Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU hämmentää sukututkijoita

Valmisteltava tietosuoja-asetus vaatii suostumusta kaikilta eläviltä, jotka mainitaan sukukirjassa

Kulttuuri
 
Lea Karhu
Kalle Koponen HS
Anssi Kuukka julkaisi viime vuonna selvityksen yhdestä isänsä sukuhaarasta. "Tein kirjan vain sukulaisia varten", hän sanoo.
Anssi Kuukka julkaisi viime vuonna selvityksen yhdestä isänsä sukuhaarasta. "Tein kirjan vain sukulaisia varten", hän sanoo. Kuva: Kalle Koponen HS

Anssi Kuukka, 29, innostui suvustaan jo ala-asteella Suomenniemellä, kun historiantunnilla annettiin tehtäväksi selvittää omat esivanhemmat. Roihuksi kipinä syttyi, kun hän sai käsiinsä isosetänsä tekemän tutkimuksen isänsä suvusta.

Nyt Euroopan unioni on kuitenkin panemassa kapuloita rattaisiin.

Artikkeliin liittyvät

Uusi asetus henkilötietojen käsittelystä on nimittäin lausuntokierroksella. Tiukimmillaan asetus johtaisi siihen, että uusiin julkaistaviin sukuselvityksiin voisi merkitä jatkossa itsensä lisäksi vain kuolleet esi-isänsä.

Esitys EU:n uudeksi tietosuoja-asetukseksi vaatii rekisterinpitäjää osoittamaan, että rekisteröity on antanut suostumuksensa henkilötietojensa käsittelyyn tiettyjä tarkoituksia varten.

Tämä merkitsee sitä, että sukututkijan pitäisi pyytää kirjallinen suostumus kaikilta elossa olevilta, joiden nimi tulee sukukirjaan.

Laajoissa suvuissa suostumus vaadittaisiin jopa tuhansilta ihmisiltä.

Kuukka, joka hankki kesällä 2006 ensimmäiset tietonsa suvustaan Suomenniemen kirkkoherranvirastosta, ei aivan ymmärrä uusia vaatimuksia, kuten eivät monet muutkaan sukututkijat.

Kuukka julkaisi viime vuonna pienen sukukirjan, selvityksen yhdestä isänsä sukuhaarasta. "Tein kirjan vain sukulaisia varten, sitä ei saa mistään muualta", hän sanoo.

Nykyisin sukukirjojen tekijät lähettävät elossa oleville suvun jäsenille kirjeen, jossa kerrotaan, että henkilön nimi on tulossa sukukirjaan. Samalla kerrotaan, että tiedot voi pyytää poistettaviksi tai virheelliset tiedot korjattaviksi.

"Nykyinen käytäntö on hyvä. Vaikka julkaisuni meni jakeluun vain suppealle sukulaisjoukolle, varmistin usealta taholta, ettei ongelmia tule. En julkaissut mitään arkaluontoista, senhän sanoo jo maalaisjärkikin."

Kuukka edustaa monin tavoin tämän päivän sukututkimusta. Enää ei pyritä ainoastaan keräämään mahdollisimman suurta sukupuuta, vaan saamaan sen rungon ympärille kertomuksia menneiden aikojen elämästä.

"Sukututkimukseen jää koukkuun. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja sitähän opetetaan suurien linjojen kautta. Minä haluan katsoa asioita pienen ihmisen näkökulmasta."

Hän kertoo, että ainakin yksi esi-isistä on ollut sotimassa ja toinen on toiminut välskärinä. "Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja asiat ovat pienestä kiinni. Sekin, että juuri minä olen tässä ja tähän sukuun syntyneenä."

"Yli sata vuotta vanhoihin asiakirjoihin pääsee verkossa käsiksi, esimerkiksi historiakirjojen hakuohjelmasta Hiskistä löytyy helposti aineistoa. Tein sen yleisen virheen, että vain kirjasin tietoja ylös itselleni. Alkuperäislähteille täytyy mennä, koska muiden kirjauksissa voi olla paljon virheitä."

Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma suhtautuu EU:n suunnitelmiin rauhallisesti.

Hänen mukaansa asetuksella pyritään ainoastaan päivittämään koko Eurooppaa koskeva lainsäädäntö internetin aikakauteen sopivaksi. Asetukseen voi jäädä kohtia, jotka vapauttavat sukututkimuksen kaikkein tiukimmilta tulkinnoilta.

Parasta olisi, jos sukututkimus katsottaisiin osaksi historiantutkimusta. Silloin nykytilanne ei juuri muuttuisi.

Muutos on EU:ssa vielä kesken ja asiat auki. Kuusiluoman mukaan asetuksen sisältöön myös pyritään vaikuttamaan.

"Mikäli komissio ei erittele tarkemmin sukututkimuksen asemaa, tietosuojavaltuutettu antaa asiasta oman tulkintansa. Itse kehottaisin kaikkia laittamaan vielä toistaiseksi jäitä hattuun."

Myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää EU-asetuksen uhkaa liioiteltuna. Nykyisin sukukirjaan joutuvalla tai pääsevällä on kielto-oikeus, uusi asetus toisi mukanaan aktiivisen suostumuksen.

"Pitäisin tätä enemmän kommunikointitaitoon liittyvänä asiana kuin oikeudellisena ongelmana", Aarnio sanoo.

Toistaiseksi sukututkijat voivat jatkaa työtään rauhassa, ja jatkavatkin.

Anssi Kuukka selvittää nyt sukuaan äitinsä puolelta.

"Tutkimista en lopeta varmaan koskaan, mutta en tiedä, julkaisenko enää mitään. En ainakaan, jos EU:n asetus menee läpi."

 

Kirjoittajan äidinäidin äidinäidin isä on Anssi Kuukan isoisän isoisän isoisä.
 
Sukuseuroihin on vaikea saada nuoria jäseniä.
Kotimaa A 8

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat