Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö? Ajankohtaisen kakkosen tunnus on 1960-luvun ranskalaista elokuvamusiikkia

Tänään näytetään Ajankohtaisen kakkosen viimeinen lähetys.

Kulttuuri
 
Yle
Tutkakuvan alla pyörinyt musiikki soi aluksi alkuperäisversiona, myöhemmin kappaletta sovitettiin modernimmaksi.
Tutkakuvan alla pyörinyt musiikki soi aluksi alkuperäisversiona, myöhemmin kappaletta sovitettiin modernimmaksi. Kuva: Yle

Ajankohtaisen kakkosen tunnusmusiikki on suomalaisen television pitkäikäisimpiä.

Dramaattisesti sykkivää kappaletta on sovitettu ja nuorennettu vuosien aikana muutaman kerran, mutta sävellyksen tehot ovat tallella: alun perin patarummuilla soitettu melodia, nopeaa kuudestoistaosakuviota sahaavat jouset ja niiden kontrastina toimiva rauhoittavampi käyrätorvien stemma.

Ranskalaisen Francis Lain säveltämä tunnuskappale on nimeltään Aujourd’hui c’est toi (Tänään se olet sinä) ja se on peräisin Claude Lelouchin elokuvasta Mies ja nainen vuodelta 1966.

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC tunnisti kappaleen voiman, sillä se on ollut vuodesta 1971 tunnussävelmänä Panorama-ajankohtaisohjelmassa. Jo vuonna 1953 aloittaneen Panoraman alkuperäisenä tunnusmusiikkina oli pätkä Jean Sibeliuksen säveltämää Pelleas ja Melisande -näyttämömusiikkia.

Mies ja nainen -elokuvassa kuullaan toinenkin Francis Lain säveltämä klassikko. Elokuvan tunnuskappaleesta on tehty useita levytyksiä, ja Suomessa se tunnetaan parhaiten Silja Linen tv-mainosten musiikkina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat