Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomalaiset eivät ole erityisen työteliäitä"

Äyrikuningas ja ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste antaa Kölnin tuomiokirkon edessä satikutia synnyinmaalleen

Kulttuuri
 
Juha Metso
WDR Kölnin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste piti suomalaisille saarnan Kölnin tuomiokirkon kupeessa. Hän on johtanut kölniläisorkesteria vuodesta 2010.
WDR Kölnin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste piti suomalaisille saarnan Kölnin tuomiokirkon kupeessa. Hän on johtanut kölniläisorkesteria vuodesta 2010. Kuva: Juha Metso

Köln. Dmitri Šostakovitšin kahdeksannen sinfonian viimeiset sävelet hiipuvat hiljaisuuteen Kölnin filharmonisessa salissa.

Tunnelma on järkyttynyt ja katarttinen samaan aikaan. WDR Kölnin ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste, 56, astuu lavalta ja käy kierroksilla.

Fakta

WDR Kölnin sinfoniaorkesteri ja Jukka-Pekka Saraste

 WDR on Saksan suurin yleisradioyhtiö ja Kölnin sinfoniaorkesteri sen suurin orkesteri.

 Orkesteri toimi aluksi ilman ylikapellimestaria. Ensimmäinen ylikapellimestari oli Christoph von Dohnányi (1964–1969). Myöhemmin ylikapellimestarin nimikkeellä ovat toimineet esimerkiksi Gary Bertini, Hans Vonk ja Semjon Bytškov.

 Jukka-Pekka Saraste aloitti ylikapellimestarina 2010. Jatkokausi kestää ainakin vuoteen 2016.

 Ylikapellimestarikausia Skotlantilaisessa kamariorkesterissa 1987–1991, Radion sinfoniaorkesterissa 1987–2001, Toronton sinfoniaorkesterissa 1994–2001 ja Oslon filharmonikoissa 2006–2013. Tammisaaren kesäkonsertteja hän on vetänyt vuodesta 2000 Suomalaisen kamariorkesterin kanssa. Hän johtaa myös Nordean Jean Sibelius -nuoriso-orkesteria.

"Neuvostoliitossa ihmiset söivät rottia ja toisiaan sodan aikana, ja kaiken sen keskellä yksi mies säveltää tällaisen teoksen."

Tätä on taiteen voima Sarasteelle. Sinfonia on suurenmoista taidetta, joka nostaa kuulijansa arjesta korkeampiin sfääreihin.

Se on jotain, mitä ihminen tarvitsee sitä enemmän, mitä vaikeampaa hänellä on.

Saraste marssii konserttisalista kohti Kölnin tuomiokirkkoa. Kierrokset ovat yhä korkealla.

"Maailma on kompleksinen, ja odotan uusia säveltäjiä, jotka tarttuisivat ajan haasteisiin. Säveltäminen on nykyisin liikaa hantwerkiä, käsityötä."

Muusikoitaan hän kehuu.

"Jätän Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarin pestin tänä keväänä hyvillä mielin muusikoiden suhteen ja palaan sinne vierailijana. Tein mielestäni osuuteni norjalaisessa musiikkikulttuurissa. Orkesterin talousvaikeuksia en koskaan ymmärtänyt, toimiihan se eräässä maailman rikkaimmista maista."

Artikkeliin liittyvät

WDR on Saksan suurin yleisradioyhtiö, ja resurssit kunnossa.

"Suostuin jatkokauteen, joka kestää vuoteen 2016."

Kapellimestari asuu Helsingin Eirassa ja on henkilökohtaisessa tuloverotuksessa Suomen taiteilijoiden äyrikuningas yli 700 000 euron vuosituloilla. Hän ei väistele veroja, kuten HS:n eilen esittelemät tähdet, vaan maksaa ulkomailta tienaamistaan palkkioista verot Suomeen. Norjaan ja Saksaan jää vain kevyt lähdevero.

"Solidaarisuutta penätään, ja eikö tämä sitä ole? Mutta Suomen aggressiivinen verotus työntekijöitä kohtaan ampuu itseään jalkaan. Ei ulkomailla tienaavia Suomessa paljon asu. Ja formulakuskeille jopa hurrataan, kun he asuvat ulkomailla."

Sait kuitenkin parasta kapellimestarikoulutusta Suomessa. Maksat siitä nyt veroillasi.

"Tämä on hyvä näkökohta, ja musiikkielämä rahoitetaan julkisin varoin, mistä pitää olla kiitollinen. Suomessa on helppo toimia, kun musiikkielämä on kansainvälisesti arvostettua, on säveltäjiä ja utelias yleisö."

Koulutuksen mainitseminen saa Sarasteen taas kiihtymään.

"Vielä saadaan Suomessa orkesteripaikat käytettyä, kun hakijoita tulee myös ulkomailta. Mutta mikä on kykymme tuottaa huippumuusikoita?"

Hän suomii koulutuksen tasapäistämistä.

"Enää ei panosteta huippulahjakkuuksiin kuten ennen. Lahjakkuuksien täytyy saada henkilökohtaista koulutusta parhailta opettajilta tarpeeksi varhain."

Sarasteen mielestä lahjakkuudet tunnistaa varhain.

"Jos heillä on myös oman ilmaisun tahto ja palo sekä muusikkoutta ja näkemystä kokea ja visioida asioita, niin huippupedagogit voivat ohjata kehitystä."

Huippuja ei vain enää helposti saada Suomessa opettajiksi.

"Professoreista tuli kanslisteja. Hallintoa on järjettömästi."

Sarastetta kysyttiin epäilemättä Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professoriksi Leif Segerstamin eläköityessä.

"On kysytty moneen paikkaan, mutta pidän mieluummin yksittäisiä mestarikursseja. Atso Almila on Suomen kapellimestareille erinomainen opettaja, mutta oppilaita pitäisi olla vain muutamia, jotta opetus olisi yksilöllistä. Jos kapellimestariluokalla on 10–15 oppilasta, se on väärää politiikkaa."

Pedagogi on riippuvainen oppilasaineksesta.

"Saammeko huippuoppilaita, jos olemme lankeamassa mukavuuden ansaan?"

Sarasteen mukaan vaara koskee erityisesti poikia.

"Kun johdan Nordean Jean Sibelius -nuoriso-orkesteria, huomaan kuinka paljon näppärämpiä tytöt ovat 12–16-vuotiaina, jolloin kova perustyö instrumentin kanssa pitää tehdä. Poikien pitäisi työskennellä kaksi kertaa enemmän, kun murrosikä ja kovempi pituuskasvu muuttavat kroppaa ja koordinaatiota."

Ajan henki ei suosi alaikäisten kovaa harjoittelua.

"Nyt ollaan niin sosiaalisia ja ystävällisiä, mikä on ristiriidassa tämän ammatin kanssa."

Vaikka lapsi harjoittelisi tarpeeksi, elanto voi olla tiukassa.

"Orkesterimuusikkojen palkkaus on ongelma. Viidentoista vuoden koulutuksen ja kaikkien karsintojen jälkeen orkesterimuusikoiden alkupalkka on alle 3 000 euroa. Tämä karsii miehiä, joilla on toistaiseksi enemmän taloudellista vastuuta. Vai onko sovinismia sanoa näin?"

Saraste kasvoi aikana, jolloin toinen vanhemmista jäi useammin kotiin.

"Suzuki-metodissa olikin oleellista, että äiti ehti mukaan soittamaan lapsen kanssa."

Suomen ongelmat eivät rajoitu Sarasteen mielestä musiikkiin.

"Olen työskennellyt erilaisissa kulttuureissa, eivätkä suomalaiset ole erityisen työteliäitä. Jo Torontossa 1990-luvulla naureskeltiin suomalaisten pitkää koulutusta ja matalaa eläköitymisikää. Kanadassa ihmiset työllistivät itsensä ja ottivat vastuun itsestään. Maassa oli silti korkea sosiaaliturva."

Hän inhoaa "downshiftausta".

"On muotia tehdä vähemmän, jolloin ne, jotka tekevät paljon, maksavat veroina näidenkin toimeentulosta! Samalla Suomessa puhutaan työuran pidentämisestä, mutta ei tehdä mitään. Tämä on kiinni hitsattu maa, joka ei reagoi maailman muutoksiin."

Kokeeko Saraste itsensä sattumoisin oikeistolaiseksi?

"Hyvä kysymys. Juhana Vartiainen puhuu järkeä. Raimo Sailaksesta olen digannut. Suomi tarvitsee karuja totuudenpuhujia. Onko se oikeistolaisuutta?"

Saraste etenee seuraavaan ongelmaan. Suomessa ei voi keskustella asioista.

"Kun puhun näin, tulee varmasti paskaa niskaan. Mielipiteitä ei ehdi edes vaihtaa, kun mennään lukkoon ja lyödään leimat. [Suomalaista rasismia kritisoineen] Umaaya Abu-Hannan avaama keskustelu oli tästä erittäin selvä esimerkki."

Sarastekin lyö leimoja. Hän on pettynyt "1970-luvun väsähtäneisiin intellektuelleihin".

"Heidän ideoillaan ja asenteillaan ei enää nykymaailmassa pärjätä."

Menestyvä liikkeenjohtaja sanoi, että hänen kannattaisi kuunnella alle 30-vuotiaita.

"On se surullista, että lapsilta pitää kysyä missä mennään. Ehkä muidenkin pitäisi osallistua."

Saraste katsoo Suomen käpertyvän nyt sisäänpäin.

"Suomi oli hyväntuntuinen, positiivinen maa, jossa oli mahdollisuus saada kansainvälisiä tuulahduksia ja kehittyä. Käpertyminen ei ole vain perussuomalaisten vika. Perussuomalaisten pelko jähmettää muutkin."

Hän tuntuu kaipaavan kovempia aikoja.

"1990-luvun lamassa konserttien atmosfääri oli todella voimakas, ja koin suomalaisen musiikkielämän nousun ja ehkä myös huipun Radion sinfoniaorkesterin unelmajoukkueen kanssa. Lama toi tarpeen keskittyä ja saada yhteisiä kokemuksia musiikista. Nyt sama atmosfääri on konserteissa Espanjassa."

Saraste korostaa puhuvansa näin, koska pelkää suomalaisten menettävän kykynsä tehdä jotain arvokasta taiteen ja muiden elämänalojen huipulla.

"Kirjoita nyt, että Saraste tuli näin vimmaiseksi johdettuaan Šostakovitšin kahdeksatta sinfoniaa. Kun ajattelee, missä oloissa teos on syntynyt. . . se säveltäjä ei downshiftannut, vaan näytti, mihin ihminen voi pystyä!"

Juha Metso
Jukka-Pekka Saraste johti Šostakovitšia ja Hakolaa Kölnin filharmonisessa salissa. Arvio eilisen kulttuurisivuilta ja www.hs.fi/kulttuurista.
Jukka-Pekka Saraste johti Šostakovitšia ja Hakolaa Kölnin filharmonisessa salissa. Arvio eilisen kulttuurisivuilta ja www.hs.fi/kulttuurista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat