Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirje paljasti nobelistin inspiraation

Kulttuuri
 
Kai Sinervo HS
Kuva: Kai Sinervo HS

On kai väistämätöntä, että suhtaudun tekstiin myös musiikillisesti.

Musiikin tavoin tekstissä – faktassa ja fiktiossa – on rytmejä ja sointeja. Teksti voi viipyillä tai svengata. Se voi olla syvää ja kirkasta tai röpöttää riemukkaasti. Tekstistä voi myös rakentaa konstruktioita, jotka ovat lujia kuin sinfonioissa.

Nykyrunoilijoista ehkä musikaalisin ja musiikkia käsittelevin on ruotsalainen nobelisti Tomas Tranströmer (s. 1931). Hänen runoissaan on musiikkisanastoa preludista ostinatoon ja C-duurista allegroon. Runoissa vilahtelee säveltäjiä Haydnista Balakireviin ja Griegistä Schubertiin.

Mutta Jean Sibeliuksen nimeen en runoissa törmännyt.

Luulin siis erehtyneeni, kun Sibelius alkoi soida mielessäni lukiessani Tranströmerin seitsemäntoista varhaisen runon kokoelmaa vuodelta 1954.

"Hämmentyneet teot – – hiljenevät ohuempaan ilmaan kuin nykyinen, liukuvat pääskysten lailla vuorenhuipulta toiselle kunnes ovat saavuttaneet olemisen rajan uloimmat ylängöt. Siellä kaikki tekomme putoavat lasinkirkkaina ei muita pohjaa päin kuin itseämme."
Hämmennyin. Runoilija kuvasi juuri niitä tuntemuksia, joita koen kuunnellessani Sibeliuksen seitsemännen sinfonian loppua.

Runot alkoivat soida yhä sibeliaanisemmin.Talvihämärässä kohoaa tremolo soi kuin viides sinfonia, Väinämöisestä kertova Laulu kuin Pohjolan tytär.

"Kuin kuparitorvet puitten koukeroiset juuret puhaltavat sävelen, ja säikähtäneet lehdet hajaantuvat", Tranströmer kirjoittaa. Silkkaa Tapiolaa!

"Pronssikautisen torven rauhaton ääni riippuu pohjattoman yllä."
Taas Sibeliusta!

Asioitten yhteys -runo tuntui melkein siltä kuin neljännen sinfonian mysteeri olisi vihdoin avautunut. Sinfonian kovin pähkinä on siirtymä hitaan kolmannen osan vaivalloisesta noususta ja hiipumisesta neljännen osan alun ihmeelliseen, joskin väliaikaiseen keveyteen.

Asioitten yhteys -runossa taivas on valunut harmaan puun kuitujen kautta maahan, mutta "varastettua avaruutta" kiertyy juurten punoksesta ja purkautuu vehreydeksi.

Tässä kuulen neljännen sinfonian kolmannen osan vaihtuvan finaaliksi: kun maahan valunut taivas puhkeaa juurien kautta vehreydeksi ja "vapauden lyhyet hetket kohoavat meistä".

Runot eivät ole vain Sibeliuksen musiikin kuvaamista, ne ovat valtavasti rikkaampia. Mutta soundi tuntuu Sibeliukselta.

Silti epäilin, että kyseessä voisi olla vain sibeliaanisen lukijan pakkomielle – kunnes osuin Tranströmerin koottujen teosten suomennoksen viimeisen liitteen viimeiselle sivulle.

Suomentaja Caj Westerberg siteeraa Åbo Akademin käsikirjoitusosastolta löytynyttä Tranströmerin kirjettä Gunnar Björlingille 1950-luvun alusta, jolloin runot syntyivät.

"Sibeliuksen neljännen sinfonian viimeisessä osassa kallioperästä singahtaa korkeuksiin ilo, keveys, jonka voi saavuttaa vain ankaruuden kautta, neulansilmän läpi käyneen vapaus", Tranströmer kirjoittaa.

Tässähän on vahvistus! Ja soitto suomentajalle paljastaa lisää.

"C-duuri-runon inspiraatio on Sibeliuksen kolmas sinfonia. Tranströmer itse sanoi minulle niin", Westerberg kertoo.

"Olemme myös käyneet yhdessä Ainolassa."

Pakkomielteellä olikin peruste. Nobelistin varhaiset runot soivat kuin Sibelius, koska runoilija tarkoitti niin.

Vesa Sirén HS
Palstalla kerrotaan vanhoista aarteista ja ihanista löydöistä. Se vuorottelee Henkilökohtaista-palstan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat