Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssi kunnes kuolet

Suomen Kansallisbaletti herätti moskovalaisyleisön Bolšoi-teatterin Kevätuhri-festivaalilla. Mira Ollilan kunniatehtävä oli tanssia itsensä hengiltä.

Kulttuuri
 

Mira Ollila valmistautumassa kuolemaan Moskovan Bolšoi-teatterin lavalla. Kuva harjoituksista.
Mira Ollila valmistautumassa kuolemaan Moskovan Bolšoi-teatterin lavalla. Kuva harjoituksista.

Mira Ollila, 36, hyppii ja reuhtoo, tanssii ja pomppii Moskovan Bolšoi-teatterin lavalla. Välillä hän yrittää paeta, mutta Suomen Kansallisbaletin yhteisö sulkee hänet taikapiiriinsä.

Hän tanssii ja tanssii. Hän on pyörryksissä. Hän tanssii silti.

Ja lopulta, lopulta Mira Ollila kuolee. Yhteisö nostaa hänet voitonriemuisesti käsivarsilleen. Kevät on pyhitetty. Igor Stravinskyn Kevätuhrin viimeinen sointu kajahtaa ilmoille aina yhtä yllättävänä.

Moskovalaisyleisö hämmentyy, aplodit ovat varovaisia. Sitten ne paisuvat. Bravo-huutoja taitaa kuulua muiltakin kuin katsomon suomalaisilta.

Balettitanssija voi harjoitella melkein missä vain. Mira Ollilan tyylinäyte Bolšoi-teatterin upeassa aulassa.
Balettitanssija voi harjoitella melkein missä vain. Mira Ollilan tyylinäyte Bolšoi-teatterin upeassa aulassa.

Bolšoi-teatteri juhlistaa parhaillaan koreografi Vaslav Nijinskyn ja säveltäjä Igor Stravinskyn Kevätuhrin satavuotisjuhlia tuomalla festivaalilleen erilaisia tulkintoja teoksesta.

Vain Suomen Kansallisbaletti saa esittää Nijinskyn alkuperäisen koreografian reproduktion. Bolšoin uuden puolen katsomo täyttyi komeasti, eikä kukaan Bolšoissa muista, että tätä koreografiaa olisi aikaisemmin nähty Moskovassa.

"Tunnen tämän version filmiltä, mutta vasta nyt näin sen elävänä esityksenä, ja Kansallisbaletti teki vaikutuksen", kertoo galleristi ja baletinharrastaja Juri Petuknov.

"Suomalainen seurue on kansainvälisesti nousussa", arvioi Suomessakin näyttelyjä tehnyt kuvataiteilija ja baletinharrastaja Irina Zatulovskaja.

"Vahva ilta myös musiikin näkökulmasta", ihastelee Musikalnaja akademijaan kirjoittava Natalija Oskanova. Musiikista vastasi Bolšoi-teatterin orkesteri, joka soitti robustisti, tuhdin venäläisellä soinnilla.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve (takana) seurasi harjoituksia Moskovan Bolšoi-teatterissa tyytyväisenä.
Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve (takana) seurasi harjoituksia Moskovan Bolšoi-teatterissa tyytyväisenä.

Esiripun laskeuduttua Bolšoin lavalla on huohottavaa ja hikistä, mutta onnellista Kansallisbaletin väkeä.

"Olen tehnyt tätä roolia 1990-luvulta asti, mutta tämä oli paras suoritus", Mira Ollila henkäisee.

"Olin superrauhallinen ja superkeskittynyt. Se johtui varmasti siitä, että olemme Venäjällä. Tunnen syvää kiitollisuutta siitä kulttuuriperinnöstä, jonka Venäjä on maailmalle antanut. Ja siitä, että meidät kutsuttiin esittämään sitä Moskovan Bolšoi-teatterin lavalle."

Ollila valmistautui tällä kertaa rooliin esimerkiksi hiihtämällä 50 kilometrin Finlandia-hiihdon.

"Rooli on todella raskas. Halusin lisätietoa siitä, mihin kroppa voi venyä äärimmäisessä väsymystilassa. Ja se toimi!"

Viimeinen venytys ennen Kevätuhrin esitystä.
Viimeinen venytys ennen Kevätuhrin esitystä.

Balettimusiikin konserttiesityksissä tulee usein miettineeksi, miksi kapellimestarit ovat aivan ekstaasissa teoksen päättävässä Uhritanssissa. Valittu neito pakotetaan itsemurhaan tanssimalla. Mikä juhlan aihe se on?

"Uhri pelastaa yhteisön, mikä on tietysti riemun aihe. Tämä tarina on vastakohta yltiöindividualismille ja yhteisöllisyyden puolustus", Ollila sanoo.

Kauniisti sanottu, mutta Kansallisoopperan valtiontuesta leikattiin perjantaina prosentti ja lisäleikkauksia pelätään, kun Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat irtisanoneet sopimuksensa Kansallisoopperan kanssa.

Laajemmin katsottuna Suomi on jälleen yt-neuvottelujen ja irtisanomisten maa. Pitäisikö potkut saaneiden suhtautua tuhoonsa kuin Kevätuhrin valitun? Pitäisikö henkilökohtaisesta tuhosta iloita, koska se voi tuoda jäljellejäävälle yhteisölle pelastuksen?

"Se ei varmaankaan ole Nijinskyn koreografian ajatus. Minun näkökulmastani en huomaa, missä kohtaa Kansallisbaletin budjetissa olisi ilmaa, jota voisi leikata. Mutta ne asiat eivät onneksi ole minun vastuullani."

Taiteellinen johtaja Kenneth Greve on innoissaan menestyksestä, vaikka leikkauspuheet huolestuttavatkin.

"Kansainvälisesti tiedetään, että juuri Suomen Kansallisbaletti tekee Millicent Hodsonin reproduktion Nijinskyn alkuperäisestä Kevätuhri-koreografiasta parhaiten. Sen todistimme myös tänään."

Alkuperäinen koreografia on toki kadonnut, mutta tämä versio on yli neljännesvuosisadan entisöinnin ja tutkimuksen tulos.

"Suomen Kansallisbaletin esitys on se, jonka BBC aikoinaan päätti taltioida, ja se, jonka vuoksi meidät kutsuttiin Moskovaan Kevätuhri-festivaalille. Ja he tanssivat helvetin hyvin!" Greve riemuitsee.

Aplodien aika. Kansallisbaletti kiittää moskovalaisyleisöä lämpimästä vastaanotosta.
Aplodien aika. Kansallisbaletti kiittää moskovalaisyleisöä lämpimästä vastaanotosta.

Kevätuhri-festivaalin suunnittelija oli Bolšoin taiteellinen johtaja Sergei Filin, jonka kasvoille heitettiin happoa tammikuussa. Hän makaa Saksassa leikkauskierteessä, jossa yritetään pelastaa hänen näkökykynsä sekä korjata hänen kasvojaan.

"Se Filin, jonka tunnen hyvin, on suloinen, ystävällinen mies", Greve suree.

Poliisi syyttää happoiskun suunnittelusta Bolšoin tanssijaa Pavel Dmitritšenkoa, joka poliisin painostuksen jälkeen tunnusti vain pyytäneensä ystäväänsä hakkaamaan Filinin. Happoskandaali on jättänyt jälkensä myös Kevätuhri-festivaaliin. Kuuluisa koreografi Wayne McGregor perui Bolšoille lupaamansa Kevätuhri-koreografian. Hän sanoi tulevansa Moskovaan vasta, kun Filin on toipunut. Tilalla nähtiin Tatjana Baganovan koreografia, jota moskovalaisyleisö inhosi niin, että aplodeja ei kuulunut juuri lainkaan.

Lisäksi festivaalille oli kutsuttu Maurice Béjartin koreografia Béjart Ballet Lausannen esittämänä ja Pina Bauschin koreografia Tanztheater Wuppertalin esittämänä. Molemmat koreografit ovat tietysti legendoja ja he saivat suuren menestyksen.

"Venäläinen yleisö on täysin välinpitämätön tai huutaa buuta, jos siltä tuntuu. Kansallisbaletin vastaanotto oli hyvä. Saimme aikaan reaktion, ja se oli positiivinen", Greve hehkuttaa.

Happoiskun jälkeen kaikkea lavalla tapahtuvaa tulee katsoneeksi Filinin kokemia kauhuja vasten.

Kansallisbaletti esitti myös Jiri Kyliánin Bella Figuran. Se alkaa puolialastoman naisen peittäessä kauhistuen silmänsä.

Näkeekö hän mielessään Filinin haponsyömät kasvot? Bella Figura päättyy harmoniaan. Päättyykö näin myös Bolšoin kriisi?

Kolmantena teoksena Kansallisbaletti esitti Jorma Elon Double Evilin. Se saa miettimään myös Bolšoi-teatterin kulisseissa muhinutta pahuutta.

Elo on kuuma koreografi Moskovassakin. Filin kutsui jo aikaisemmin hänet vierailulle, ja nyt viisi tanssijaa sai harjoituksissa yllätyskutsun Svetlana Saharovan juhlagaalaan sunnuntaina. He esittävät gaalassa pikakomennuksella osan Elon Double Evilistä.

"Tämä on vain yksi osoitus siitä, miten tärkeänä Suomen Kansallisbalettia pidetään Venäjällä. Tämä on myös poliittinen viesti, ja positiivinen sellainen", Greve arvioi.

Kansallisbaletin väki purkautuu lavalta Moskovan yöhön.

"Me teimme sen! Ja kaksi esitystä jäljellä", Greve huikkaa tanssijoilleen.

Mira Ollilan oli tanssittava kuolemaan asti Kevätuhrin esityksessä torstaina Moskovan Bolšoi-teatterissa. Vain näin baletin kuvaama muinainen kyläyhteisö voisi pelastua.
Mira Ollilan oli tanssittava kuolemaan asti Kevätuhrin esityksessä torstaina Moskovan Bolšoi-teatterissa. Vain näin baletin kuvaama muinainen kyläyhteisö voisi pelastua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat