Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisvangit tekivät teatteria nuorten syrjäytymisestä

Kulttuuri
 
STT

Hämeenlinna. Riihimäen Teatterissa näyttelevät viikonvaihteessa vangit. Vanajan avovankilan naisten esitys aloittaa kolmivuotisen vankilateatterikokeilun.

Vanajan naisvangit valitsivat Lasarus-esityksensä aiheeksi syrjäytyneet nuoret ja vallankäytön. Ennakkonäytös on tänään ja ensi-ilta huomenna.

Vankilateatteria edistämään perustettiin viime vuonna yhdistys. Sen työ etenee keväämmällä miesvankeihin Hämeenlinnassa ja suljettuun vankilaan Turussa.Jo ennen valtakunnallista projektia ovat Vanajan naisvangit valmistaneet kaksi teatteriesitystä. Vuoden 2009 Punahilkka oli pääavaus Suomessa, yhteistuotanto Hämeenlinnan Teatterin kanssa. Vuonna 2011 valmistui Lear helsinkiläiseen Koko-teatteriin.

Vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen on iloinnut aidosta innostuksesta, jolla vangit sitoutuivat teatteriesityksiinsä. Heille on ollut uutta ja merkityksellistä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Varsinkin naisvangeille on tärkeätä rohkaistua, koska miltei kaikki tuntevat häpeää. Sitä emme valitettavasti tiedä, onko teatterikokemus vaikuttanut naisten elämään vapautumisen jälkeen.”

Tammi-Moilasen mukaan teatterituotanto muutti roolijakoa koko vankilassa. Kun vangit aktivoituivat, piti vartijoitten oppia, ettei heitä tarvitse kaiken aikaa neuvoa ja patistaa.

Vankilateatterin rahoittaminen oli virallisia teitä niin vaikeata, että Tammi-Moilanen kiittää Taittuu-yhdistyksen perustajia.

Vanajan vankila on kokeillut myös voimaannuttavaa valokuvausta äiti–lapsiosastolla.

”Sekin tuntuu hyödylliseltä, mutta ei vankila mikään taidetalo voi olla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat