Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Videovuokraamojen aika käy vähiin

Kulttuuri
 

Elokuvia vuokraavat internetin vod-palvelut tulivat isolla voimalla Suomen markkinoille viime vuonna. Elokuvan entiset jakelutiet pitivät silti pääosin pintansa. Vain dvd-tallenteiden myynti ja vuokraus vähenevät.

Teattereissa tehtiin 8,4 miljoonalla lipunostajalla huipputulos sitten vuoden 1983 ja blu-ray-tallenteidenkin myynnissä ylitettiin ensi kerran miljoonaraja. Myydyin blu-ray oli Yön ritarin paluu 31 000 kappaleella.

Dvd-tallenteiden eli elokuvien ja tv-sarjojen myynti sen sijaan putosi viime vuonna kappalemäärissä 13 prosenttia vuoteen 2011 verrattuna, kertoo elokuvatoimistojen liiton tuore tilasto. Euroissa laskua oli 16 prosenttia.

Dvd-myynti on ollut laskussa vuodesta 2009 alkaen.

Tilasto perustuu tukkumyyntiin. Tallennemyyntiä oli viime vuonna 60 miljoonaa euroa.

"Pudotus oli maltillinen, ei dramaattinen, kun otetaan huomioon laajakaistapalveluiden tulo viime vuonna", sanoo toiminnanjohtaja Tero Koistinen Suomen elokuvatoimistojen liitosta.

Dvd:n kuolemasta ja haudasta vhs:n vieressä on aikaista puhua, sillä dvd-levyjä toimitettiin kauppoihin yhä 8,6 miljoonaa.

Elokuvia ja sarjoja vuokraavat internetissä muun muassa HBO Nordic, Voddler, Viaplay, Elisa, SF Anytime, Mubi ja Filmnet.

Nettikatselusta ei ole kattavaa tilastoa. Esimerkiksi Netflix salaa maakohtaisen käyttäjämäärän ja katselukerrat. Katsotuimpien joukossa ovat House of Cards -sarja sekä Taru Sormusten herrasta -elokuvat, yhtiö kertoo.

Sonera kertoo, että sen videovuokraamosta ladattiin viime vuonna noin 400 000 elokuvaa. Suosituin oli Nälkäpeli.

"Vuoteen 2011 kasvua oli 67 prosenttia, ja kasvu on kiihtymään päin", sanoo johtaja Jussi Salminen Soneralta.

"Veikkaan, että videovuokrauksen kivijalkakauppa loppuu 3–5 vuodessa. Se on väistämätön asia", Salminen sanoo.

Myös perinteiset videovuokraamot jättävät kertomatta vuokrausluvut. Yhteistilastoa ei ole.

"Meidän arvion mukaan elokuvia vuokrataan Suomessa yhä enemmän kuin mitä lippuja myydään teattereissa", sanoo markkinointipäällikkö Ritva Laine vuokraamo Makuunista.

Makuuni on 71 liikkeellä maan suurimpia videovuokraajia. Laineen mukaan Makuunin tallennevuokraus laski vuonna 2012 vajaa viisi prosenttia ja seitsemän prosenttia vuonna 2011.

"Jos asiakkailta kysyy, niin ensimmäinen syy vuokrauksen vähenemiseen on ajanpuute. Toisena tulee tv-tarjonnan kasvu."

"Liiketoimintaa pitää muuttaa, jotta ollaan katukuvassa vielä 3–5 vuoden päästä", Laine vastaa vuokraamojen kuolinhuhuihin. Makuuni on jo avannut oman nettivuokraamon.

Dvd on kymmenen vuotta ollut elokuvabisneksen kultakaivos. Huippuvuosi oli 2008, jolloin tukkuporras toimitti kauppoihin 12,5 miljoonaa dvd-tallennetta.

Ennätysvuodesta myynti on pudonnut kolmanneksella.

"Dvd-myynnissä on kuitenkin tehty viime vuonna kovia tuloksia kuten esimerkiksi kotimaisissa elokuvissa Risto Räppääjä ja viileä Venla sekä Tie pohjoiseen", elokuvatoimistojen liiton Koistinen sanoo.

Dvd on yhä selvästi suositumpi kuin parempilaatuinen blu-ray. Dvd:n osuus liikevaihdosta on 80 prosenttia, mutta blu-rayn suosio kasvaa tasaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat