Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN: Facebook-päivityksiä saa siteerata lehdessä

Kulttuuri
 
Lehtikuva
Kirjailija Anja Snellman ja JSN:n puheenjohtaja, päätoimittaja Risto Uimonen.
Kirjailija Anja Snellman ja JSN:n puheenjohtaja, päätoimittaja Risto Uimonen. Kuva: Lehtikuva

Yksityiseksi miellettyjä Facebook-päivityksiä saa siteerata lehdessä tai muussa tiedotusvälineessä Journalistin ohjeiden mukaisesti ilman lupaa, jos niiden julkaisu ei loukkaa kenenkään yksityisyyttä.

Näin linjasi Suomen lehdistön itsesääntelyelin Julkisen sanan neuvosto viime viikolla tekemässään päätöksessä.

"Facebookissa julkaistujen päivitysten perusteella tehtyjä lehtijuttuja koskevat samat Journalistin ohjeet, kuin muutakin toimittajan käsiinsä saamaa aineistoa. Kaikki mikä on julkista ei ole julkaistavissa", sanoo JSN:n puheenjohtaja, päätoimittaja Risto Uimonen.

Tietojen pitää olla yhteiskunnalisesti merkittäviä.

Viime viikolla JSN:n teki päätöksen, joka koski kirjailija Anja Snellmanin Iltalehdestä tekemää kantelua. Snellman kanteli uutisesta, jossa oli käytetty häneltä lupaa kysymättä hänen yksityiseltä Facebook-sivultaan poimittua aineistoa.

JSN katsoi, että Snellmanin yksityisyyden suoja julkisuuden henkilönä on kaventunut, eikä Iltalehti loukannut hänen yksityisyyttään julkaisemalla tietoja, jotka oli poimittu hänen Facebook-sivultaan. Tiedot liittyivät Snellmanin kirjaan, joka oli uutisen julkaisemisen aikaan tulossa julkisuuteen.

Yksityisten Facebook-sivujen käyttäminen uutislähteenä nousi esille uudelleen heti päätöksen teon jälkeen viime sunnuntaina, kun Perussuomalainen-lehti julkaisi verkkosivullaan uutisen, joka perustuu Helsingin Sanomien toimittajan Saska Saarikosken yksityisellä Facebook-sivulla käytyyn keskusteluun.

Saarikoski aloitti sivullaan keskustelun Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin lauantaina IS:ssa kirjoittamasta kolumnista. Kolumni käsitteli isänmaallisuutta ja Suomen sodista käytävää julkista keskustelua.

Perussuomalaiset-lehti uutisoi asiasta otsikolla "Täysi sota Sanomissa". Uutisessa siteerataan lupaa pyytämättä Saarikosken aloittamaa keskusteluketjua.

Toimiko Perussuomalainen-lehti nyt siis oikein vain väärin?

Uimosen mukaan Perussuomalainen-lehti ei toiminut väärin.

Toimittajan ja varsinkin johtavassa asemassa olevan ja paljon julkisuudessa esiintyvän toimittajan Facebook-sivut ovat toimittajien käytetävissä niin, että niiltä saa poimia uutisaiheita, kunhan asia on yhteiskunnallisesti tärkeä eikä sen julkaiseminen loukkaa kenenkään yksityisyyttä.

Uimonen siteeraa myös Hufvudstadsbladetia hiljattain käsitellyttä kantelua. Siinä oli kyse aidosti yksityisen ihmisen Facebook-sivusta, jolta oli poimittu paikkansa pitävä uutinen.

JSN tulkitsi, että Facebook on lähdeaineistoa, jota toimittajat voivat käyttää journalistin ohjeiden sallimissa rajoissa. Päätös oli vapauttava, eli lehti ei JSN:n mukaan toiminut väärin.

JSN on siis linjannut, että journalistin ohjeita noudattaen myös yksityisten ihmisten Facebook-sivut ovat julkisia siltä osin kun aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä eikä kenenkään yksityisyyttä loukata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat