Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahuus ei nujerra Bolšoita

Maailman suurin baletti selviytyy, vaikka taiteellisen johtajan kasvoille heitettiin happoa.

Kulttuuri
 

On tavallinen aamu maailman suurimmassa baletti- ja oopperatalossa, 3 500 työntekijän Bolšoi-teatterissa.

Svetlana Adyrkhajeva, 1970-luvun tähti, tarkistaa ballerinojen tekniikan virheettömyyttä. Aleksandr Vetrov, 1980-luvun huima Iivana Julma, treenauttaa baletin supermiehiä.

Kolmannessa luokassa tapaamme itse Boris Akimovin, joka pitää yksityistuntia Igor Tšvirkolle Romeon roolista. Akimov oli tähti puoli vuosisataa sitten. Hän on toiminut myös tämän baletin taiteellisena johtajana.

"Nyt on keskityttävä työhön, vaikka tilanne on vaikeampi kuin koskaan 50 vuotenani Bolšoissa", hän huokaa.

Vaikeudet alkoivat 17. tammikuuta, kun baletin taiteellinen johtaja Sergei Filin ehti iltamyöhällä kotiovelleen.

"Tibje privjet", häntä tervehdittiin, ja naamioitu mies heitti lasillisen happoa hänen kasvoilleen. Filin karjui tuskasta ja kahmi lunta kasvoilleen.

Nyt hän on Aachenissa Saksassa leikkauskierteessä, jonka tavoitteena on näkökyvyn ja kasvojen pelastaminen ainakin osittain.

On tavallinen keskipäivä Bolšoissa, ja Akimov hörppii kahvia.

"Filin on entinen oppilaani. Puolentoista vuoden aikana hän ehti aloittaa johtamisen aivan hyvin."

Filin toi mukanaan uusia ballerinoja ja hylki joitakin vanhoja. Hän uudisti ohjelmistoa Jorma Elon ja Mats Ekin koreografioilla. Hän kutsui vierailuille huipputaloja San Franciscon baletista aina Suomen Kansallisbalettiin.

Hän oli ja on voimakas uudistaja. Ja siitä eivät kaikki pitäneet.

Vaikeudet jatkuivat, kun poliisi kuulusteli Bolšoin ikääntyvää tanssijaa Nikolai Tsiskaridzea, joka haluaisi talon johtoon. Sitten poliisi pidätti 29-vuotiaan Pavel Dmitrišenkon, joka tunnetaan Iivana Julman nimiosasta.

Hänen sanotaan uhkailleen Filiniä, koska hän ei saanut Bajadeerien miespääosaa ja koska hänen kaunis nuori tyttöystävänsä Anželina Vorontsova ei saa vielä tanssia Joutsenlammen Odette-Odilea, valkoista ja mustaa joutsenta.

"En usko, että Dmitrišenko olisi suunnitellut happohyökkäystä, mutta ehkä hänen ystävänsä olivat vastuussa ja valitsivat metodit", Akimov sanoo.

Hapon heittäjäksi epäillään Dmitrišenkon tuttavaa Juri Zarutskia. Dmitrišenkoa epäillään iskun tilaamisesta. Häntä kuulusteltiin intensiivisesti myös ilman asianajan läsnäoloa. Sen jälkeen hän myönsi sopineensa, että Zarutski "lyö Filiniä päähän" kostoksi korruptiosta ja ongelmista. Haposta ei olisi ollut puhetta.

Onko tanssija syntipukki? Oligarkit ja ministerit ovat väitetysti läheisessä yhteydessä tanssijoihin. Vallan varpaille voi astua jopa roolivalinnoilla.

"En usko, että isku oli oligarkkien tekosia", Akimov sanoo. "Bolšoin ballerinat ovat aina kiinnostaneet valtaapitäviä. Mutta ei se tällaiseen johtaisi."

Yleisempi kysymys: vaikuttavatko oligarkit teatterin linjaan?

"Ymmärrän, jos ihmiset epäilevät sellaista, koska he rahoittavat osaltaan toimintaamme."

On tavallinen iltapäivä Bolšoi-teatterissa, ja astumme varapääjohtaja Anton Getmanin savuiseen huoneeseen.

"Tämä ei ole talon sisäinen konflikti. On olemassa voima, joka haluaa Bolšoin johtoon. Kyse voi olla yhdestä tai kahdestakymmenestäviidestä henkilöstä, en tiedä. Filinin kasvoille heitettiin happoa, jotta sekasorto kasvaisi ja koko johto saisi potkut."

Tämä ei ole toteutunut.

"Jokainen harjoitus tehdään. Jokainen näytös tehdään. Isku Sergeitä vastaan oli isku koko taloa vastaan, ja pääjohtajamme Anatoli Iksanov keräsi nopeasti tukijoiltamme varat siihen, että Sergei saa parhaan hoidon Saksassa. Kuka halusikin saada Bolšoin epävakaisemmaksi, on epäonnistunut. Teemme suurta taidetta joka päivä."

Vaikeudet kärjistyvät nyt tanssijoiden yhteisössä. Miten jatkaa, jos läheinen kollega on syyllinen? Bolšoi-teatterissa 15 vuotta tanssinut solisti Jekaterina Šipulina kohauttaa olkapäitään.

"Bolšoi ei ole yksi kone. Tanssijoita on tullut monista ryhmistä, veteraaneja kunnioitetaan nyt vähemmän, ja ilmapiiri on nihilistisempi. On parasta tehdä työt ja mennä kotiin."

Taistelu rooleista on kovaa. Hän itse haaveilee nyt pääsystä Giselleksi.

"Mutta kilpailen vain itseni kanssa, en muita vastaan."

Hän myös uskoo, että taistella voi vain tanssimalla yhä paremmin.

"Yleisö näkee kaiken. Vain kova työ voi tuoda itselle ne roolit, joita haluaa tanssia sen kahdenkymmenen vuoden aikana, jonka ura keskimäärin kestää."

Mitä Šipulina ajattelee pidätetystä kollegastaan Dmitrišenkosta? Ja tämän tyttöystävästä Vorontsovasta, joka ei saanut vielä Joutsenlammen pääroolia?

"Dmitrišenkolla on käsittääkseni ollut realistinen käsitys itsestään. Ulkoisesti hän ei näytä prinssiltä, ja hän on tanssinut kunnianhimoisesti toisenlaisia rooleja. Nuori ja lahjakas Vorontsova on jo tanssinut Pähkinänsärkijässä isoa roolia opettajansa Tsiskaridzen kanssa. Hän etenee asteittain, kuten pitääkin."

Ovatko nämä asioita, jotka voisivat johtaa happohyökkäykseen, jos roolijako ei miellytä? Vai onko taustalla muuta?

"Emme voi tietää. Yksikään tanssija ei voi muodostaa tästä mielipidettä."

On tavallinen ilta Bolšoi-teatterissa. Ohjelmistossa on Juri Grigorovitšin neuvostoliittolaista tyyliä edustava koreografia Iivana Julma 1970-luvulta.

Ilta kuuluu Mihail Lobuhinille ja Olga Smirnovalle, jotka tanssivat atleettisesti ja robustisti. Pikkuroolissa vilahtaa myös Igor Tšvirko, tulevaisuuden Romeo, jota Boris Akimov aikaisemmin päivällä harjoitti.

Sergei Prokofjevin väkevä musiikki täyttää kultaisen salin. Bravo-huutoja riittää. Tämä on voitto Bolšoille juuri siksi, että ilta on ihan tavallinen.

Pahuus ei ole nujertanut Bolšoita. Se selvisi Vladimir Leninistä, joka aikoi ensin purkaa eliitin pesän, kunnes huomasi työläisten jonottavan esityksiin. Se selvisi Neuvostoliiton hajoamisesta.

3 500 työntekijän taidetehdas selviää tästäkin kriisistä.

Vesa Sirén HS
Moskova

Denis Sinjakov Kuvankäsittely Petri Korhonen HS
Taipuu vaan ei taitu: ballerinat harjoittelevat maailman suurimmassa ooppera- ja balettitalossa.
Taipuu vaan ei taitu: ballerinat harjoittelevat maailman suurimmassa ooppera- ja balettitalossa.
Boris Akimov opettaa tanssija Igor Tšvirkoa.
Boris Akimov opettaa tanssija Igor Tšvirkoa.
Bolšoin kultainen sali koki täysremontin 2005–2011.
Bolšoin kultainen sali koki täysremontin 2005–2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat