Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasismi auttaa ymmärtämään Robin Hoodia

Omat kokemukset rasismista auttoivat Chike Ohanwea ymmärtämään Robin Hoodin roolia

Kulttuuri
 
Silja Massa
Sami Kilpiö HS
"Katkeroituminen on turhaa", Chike Ohanwe sanoo. "Senkin energian voisi käyttää siihen, että yrittää tehdä tästä maasta paremman paikan."
"Katkeroituminen on turhaa", Chike Ohanwe sanoo. "Senkin energian voisi käyttää siihen, että yrittää tehdä tästä maasta paremman paikan." Kuva: Sami Kilpiö HS

"Ei kukaan ehjä, elämäänsä tyytyväinen ihminen ryhdy varkaaksi. Mutta yhteiskunnan ulkopuoliseksi sysäämänä kuka tahansa voi ajautua rikoksen polulle", sanoo Chike Ohanwe, 24.

Ohanwella on päärooli tänään ensi-iltansa saavassa Ryhmäteatterin Robin Hoodin sydän -näytelmässä Suomenlinnan kesäteatterissa.

Kuka

Chike Ohanwe

 Suomalainen näyttelijä ja Chike-nimellä esiintyvä artisti.

 Syntynyt vuonna 1989.

 Tunnetaan parhaiten roolistaan Neil Hardwickin musikaalielokuvasta Jos rakastat.

 Isä nigerialainen, äiti suomalainen.

 Syntynyt ja kasvanut Vantaalla.

 Käynyt Vaskivuoren musiikkilukion.

 Asuu nykyään Helsingissä.

 Pitää välivuotta opinnoistaan Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön linjalla.

Legenda Sherwoodin metsissä asustelevasta, köyhiä auttavasta sankarirosvosta oli Ohanwelle ennestään tuttu Disneyn vuonna 1973 ilmestyneestä animaatioelokuvasta. Ryhmäteatterin Robin Hood saa kuitenkin Disneyn elokuvaa synkempiä sävyjä. Näytelmän Robin Hood on kylmäsydäminen roisto, joka varastaa ja tappaa. Eivätkä köyhät saa mitään.

"Pahis-rooliin pääseminen vei aikaa. Tummimmat sävyt ovat löytyneet ihan tässä viimeisellä treeniviikolla", Ohanwe kertoo.

Yksi ahaa-elämys oli se, että ryövääminen on Robin Hoodille perusduunia, leipätyö.

"Ei Robin Hood ole paha luonnostaan. Hän varastaa, koska se on hänelle keino tulla toimeen."

Miekat kalisevat kiviseinäiseen linnoitukseen rakennetun kesäteatterin lavalla. Näyttelijöillä on meneillään taistelutreeni. "Tehkää isosti, muistakaa hengittää", taistelukohtausten koreografi Oula Kitti huutelee dramaattisena pauhaavan musiikin päälle.

Välillä miekkailu keskeytyy nauruun. Kohtauksia kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa ryövärin asuun kuuluvien tekohampaiden kanssa, jotka herättävät näyttelijöissä hilpeyttä.

"Tämä on täydellinen miljöö Robin Hoodille", näytelmän ohjaaja Juha Kukkonen sanoo. Hän alkoi kaavailla Robin Hood -produktiota Suomenlinnaan heti viimekesäisen Peter Pan -tuotannon jälkeen.

Fakta

Kesäteatteria lapsille

 Pekka Töpöhäntä. Tikkurilan teatteri, Vantaa. Kotiseututalo Påkaksen pihapiirissä nähdään Gösta Knuttsonin kirjoihin perustuva musiikkinäytelmä. Esitykset 11. 6.–25. 8.

 Folk och Rövare i Kamomilla stad. Finns sommarteater, Espoo. Kolmea iloista rosvoa ja Kardemumman kaupungin väkeä esittävät 10–16-vuotiaat nuoret. Esitykset 5.–30. 6.

 Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli. Turun Kesäteatteri, Turku. Nopoloiden uutuuteen pohjautuva näytelmä saa kantaesityksensä Turussa. Esitykset 14. 6.–12. 8.

 Pikku Pietarin piha. Eliisa-teatteri, Tampere. Amurin työläismuseokorttelissa esitetään Simo Puupposen 1958 ilmestyneeseen romaaniin perustuva näytelmä. Esitykset 8. 6.–8. 8.

Perehtyessään Robin Hoodin legendaan Kukkonen löysi brittiläisen David Farrin näytelmäkäsikirjoituksen Heart of Robin Hood, jossa korostetaan hahmon traagisuutta ja synkkyyttä. Kukkonen suomensi tekstin ja muokkasi sen Suomenlinnaan sopivaksi. Synkkyytensä vuoksi näytelmä ei sovellu alle 7-vuotiaille.

Robin Hoodin ryövärijoukko koostuu Kukkosen ohjauksessa yhteiskunnan hylkiöistä. Jokaisella on jokin poikkeava, huomiota herättävä piirre: yksi on lyhytkasvuinen, toinen änkyttää ja kolmas on mieheksi naamioitunut nainen. Robin Hood itse poikkeaa valtaväestöstä tumman ihonvärinsä vuoksi.

"Olin onnekas kun löysin tähän rooliin uskottavan, suomenkielisen näyttelijän, jolla kuitenkin on poikkeava ulkonäkö", Kukkonen sanoo.

Poikkeavuus herättää aina ennakkoluuloja, jotka kumpuavat vierauden pelosta. Tästä Suomenlinnan Robin Hoodissakin on pohjimmiltaan kyse.

Kukkosen mukaan näytelmä on astetta kantaaottavampi kuin viime kesän Peter Pan -produktio. "Kyllä tässä näytelmässä on selkeä sanoma: ketään ei saa kiusata ja ennakkoluulot pitää voittaa."

Ohanwe tunnistaa katkeruuden, johon ulkopuolisuuden tunne voi johtaa. "Robin Hood on saanut kolhuja ja tullut sitä kautta kovaksi. Siihen tunteeseen on helppo samaistua".

Ohanwe on syntynyt ja kasvanut Suomessa, mutta on kokenut lähes koko elämänsä olevansa ulkopuolinen suomalaisesta yhteiskunnasta.

"On turhauttavaa yrittää kertoa ihmisille kaikesta siitä nimittelystä ja syrjinnästä, jota olen kohdannut. Ihmiset eivät usko tai halua uskoa sitä."

Pari vuotta sitten tuntematon mies tarttui Ohanwea nilkoista puistossa ja yritti raahata hänet läheiseen puroon. Mies sanoi, että eläin pitää vapauttaa luontoon. Onhawe kirjoitti tapauksen pohjalta Facebookiin pitkän vuodatuksen otsikolla "Sinä olet se miltä Suomi näyttää". Se sai lähes kolmetuhatta tykkäystä.

"Silloin aloin miettiä, että katkeroituminen on turhaa. Senkin energian voisi käyttää siihen, että yrittää tehdä tästä maasta paremman paikan. Ei kovien kokemusten tarvitse tarkoittaa kovettumista. Robinkin sydän sulaa lopulta", Ohanwe paljastaa.

Aseet kalisevat Ryhmäteatterin Robin Hoodissa Suomenlinnan kesäteatterin lavalla.
Aseet kalisevat Ryhmäteatterin Robin Hoodissa Suomenlinnan kesäteatterin lavalla.
Sami Kilpiö / HS
Chike Ohanwe on Robin Hood Ryhmäteatterin kesänäytelmässä.
Chike Ohanwe on Robin Hood Ryhmäteatterin kesänäytelmässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat