Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten maya-dokumentti sai valtavan suosion

Maya-dokumentin tekijät rakentavat perinnetiedosta uutta nettipalvelua.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth (vas.) ja taidehistorioitsija Helena Ihamuotila tuottivat dokumentin, joka kertoo totuuden maya-intiaanien kalenterista. Elokuvan vastaanotto yllätti heidät täysin.
Kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth (vas.) ja taidehistorioitsija Helena Ihamuotila tuottivat dokumentin, joka kertoo totuuden maya-intiaanien kalenterista. Elokuvan vastaanotto yllätti heidät täysin. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Maailma huokaa tänään helpotuksesta: maailmanloppua ei tullutkaan.

Kyseessä oli väärinkäsitys, kertovat Sophia Ehrnrooth ja Helena Ihamuotila.

"Maya-intiaanien kalenterissa yksi aikakausi tosin päättyy tänään, mutta se merkitsee vain uuden aikakauden alkua", Ehrnooth kertoo.

Hän on yhdessä Helena Ihamuotilan ja kalifornialaisen elokuvatuottajan Shannon Kring-Busetin kanssa tuottanut aiheesta dokumenttielokuvan 2012: The Beginning.

Dokumentissa kuljetaan maya-intiaanien jalanjäljissä Meksikossa, Hondurasissa sekä Dresdenin museossa etsimässä vastausta kysymykseen, päättyykö maailma 21. 12. 2012, kuten mayojen on väitetty laskeneen. Mayaintiaanien jälkeläisiltä, tutkijoilta ja antropologeilta kysytään, uskovatko he maailman loppuvan. Ja lopulta saadaan myös vastaus.

Dokumentin vastaanotto yllätti Ehrnroothin ja Ihamuotilan täysin.

Tämän vuoden Cannesin dokumenttifestivaaleilla se keräsi 1 500 filmin joukossa eniten katsojia, ja se on myyty useille kansainvälisille tvkanaville.

Muun muassa Yhdysvaltain avaruus- ja ilmailuhallinto Nasa on valinnut sen parhaaksi dokumenttikuvaukseksi mayojen aikakäsityksestä. Hondurasin hallitus näyttää elokuvan kolmelle miljoonalle koululaiselle, jotta he ymmärtäisivät kansallista perintöään. Elokuva esitetään myös tämän päivän päätapahtumassa Hondurasin Copánissa.

Se, että alkuperäiskansojen viisaus kiinnostaa, ei sinänsä ollut yllätys Ehrnroothille ja Ihamuotilalle.

Molemmat ovat vakuuttuneita siitä, että ikiaikainen kansanviisaus on se, mitä maailma nyt janoaa. Siksi naiset ovat myös päättäneet ryhtyä eräänlaisiksi globaalin maailman eliaslönnroteiksi ja luoneet sitä varten yrityksen, Wildheart Visionin.

Ehrnrooth (s. 1963) on kuvataiteilija ja kahden lapsen äiti. Helena Ihamuotila (s. 1963) on puolestaan taidehistorioitsija ja tekstiiliyhtiö Marimekon toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan puoliso. Perheessä on neljä lasta.

Muutama vuosi sitten naiset huomasivat, että heitä yhdistää kiinnostus sukupolvet ylittävään viisauteen. Kaksi vuotta sitten perustetun start upin tarkoitus on luoda internetpalvelu, joka tallentaa ja jakaa puhuttua elämänviisautta. Nettiin on määrä koota lyhyiden videohaastatteluiden arkisto, eräänlainen ikiviisauden Youtube, jossa tietäjät kertovat tietoa, joka uhkaa unohtua.

"Tarkoituksena ei ole tallentaa ainoastaan alkuperäiskansojen viisautta, vaan myös modernia kansantietoa, kuten skeittareiden oivalluksia. Tärkeätä olisi luoda jatkumo sukupolvien välille ennen kuin oleellinen tieto häviää", Ehrnrooth kertoo.

Ihamuotilan mukaan media keskittyy paljolti kertomaan kielteisiä, maailmaa tuhoavia asioita. "Me haluamme suunnata huomiota ihmiskuntaa eheyttävään ja rakentavaan tietoon. Se, mille annetaan tilaa ja huomiota, kasvaa."

Wildheart Vision tuotti 2012: The Beginning -elokuvan omalla kustannuksellaan, mutta nyt naiset aikovat tehdä uurastuksestaan aivan oikeaa bisnestä.

He etsivät yritykselleen rahoittajia. Nettipalvelun sisällöntuottajiksi he yrittävät parhaillaan saada esimerkiksi suuria kiinalaisia, afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia arkistoja, jotka maksaisivat palvelusta. Lisäksi kuka tahansa voi lähettää palveluun yksittäisiä videoklippejä viisaudesta. Yleisölle palvelu on osin ilmainen, osin maksullinen.

Kuulostaako tämä yhtä huuhaalta kuin tämänpäiväinen maailmanloppu?

Ei, vakuuttavat Ehrnrooth ja Ihamuotila. Uskottavuutta yritykselle on antamassa muun muassa sen hallituksen puheenjohtaja, tietotekniikkayhtiö Hewlett-Packardin entinen johtaja Alex Sozonoff.

Innostunutta tukea naiset ovat saaneet myös esimerkiksi Aalto-yliopiston yrityshautomossa.

"Olemme yleensä ainoita naisia peleistä ja teknologiasta innostuneiden nörttien joukossa. Juuri siksi hanketta pidetään kiinnostavana: sen kohderyhmäähän ovat myös naiset ja vanhemmat sukupolvet."

2012: The Beginning -dokumenttielokuvaa esitetään Didrichsenin taidemuseon kalenterivalvojaisissa tänään kello 11–01. Esitys on osa museon maya-näyttelyä. (Kuusilahdenkuja 1)

 

Ihmiset C 12:

Maya-dokumentin kansi.
Maya-dokumentin kansi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat