Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Journalistiliitto sairastaa

Kulttuuri
 

Toimittajien etujärjestön Journalistiliiton hallituksen huoneessa kokoontuu tänään aamulla vakavaa porukkaa. Puolet liiton lehden Journalistin toimituksesta syyttää esimiehiään häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

Tilanne on niin tulehtunut, että liiton puheenjohtaja Arto Nieminen on jäävännyt itsensä kokouksesta. Journalistin toimittajien mielestä hän on laiminlyönyt kriisin hoitamisen. Etujärjestön pitäisi kuitenkin valvoa toimittajien etua ja olla esimerkillinen työnantaja. Miten tähän on tultu?

Journalisti-lehti, entinen Sanomalehtimies, oli pitkään ankeahko järjestöjulkaisu. Näki, että toimituksessa ja liitossakin vietettiin leppoisaa elämää. Silti palkat olivat ja ovat paremmat kuin jäsenistöllä. Kaupallisessa mediassa työtahti ja -moraali alkoivat nousta kymmenkunta vuotta sitten. Viimeisetkin vapaamatkustajat saivat lähteä. Sopivan reipas työtahti loi hyvän yrittämisen ja journalististen voittojen kulttuurin mediataloihin. Journalistiliitossa mukava ja leppoisa olo jatkui varsinkin liiton toimistossa. Ero jäsenistön todellisuuden ja toimiston todellisuuden välillä kasvoi.

Noin kuusi vuotta sitten lehdessä syntyi ensimmäinen kriisi: Journalistin uudet nuoret naistoimittajat huomasivat tekevänsä enemmän työtä ja huonommalla palkalla kuin mukavaan oloon tottuneet pitkäaikaiset miestoimittajat. Nuoret yrittivät neuvotella, mutta ajautuivat oikeustaisteluun työnantajaansa vastaan. Riita sovittiin hiljaisesti ennen hovioikeuskäsittelyä, ja lehden toimitus uudistui kokonaan.

Nykyinen toimitus on tehnyt erinomaista ja kriittistä lehteä. Siksi tiedot toimittajien syvästä työpahoinvoinnista yllättivät. Työsuojeluviranomaisille jätetyn 150-sivuisen kantelun perusteella puolet toimituksesta on kokenut, että toimitustyötä on johdettu epäreilusti, ahdistavasti ja epäammattimaisesti. Kun työnjohdon taidot ovat loppuneet, johtamisen välineeksi on raportin mukaan otettu huutaminen ja kyttäys. Tästä huolimatta nuoret toimittajat tekivät perinpohjaisia kirjoituksia – pitkittyneisiin sairauslomiinsa asti.

Kriisi Journalisti-lehdessä on toinen lyhyen ajan sisällä. Liiton hallituksen on syytä uudistaa talon johtamiskulttuuri ennen kuin kuohunta vaikuttaa jäsenistön tunnelmiin ja työhön. Oireet liitossa ovat samantapaisia kuin Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ssa, jonka jäsenistö ei lopulta hyväksynyt järjestönsä huonoa hallintoa.

Tuomo Pietiläinen tuomo.pietilainen@hs.fi Twitter @Valeproffa
Kirjoittaja on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa. Tuomo Pietiläisen kolumni julkaistaan kerran kuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat