Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle siirtyi kokonaan nettiin, muut odottelevat

Tarkkojen katsojalukujen puute hidastaa mainosrahoitteisten kanavien siirtymistä suoratoistoon

Kulttuuri
 
Ylen kaikkia TV-ohjelmia voi nyt Suomen rajojen sisällä katsoa suorana tietokoneella Yle Areena-verkkopalvelussa.
Ylen kaikkia TV-ohjelmia voi nyt Suomen rajojen sisällä katsoa suorana tietokoneella Yle Areena-verkkopalvelussa.

Yleisradion tv-kanavat alkoivat maanantaina lähettää ohjelmansa suorana netissä. Ylen kanavien eli TV1:n, TV2:n, Teeman ja Femin ohjelmat voi nyt katsoa niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimella Yle Areena -verkkopalvelussa.

"Katselutottumukset muuttuvat, ja nykyään monet haluavat katsoa televisiota kannettavilla laitteilla", perustelee Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo uudistusta.

Yle Areenan rooli tulee korostumaan myös muuten, sillä Yle aikoo tarjota verkkopalvelussa yhä enemmän ohjelmia, joita ei nähdä televisiossa.

Ylen kanavia voi netissä katsoa vain Suomen rajojen sisällä. Ulkomaille kaikkia ohjelmia ei ole mahdollista välittää tekijänoikeussyistä, mutta kotimainen tv-tuotanto pyritään saamaan Yle Areenaan mahdollisimman kattavasti.

Yle on ensimmäinen suomalainen yhtiö, joka lähettää kaikki tv-ohjelmansa suorana netissä.

Kaupalliset tv-yhtiöt ovat toistaiseksi tarjonneet suoria nettilähetystä vain maksullisilla kanavillaan. Sen sijaan ilmaiskanavilla hidasteena on ollut se, että netin katsojaluvuista ei ole saatavilla yhtä tarkkoja lukuja kuin perinteisen television puolelta. Luvuilla on tärkeä rooli mainosrahoista kilpailtaessa.

"Mainonnan hallinta on keskeinen ongelma, koska nettikatselulla ei ole samanlaista mittausjärjestelmää kuin televisiossa", kommentoi Jorma Härkönen MTV Mediasta.

"Olemme mainosrahoitteinen kanava, ja meille on tärkeää kertoa mainostajille täsmälliset yleisömäärät. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista", sanoo Nelosen televisiotoiminnan johtaja Kristiina Werner-Autio.

"Jos siirtyisimme suoraan nettilähetykseen, se vähentäisi television katselua. Sillä olisi puolestaan suora vaikutus mainosmyyntiin. Ylellä on rahoitus kunnossa, joten he pystyivät tämän tekemään."

"Me ei olla vielä noin pitkällä, koska joudumme miettimään, mikä vaikutus sillä on katsojamääriin", perustelee myös toimitusjohtaja Toni Flyckt SBS Finlandilta, jonka kanavia ovat TV5 ja Kutonen.

Kaikilla kaupallisen puolen tv-yhtiöillä on halukkuus seurata Yleisradiota, kun netin katsojaluvut saadaan kuntoon.

"Ilmaiskanavien suoratoisto on tarkoitus aloittaa jossain vaiheessa tänä vuonna", povaa Härkönen.

"Ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumaton katsominen tuntuu olevan kaikkien toiveissa", näkee Werner-Autio.

Flyckt onnittelee Yleisradiota siitä, että he näyttävät mallia muille kanaville. Hän uskoo, että television katselu kasvaa nimenomaan netin välityksellä.

"Näin sen pitää olla, että haastetaan perinteisiä malleja, koska perinteinen tv-katselu ei enää kasva, päinvastoin. Tulevaisuudessa mennään varmasti siihen suuntaan, että potentiaali löytyy nettikatselusta."

Katsojalukuja mittaavan Finnpanelin mukaan ratkaisua netin katsojatietojen tarkentamiseksi haetaan koko ajan.

"Nykysysteemillä mukana on vain tv-ruudun kautta tuleva katselu, vaikka valtaosa nettikatselusta tapahtuu tietokoneen tai muiden laitteiden kautta", sanoo tutkimusjohtaja Christel Oilinki. "Testaamme tänä vuonna eri vaihtoehtoja, sillä tavalla tai toisella tämä täytyy ratkaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat