Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Domingo on tenori Nabucconakin

Pietarin uusi oopperatalo soi vanhaa Mariinskia paremmin.

Kulttuuri
 
Juha Metso
72-vuotias Placido Domingo lauloi Nabuccon nimiosan. Rooli on baritonin, Domingon sointi yhä tenorin.
72-vuotias Placido Domingo lauloi Nabuccon nimiosan. Rooli on baritonin, Domingon sointi yhä tenorin. Kuva: Juha Metso
Ooppera-, baletti ja konserttiesityksiä Pietarin Mariinski-teatterissa joht. Valeri Gergijev. Tšaikovskin Jolanta pääosassa Anna Netrebko, Verdin Nabucco pääosassa Plácido Domingo, juhlakonsertti solisteina Juri Bašmet, Leonidas Kavakos, Vadim Repin ja Denis Matsujev.

Pietarin Mariinski-teatteri antoi mahdollisuuden vertailla kahta oopperataloaan oikeissa oopperaesityksissä heti torstaina koetun avajaisgaalan jälkeen.

Uudessa talossa sointi on avoimempi, erottelevampi ja hitusen säihkyvämpi. Siitä hyötyy varsinkin orkesteri, joka ei kuitenkaan peitä laulajia. Sen huomasi, kun Anna Netrebko tähditti Pjotr Tšaikovskin kaunista myöhäisoopperaa Jolantaa.

Varsin tyylikkäät videoprojektiot sekä pyörivän lavan mahdollistamat temput tuli käytyä läpi muista moderneista oopperataloista tutulla tavalla. Vanhalla puolella teknologiaa tähän ei ole.

Artikkeliin liittyvät

Netrebko vahvisti asemiaan tähtisopraanojen kärjessä. Sointi on kasvanut ja tummentunut, mutta taipuisuus on säilynyt.

Uudesta talosta voi kävellä suoraan lasiseinäisen sillan kautta kanaalin toiselle puolelle vuonna 1860 rakennettuun oopperataloon, jonka tunnelmaa uusi rakennus ei voi haastaa.

Täällä kantaesitettiin Patarouva ja muut venäläisklassikot. Ja johtihan täällä myös Giuseppe Verdi, jonka Nabucco-oopperan pääparina loistivat nyt Marija Gulegina ja Plácido Domingo. 72-vuotias Domingo vaihtoi jokunen vuosi sitten tenoriroolit Nabuccon nimiosan kaltaisiin matalampiin baritonirooleihin. Sointi on silti tenorin.

Oli siinäkin totuttelemista, että Domingo astui lavalle sankarillisena ja jalosointisena itsenään, ei julmana tyrannina Nabuccona.

Vain vähitellen hän ui rooliinsa sisään. Lopulta hän toteutti jumalaksi julistautumisensa ja taivaan koston jälkeisen hulluutensa vaikuttavasti. Omimmillaan hän oli kuvatessaan empatian heräämistä hulluuskohtauksen jälkeen.

Baritoni hän ei ole, mutta ääni toimi erinomaisesti. Sointi ei ole kuivunut eikä haperoitunut. Tekstiä hän sai esiin lavalla parhaiten. Yleisö huokaili onnesta oopperan hittikohtauksissa.

Marija Gulegina heilutti ruoskaa vaikuttavasti julmana vallanperijänä. Vaikuttava on äänimateriaalikin, vaikka ihan vuosikymmenen takaisessa vedossaan hän ei enää ole. Äänessä on nykyisin myös rasittuneisuutta.

Dmitri Bertmanin ohjaus oli huomaamaton, vähän vanhanaikainenkin. Kuoro lauloi tärkeät osuutensa Heprealaisten orjien kuoroa myöten erinomaisesti.

Baletti esittäytyi tasavertaisen vahvana, avajaisgaalan jälkeen ensimmäisissä kokonaisissa balettiesityksissään uuden talon puolella. Balanchinen Jalokivissä tanssi Uljana Lopatkina, Sinfoniassa C-duuri moni muu tähti. Tässä seurueessa liike on harvinaisella tavalla musiikin saumaton jatke.

Mariinskin baletti saattaa olla jopa maailman yhtenäisin, koska se elää symbioosissa Vaganova-Akatemian kanssa ja saa koulutustaustaltaan yhtenäistä ainesta riveihinsä. Näin ei ole Bolšoissa saati Suomen kansallisbaletissa.

Se voisi johtaa umpioitumiseen, mutta Mariinski välttää vaaran. Maurice Béjartin Bolerossa tanssivat yhteistyössä Mariinskin ja Béjart Ballet Lausannen miehet. Maija Plisetskaja istui katsomossa ja seurasi, kuinka tämän hetken supertähti Diana Višneva tanssi Plisetskajalle aikoinaan tehtyä koreografiaa.

Esitys hipoi täydellistä, mutta eräs muusikko soitti erehdyksessä sekunnin Ravelin hittipartituurin viimeisen orkesteri-iskun jälkeen. Gergijevin mulkaisu väärintekijään hyydytti veren.

Inspiroitunein Gergijev oli kolmen ja puolen tunnin pituisessa yökonsertissa. Sen hän johti Mariinskin kolmannessa talossa, viime vuosikymmenellä avautuneessa konserttisalissa. Sali sijaitsee kivenheiton päässä vanhasta ja uudesta oopperatalosta.

Mozartin Sinfonia concertantessa esiintyi Juri Bašmet, Brahmsin viulukonsertossa Leonidas Kavakos, jonka irrottelu finaalissa sai 60-vuotiaan Gergijevin pomppimaan innosta.

Yllätysvieraana oli Plácido Domingo, joka ei tyytynyt gaalaan ja Nabuccoon, vaan halusi johtaa kapellimestarina Verdin Kohtalon voiman alkusoiton.

Sitten vuoron sai Vadim Repin, jonka Guarneri del Gèsusta irtosi vielä täyteläisempi ja kauniimpi sointi kuin Kavakosin Stradivariuksesta. Bruchin viulukonsertto on aika kaluttu, mutta Repin tuntuu yhä rakastavan sitä ja soitti silmät hohtaen. Kaksi ensimmäistä osaa olivat täydellisimmät koskaan kuulemani. Kolmannessa osassa sentään kuului pari ohimenevää vireongelmaa.

Kuka kehtaa tulla lavalle Vadim Repinin jälkeen? Pianisti Denis Matsujev kehtaa mitä vain. Tykkimäinen sankaripianisti hohkaa tietoisuutta omasta erinomaisuudestaan. Sergei Rahmaninovin Paganini-rapsodia sai yleisön pyörryksiin, vaikka väittäisin, että Matsujevin kosketus ei ole pianonsoiton historian vivahteikkaimpia. Ylimääräisenä Matsujev soitti huiman improvisaation, joka eteni jazzin kautta syntymäpäivälauluun Gergijeville. Huh!

Lopuksi kuultiin Rodion Štšedrinin konsertto orkesterille. Gergijev johti kuin olisi 1990-luku. Toteutunut oopperatalounelma karisti hänestä rutiinin. Saa nähdä säilyykö lataus heinäkuun alkuun ja Gergijevin johtamille Mikkelin musiikkijuhlille.

Yleisö vaati ylimääräisiä, vaikka kello oli puoli kaksi yöllä. Musiikin ihme toteutui jälleen. Tällaiset esitykset eivät vie energiaa, vaan antavat sitä.

Vesa Sirén HS
Pietari

Marija Gulegina heilutti ruoskaa Nabuccon naispääroolissa.
Marija Gulegina heilutti ruoskaa Nabuccon naispääroolissa.
Anna Netrebko Tšaikovskin Jolantan nimiosassa.
Anna Netrebko Tšaikovskin Jolantan nimiosassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat