Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkorahoitus on luovien alojen toivo

Kulttuuri
 

Viranomaisetkin heräsivät talkoorahoituksen mahdollisuuksiin.

Huili-lehdessä jännitetään nyt.

Muistattehan Huilin, tuon Kraft & Kulturin kivan asiakaslehden. Kun sähköyhtiö lopetti sen kustantamisen, tekijät päättivät jatkaa julkaisemista itse.

Tilaajia on nyt pari tuhatta, mutta heitä pitäisi olla yli kaksinkertainen määrä.

Huili etsiikin uusia rahoituskeinoja. Se on kerännyt Mesenaatti-palvelun kautta yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä 9 000 euroa. Mukana on muun muassa uudenlainen palvelu: Jos maksat 500 euroa, voit ehdottaa juttuaihetta, jonka toimitus toteuttaa omien journalististen periaatteittensa mukaisesti. Myyntiaika päättyy tänään ja maaliskuun numerossa nähdään, millaisia juttuja kokeilu tuottaa.

Joukkorahoitus näyttää olevan luovien alojen uusi toivo.

Siten tuotettiin jo esimerkiksi Iron Sky -elokuva.

Yksi pioneereista on fröken Senja, eli Senja Larsen, joka ryhtyi opettamaan Facebookissa ruotsia. Oppilaita kertyi ja fröken halusi julkaista oppikirjan, joka rahoitettaisiin joukkoistamalla.

Fröken saattaa osata ruotsia, mutta viranomaiskieltä hän ei taitanut: poliisihallinto piti toteutustapaa rahankeräyslain vastaisena.

Kun asia muotoiltiin uudelleen, viranomaisille selvisi, että kyseessä ei ollut rahankeräys vaan kirjan ennakkomyynti.

Ensimmäinen joukkorahoituskierros tuotti 10 000 euroa ja toinen 2 000 iPad-sovellusta varten.

Larsen uskookin, että joukkorahoitus on hyvä tapa testata, onko tuotteen hintataso oikea ja onko sille kysyntää. Lisäksi sen avulla voi muodostaa yhteisön uuden tuotteen ympärille.

Maailmalla joukkorahoitus on jo iso ilmiö luovilla aloilla.

Esimerkiksi vuonna 2009 perustettu yhdysvaltalainen Kickstarter oli kerännyt kulttuuriprojekteihin lokakuun loppuun mennessä yli 300 miljoonaa dollaria eli suuremman summan kuin Yhdysvaltain suurin kulttuurisäätiö NEA oli jakanut apurahoja kulttuurille vastaavana aikana.

Suomessakin tapahtuu: Iron Sky -elokuvan viiden miljoonan euron budjetista miljoona kerättiin joukkorahoituksella. Töölön elokuvateatteri AXAn joukkorahoitus käynnistyi eilen.

Ruotsalainen joukkorahoituspalvelu Fundedbyme ilmoitti tällä viikolla aloittavansa liiketoiminnan myös Suomessa.

Ruotsalaisen Linnaeus-yliopiston liiketaloustieteen professori Saara Taalas on vakuuttunut siitä, että talkoorahoitus tulee olemaan merkittävä luovien alojen rahoitustapa Suomessakin.

"Talous ei ole säilyttävä museo, vaan virtaava vesi, joka löytää aina uusia uomia.", Taalas visioi.

Tärkeätä on Taalaksen mukaan kuitenkin se, että viranomaiset eivät anna sellaista viestiä, että kyseessä olisi "jokin vilunkipeli".

Asian tärkeys on onneksi jo havaittu työ- ja elinkeinoministeriössä. Ministeriö on juuri käynnistänyt selvityksen siitä, miten joukkorahoitus voisi toimia Suomessa. Selvityksen on määrä valmistua ennen kesää.

Katri Kallionpää
katri.kallionpaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat