Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltoja vanhempi baletti

Kulttuuri
 

Katariina Suuri käski perustaa Bolšoi-teatterin 1776. Sitä kutsutaan "Yhdysvaltojakin vanhemmaksi", ja se avautui ennen kuin Yhdysvaltojen joukot voittivat britit. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1856, ja se koki täysremontin vuosina 2005–2011.

Välivuodet esiinnyttiin "uudella puolella" 900 hengen katsomolle. Nyt sekä uusi puoli että vanha, 1700-hengen kultainen sali ovat käytössä.

Vanha sali on jatkuvasti loppuunmyyty. Uuden puolen kokeellisempaan ohjelmistoon saa lippuja helpommin.

Neuvostoliiton aikaan Bolšoi oli baletin ykköstalo tähtinään Galina Ulanova ja Maija Plisetskaja. Balettia johti yli 30 vuotta koreografi Boris Grigorovits {cech, jonka tyyli on yhä neuvostohenkinen ja spektaakkelimainen.

1990-luvun alussa Neuvostoliitto romahti, samoin Bolšoin budjetti.

Vuonna 2000 pääjohtajaksi saatiin Yhdysvalloissa koulittu Anatoli Iksanov. Hän loi suhteet liike-elämään ja taivutti Vladimir Putinin antamaan presidentillisen asetuksen, jolla palkat nostettiin kansainväliselle tasolle. Budjetti on peräti 12-kertaistunut.

Oopperatarjonnassa Bolšoi laahaa Valeri Gergijevin johtaman Pietarin Mariinski-teatterin perässä. Baletissa se haastaa jopa Mariinskin, kirkkaimpana tähtenään prima ballerina Svetlana Saharova.

Vesa Sirén
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat