Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verdi vai Wagner?  

200 vuotta sitten syntyneet oopperasäveltäjät ovat kuin Beatles ja Rolling Stones. Toinen mullisti kaiken. Toinen teki vain oopperaa, mutta minä pidän siitä.  

Kulttuuri
 
Giuseppe Verdi (1813–1901)
Giuseppe Verdi (1813–1901)

Nuokuin ja innostuin. Järkytyin ja hurmaannuin.

Ensimmäinen matkani Richard Wagnerin musiikilleen rakentamaan Bayreuthin Festspielhausiin oli suuri kokemus parikymmentä vuotta sitten. Istuminen oopperaesityksissä koetteli pakaroita, mutta päättyi wagneriaaniseen hurmaan.

Ei ole Wagnerin voittanutta!

Siltä tuntuu aina, kun Bayreuthiin uskaltaa. Sitä tunnetta toivoin myös eilen, kun odotin Kansallisoopperan Tristanin ja Isolden ensi-iltaa.

Nuokuin ja innostuin. Järkytyin ja hurmaannuin.

Ensimmäinen matkani Giuseppe Verdin synnyinseudulle Italian Bussetoon ja Parmaan oli suuri kokemus yli vuosikymmen sitten. Istuminen oopperaesityksissä koetteli pakaroita, mutta kuuntelin myös Verdin 28 oopperaa levyiltä aikajärjestyksessä.

Ei ole Verdin voittanutta!

Siltä tuntuu aina, kun Verdiin hurahtaa. Sitä tunnetta toivon myös 6. heinäkuuta Savonlinnan oopperajuhlilla, kun La traviata saa ensi-iltansa.

200-vuotisjuhlan kunniaksi on syytä syventyä jälleen kidutukseen, kuolemaan, seksiin sisarusten kesken ja kaikkeen muuhun, mihin vuonna 1813 syntyneet jättiläishahmot halusivat meidät altistaa.

Juhlavuoden kunniaksi voi myös pohtia oopperafanien ikuista kysymystä: Verdi vai Wagner?

Kysytäänhän rockfaneiltakin: The Beatles vai The Rolling Stones?

Wagner oli Beatlesin tavoin edistyksellisempi voima.

Ensin viehätti sointi – molemmissa tapauksissa. Wagner käytti orkesteria juovuttavammin kuin kukaan jo Lentävässä hollantilaisessa. Sointi lumosi addiktoivasti kuin John Lennonin ja Paul McCartneyn stemmalaulussa.

Wagnerilla ja Beatlesilla on taito kietoa ihminen karisman taikapiiriin, josta joutuu pyristelemään väkisin irti, jos haluaa kokea muutakin.

Joillakin vastareaktio jää päälle loppuiäksi. Mutta parhaimmillaan taikapiiriin voi astua, nauttia, poistua ja palata ilman sielullisia vahinkoja.

Wagner halusi ja lopulta sai koko oopperakoneiston kontrolliinsa. Hän kirjoitti itse libretot, suunnitteli lavastukset ja ohjaukset. Samaan pyrki The Beatles: he tekivät itse hittinsä ja ainakin yrittivät pitää tuotantokoneiston taiteellisessa kontrollissaan.

Wagner teki paljon muutakin. Hän luki hyllymetreittäin mytologiaa ja filosofiaa, kirjoitti valtavan määrän osin syvällistä ja osin karmivaa esseistiikkaa ja keksi Tristan-soinnun sekä johtoaihetekniikan, jota hyödynnetään nykyisin oopperoista elokuviin – kysykää vaikka John Williamsilta.

Hän rikkoi oopperan kaavat: ei enää erottelua esimerkiksi resitatiiveihin ja aarioihin. Hän suosi päättymätöntä melodiaa ja teki uudenlaisia kokonaistaideteoksia.

Samoin Beatles rikkoi popmusiikin kaavoja tehdessään biisejä ilman kertosäkeitä ja luodessaan Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Bandin kaltaisen yrityksen kokonaistaideteokseksi.

Verdi oli Stonesin tavoin konservatiivisempi. Hän korosti itseoppineisuuttaan ja maalaisuuttaan, vaikka totuus oli monisäikeisempi. Hänen tärkein lukukokemuksensa oli Milanon konservatoriolta tullut hylkäyskirje, jota hän piti työpöydällään. "Haa, kehtasitte hylätä minut, kyllä minä teille näytän!" Ja hän näytti. Nabucco! Rigoletto! La traviata! Otello!

Verdi rakensi uransa alkupuolella Rossinin, Donizettin ja kumppanien palikoista siinä missä Rolling Stones Chuck Berryn riffeistä ja Muddy Watersin bluesista. Mick Jagger lauloi itsetietoisesti It's Only Rock 'N' Roll, but I like it. Verdikin teki "vain" oopperaa, mutta minä pidän siitä.

Hän ammensi myös ranskalaisesta Grand Operasta Jerusalem-oopperastaan lähtien ja muuttui hienostuneemmaksi. Ja ottihan hän lopulta Wagneriltakin kaiken, mikä hänen omaan sanottavaansa soveltui.

Samoin Stones on intellektuellimpi kuin imagonsa: he ammensivat myös Beatlesilta – eivät aina yhtä onnistuneesti kuin Verdi Wagnerilta – ja ovat oppineita countryn, bluesin, soulin ja monen muun genren asiantuntijoita.

Dramaturgeina Verdi ja Wagner olivat aivan erilaisia. Wagner halusi selittää maailman ja rakentaa utopioita. Siksi Nibelungin sormus laajeni neljän illan kokonaisuudeksi (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried, Jumalten tuho). Maailmanselittäjänä Wagner myös keskeytti toiminnan usein pitkiin taustoittaviin ja selittäviin kohtauksiin.

Verdi oli dramaturgina käytännön mies. Vetäviä juonenkäänteitä tapahtuu tiheämmin kuin Wagnerilla. Verdin oopperoissa väliaika koittaa aina ennen kuin yleisö ehtii väsyä – paitsi nykyisin, kun oopperatalot valitettavasti niputtavat näytöksiä yhteen säveltäjän tahdon vastaisesti.

Samoin Rolling Stones halusi keskittyä iskevämpään materiaaliin Jumpin' Jack Flashin tapaan, kun Beatles teki omassa genressään varsin vaikeatajuisiksikin koettuja kokeiluja.

Vastaanotto oli hämmentynyttä. Verdi ja Wagner tekivät edeltäjiään raaempaa ja robustimpaa oopperaa.

Verdin orkesterinkäyttöä kutsuttiin "meluisaksi", Wagnerin tyyliä "mielisairaaksi". Molemmista tuli silti supertähtiä ja kansallisia symboleja.

Samoin Beatlesin Yeah Yeah Yeah -huudahdukset olivat monien mielestä banaaleja sofistikoituneempaan populaarimusiikkiin verrattuna, ja Stoneseja verrattiin apinoihin.

Ja tietysti heistäkin tuli kansallisia symboleja Britannialle. McCartney on nyt Sir Paul, Jagger on Sir Mick.

Ihmisinä he olivat aivan erilaisia. Verdi menetti varhain kaksi lastaan ja nuoren vaimonsa, mikä teki hänestä synkeän "Busseton karhun", joka toimi myös maanviljelijänä ja korosti vaatimattomuuttaan.

Sitten hän rakastui "langenneeseen naiseen" Giuseppina Strepponiin ja sävelsi mitä kauneimman La traviatan toisesta langenneesta naisesta.

Wagner oli huippulahjakas narsisti, joka tunsi olonsa kotoisaksi vain palvonnan kohteena. Hän ei kestänyt tasa-arvoisen kipakkaa Minna -vaimoaan, vaan vaihtoi toisen miehen vaimoon Mathilde Wesendockiin ja sävelsi kaipauksesta riutuessaan kauneimman oopperansa Tristanin ja Isolden. Todellista palvontaa hän sai kuitenkin vasta avioiduttuaan Franz Lisztin nuoren Cosima -tyttären kanssa. Cosima tosin ryhtyi mustasukkaiseksi ja nalkutti, kunnes Wagner sai sydänkohtauksen.

Vertailu käy vaikeammaksi: Beatlesin ja Rolling Stonesin jäsenten ihmissuhteet ja heilahtelu narsismin ja epäitsekkäältäkin vaikuttaneen rakkauden välillä ei mahdu esseeseen.

Siitä pitäisi kirjoittaa ooppera.

Yksinkertaistettuna Beatles oli valon ja rakkauden poppia, Stones taas pimeyden ja himon rockia.

Verdi ja Wagner tuntuvat ensin stoneslaisilta: heidän oopperoissaan on jopa enemmän verta, pornoa ja propagandaa kuin Rolling Stonesin Street Fighting Manissa. Wagner kokeili oikeaa anarkistista vallankumousta Dresdenissä. Verdi toimi Italian yhdistymisen symbolina.

Toisaalta molemmat säveltäjät ilmentävät sävelissään valtavaa myötätuntoa ja rakkautta oopperoidensa kärsiviä ihmispoloja kohtaan.

All you need is love, sittenkin?

Suurin yhteys löytyy kuitenkin tästä.

Taiteen ihme on sellainen, että hyvin epätäydelliset, ristiriitojen rikki repimät ihmiset voivat parhaimmillaan luoda jotain niin ehjää ja täydellistä kuin A Day in the Life, Wild Horses, Otello ja Parsifal.

Taiteen ihme on sellainen, että säveltäjä voi koskettaa toista ihmistä yli ajan ja etäisyyden.

Toivottavasti koin tämän ihmeen eilen Kansallisoopperassa Tristanissa ja Isoldessa ja olen tätä lukiessasi hurahtaneen wagneriaanisessa tilassa.

Ja toivottavasti pian on taas Verdin vuoro.

 

HS.fi/Kulttuuri: ensivaikutelmat Tristanin ja Isolden ensi-illasta. Arvio sunnuntain kulttuurisivuilla.

Vesa Sirén HS vesa.siren@hs.fi
twitter: VesaSiren

David Levine
Richard Wagner (1813–1883)
Richard Wagner (1813–1883)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat