Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Drive-elokuvan jälkeen oidipaalinen verikaraoke

Kulttuuri
 
Space Rocket Nation
Ryan Gosling esittää gangsteria Nicolas Winding Refnin uutuudessa.
Ryan Gosling esittää gangsteria Nicolas Winding Refnin uutuudessa. Kuva: Space Rocket Nation

Ohjaajatähti Nicolas Winding Refnin uusin työ sai Cannesissa buuauksia. Only God Forgives on vähäsanainen, symbolinen teos ja jää katsojalle etäiseksi.

Tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refnin uuden elokuvan ensi-ilta kuului festivaalin odotetuimpiin. Ei vähiten siksi, että hän tekee taas työtä yhdessä Hollywoodin nouseviin tähtiin kuuluvan Ryan Goslingin, 32, kanssa.

Heidän aikaisemman yhteistyönsä tuote oli takaa-ajojännäri Drive.

Siitä innostuneille uutuus Only God Forgives voi olla pettymys, sillä Refn palaa nyt aiempien ja vaikeaselkoisempien elokuviensa, esimerkiksi Valhalla Risingin, maisemiin.

Only God Forgives kertoo Refnille tyypillisen tarinan sopeutumattomasta.

Paikkana on nykyajan Thaimaa, Bangkokin hämyisät tyttöbaarit, thainyrkkeilyklubit ja sivukujat. Päähenkilö on Goslingin näyttelemä amerikkalaisgangsteri Julian, joka elokuvan alussa joutuu siistimään Billy-veljensä jälkiä. Tämä on raiskannut ja murhannut 16-vuotiaan tytön ja joutunut itsekin tapetuksi.

Elokuva esitetään Cannesissa kilpasarjassa, mutta voittajaehdokkaana sitä on vaikea pitää. Tiistainen lehdistöensi-ilta esimerkiksi päättyi jopa buuauksiin.

Refn nostaa tarinaansa Julianin vastavoimiksi kaksi hahmoa.

Ensin esitellään murhia tutkiva poliisipomo, joka mieltää itsensä alamaailman jumalaksi. Hahmo tekee elokuvasta itämaisen taisteluelokuvan. Poliisia näyttelee Vithaya Pansringarmin.

Toisaalla tarinaan astuu Julianin ja Billyn äiti. Kristin Scott Thomasin valtavalla auktoriteetillä näyttelemä vallankäyttäjä on kuin Freudin painajaisista.

"En pidä väkivaltaisten elokuvien katsomisesta ollenkaan", Scott Thomas sanoi Cannesissa. Roolin hän kuitenkin otti, koska etsi uudentyyppisiä rooleja ja halusi työskennellä Refnin kanssa.

Drivessä Refn käytti taitavasti sanattomuutta, joka loi elokuvaan rytmiä ja tehoja. Uutuudessa Refn ei saa vastaavaa vaikutelmaa aikaan, vaikka karaokekohtauksilla samaa ideaa onkin.

"Pidän aasialaisesta elokuvasta, koska se on hiljaista ja paikallaan pysyvää", Refn sanoi Cannesissa.

"Olen ollut Thaimaassa lomalaisena. Halusin pistää itseni nyt uuteen asemaan, mennä uuteen. Taide on sitä, että käännät heikkoudet vahvuudeksi."

Refn on jättänyt dialogin entistäkin vähemmälle. Vain niukin informaatio lausutaan ääneen: Refn luottaa visuaalisuuteen, toiminnan kasvattamiseen kuvassa ja äänessä.

Toden ja epätoden raja on epäselvä – paitsi väkivaltakohtauksissa, joissa Refn on jopa kiusallisen tarkka.

"Kuulostat äidiltäni", Refn vastasi Cannesissa kansainvälisen lehdistön kysymykseen väkivallan merkityksestä elokuvassa.

"Taide on väkivallan teko, penetraatio, puhetta alitajunnalle. En osaa sanoa miksi, en mieti sitä, se nousee minusta. En voi tukahduttaa sitä, en ole mielestäni väkivaltainen ollenkaan. En pysty selittämään sitä. Taiteen kautta voi työstää tiettyjä tunteita."

Elokuva alkaa lynchmäisellä arvoituksellisuudella, jossa hitaat ja voimakkaat unikuvat sekoittuvat Refnille tyypilliseen pulssimaiseen väkivaltaan. Tarinan edetessä symbolimaisuus korostuu ja oidipaalinen tulkinta käy ilmiselväksi.

Huipennuksessa on jopa kuva, jossa Julian hamuaa äitinsä kohtuun. Karaoken ja verioopperan yhdistelmästä on silti vaikea innostua, sillä Refn jättää katsojan kovin yksin mielikuvien maailmaan.

42-vuotias ohjaaja on itse selittänyt valmista elokuvaa elämänkokemuksilla, jotka vaikuttivat häneen suunnitteluvaiheessa. Refnin vaimon raskaus oli vaikea tämän odottaessa perheen toista tytärtä.

"Olin silloin kovin ärtynyt", Refn sanoi.

Seuraavaksi Refn kertoi aikovansa tehdä ranskalaiselle yhtiölle tv-sarjan scifi-sarjakuvahahmo Barbarellasta. 

 

Only God Forgives -elokuvan Suomen ensi-ilta on 7. kesäkuuta.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat