka vuoden maaliskuun 21. päivänä runouden voimaa kulttuurin, luovuuden ja innovaation lähteenä.

Järjestö toivoo, että  päivän aikana koulut, kunnat, museot, julkaisijat ja muut yhteisöt kautta maailman antaisivat mahdollisuuden nauttia ja iloita runoudesta.

Mikäpä siinä, juhlitaan Suomessakin!

Seuraavassa
testissä pääset testaamaan tietoasi suomalaisen riimirunon mestarin Junnu Vainion teksteistä.

Myönnettäköön, että valinta antaa maailmanrunouden kaikesta monipuolisuudesta, rikkaudesta ja runsaudesta  kapeahkon kuvan.

Monenlaisia tarinoita Vainion tuotantoon kuitenkin mahtuukin. Kaikkiaan hän jätti jälkeensä noin 2400 sävellystä tai sanoitusta. Kappaleissa oli useimmiten jotain henkilökohtaista mukana.

”Junnu oli mestari rakentamaan pieniä tarinoita, joissa käsiteltiin isoja juttuja”, sanoittajakollega Jukka Virtanen tiivisti Kalevan haastattelussa viisi vuotta sitten.

Riimittelytaitoa ovat ihastelleet paitsi aikalaiset, myös nuoremmat sukupolvet.

"Juice ja Junnu Vainio ovat mun idoleitani, niiltä olen oppinut sekä sen, että mistä tahansa voi kirjoittaa, että hyvien riimien tärkeyden." totesi Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Haloo Imagessa vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat