Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelisti vahvisti Sibelius-yhteyden

Kulttuuri
 
Jessica Gow Scanpix
Nobel-palkittu runoilija Tomas Tranströmer (s. 1931) vastasi HS:lle.
Nobel-palkittu runoilija Tomas Tranströmer (s. 1931) vastasi HS:lle. Kuva: Jessica Gow Scanpix

No tätä en olisi uskonut!

Kirjoitin Vanha helmi -palstalla kuinka Jean Sibeliuksen musiikki tuntui soivan Nobelilla palkitun ruotsalaisrunoilija Tomas Tranströmerin ensimmäisessä runokokoelmassa 17 dikter vuodelta 1954.

"Kuin kuparitorvet puitten koukeroiset juuret puhaltavat sävelen, ja säikähtäneet lehdet hajaantuvat", Tranströmer kirjoittaa, ja kuulen pätkän Tapiolaa. "Talvihämärässä kohoava tremolo" taas on kuin viidettä tai kuudetta sinfoniaa. Ja niin edelleen.

Åbo Akademin kokoelmissa oleva 1950-luvun kirje Tranströmeriltä Gunnar Björlingille kertoo Sibeliuksen neljännestä sinfoniasta ja vahvistaa, että säveltäjä oli runoilijan mielessä esikoiskokoelmaa kirjoitettaessa. Lisävahvistusta tarjosi suomentaja Caj Westerberg. Tranströmer on kertonut hänelle, että myöhäisemmän, C-duuri-nimisen runon inspiraation lähde on Sibeliuksen kolmas sinfonia. Tranströmer on käynyt Westerbergin kanssa myös Ainolassa.

Yhdeltä en kuitenkaan ymmärtänyt kysyä, 81-vuotiaalta Tranströmeriltä itseltään.

Hän on aivoinfarktin jälkeen menettänyt lähes koko puhekykynsä sekä oikean kätensä toimintakyvyn.

Ja silti sain vastauksen!

Westerberg oli ruotsintanut kirjoitukseni ja lähettänyt sen ystävilleen Monica ja Tomas Tranströmerille. Tätä kautta sain nobelistin puolisolta vastauksen: "Tomas uppskattade den här artikeln. Det är helt sant – Sibelius finns med i hela 17 dikter". Hetken tämä vaikuttaisi kertovan, että Sibelius on mukana jokaisessa esikoiskokoelman runossa. Tästä jos mistä Sibeliusta tutkinut kulttuuritoimittaja herkistyy!

Runot eivät ole musiikille alisteisia, vaan rikkaita, itsenäisiä taideteoksia. Pian Monica välittää korjauksen: ensimmäinen vastaus olikin väärinkäsitys.

Tranströmer kertoo ilahtuneensa tulkinnasta, mutta korostaa, että Sibelius-yhteys ei ollut esikoiskokoelmaa kirjoittaessa tietoista, vaikka hän kuunteli silloin ja yhä mielellään Sibeliusta. Musiikin muodot inspiroivat esikoiskokoelmaa, mutta vasta C-duuri-runossa (1962) Sibelius-yhteys oli tietoinen.

Tranströmer soittaa edelleen vasemmalle kädelle sävellettyä pianomusiikkia päivittäin flyygelillään ja viettää sosiaalisesti aktiivista elämää.

Vesa Sirén HS
Kulttuuritoimittaja herkistyy. Palsta ilmestyy joka toinen viikko.

Jean Sibelius inspiroi 1950-luvulla tulevaa Nobel-runoilijaa.
Jean Sibelius inspiroi 1950-luvulla tulevaa Nobel-runoilijaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat