Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisi uhkaa musiikin ihmemaata

Klassista musiikkia opiskelee yhtä moni kuin ennenkin, mutta tylsyykö terävin kärki?

Kulttuuri
 
Leila Nieminen HS
Kuva: Leila Nieminen HS

Yhä harvempi suomalaislapsi saa kurinalaista klassista koulutusta. Sibelius-Akatemiaan hakevien lähtötaso putoaa, ennakoi kapellimestari Susanna Mälkki (HS 8. 9.)

Kouluissa klassisen musiikin koulutus on loppunut lähes täysin. Musiikkiopistoissa laadullisia vaatimuksia on laskettu koko ajan, syyttää pedagogilegenda Géza Szilvay (HS 13. 9.).

Konservatorioiden näivettäminen ja ammattiopetuksen siirtäminen ammattikorkeakouluihin heikensi tasoa, väittää Tapiola Sinfoniettan intendentti Hanna Kosonen.

Suomalaisorkesterien koesoitoissa suomalaisia pääsee finaalikierrokselle, mutta kun soitetaan otteita orkesterikirjallisuudesta, liian monet jäävät valovuoden päähän ulkomaisista hakijoista. Se ei ole kiinni kuin Sibelius-Akatemian asenteesta, sanoo Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu (Kuukausiliite 7. 9.)

Siis koulu ei toimi? Musiikkiopistot eivät toimi? Ammattikorkeakoulut eivät toimi? Sibelius-Akatemia ei toimi? Onko Suomen musiikki-ihme pian vain kaunis muisto?

Kerrataan ensin menestystarina. Kalevalainen runonlaulajien kansa löysi kansallisen identiteettinsä musiikin avulla. Sävelet ilmensivät kansan tunnot, kun venäläiset sensuroivat Suomen suuriruhtinaskunnan kuvataiteita ja kirjallisuutta. Jean Sibeliuksen protestisävellysten, kuten Finlandian sekä Ateenalaisten laulun, opettelusta tuli isänmaallinen teko.

Tältä pohjalta itsenäistymisen jälkeisessä Suomessa luotiin väkilukuun nähden maailman laajin orkesteriverkosto. 1960-luvulla, Sibeliuksen satavuotisjuhlien huumassa, rahoitus löytyi myös musiikkioppilaitosten verkoston valtakunnallistamiseen. Pääsykokeilla, yhtenäisillä opetusvaatimuksilla ja kurssitutkinnoilla luotiin laaja harrastajajoukko, josta lahjakkuudet siivilöitiin esiin.

1970-luvulla klassisen musiikin opiskelusta tuli television avulla jopa muoti-ilmiö, kiitos eilen 70 vuotta täyttäneen Géza Szilvayn ja hänen Csaba- veljensä Viuluviikarit musiikkimaassa -ohjelmien.

Tulokset tiedetään ympäri maailmaa. Meillä on säveltäjiä, kuten Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg. Kapellimestareita, kuten Susanna Mälkki ja Esa-Pekka Salonen. Oopperalaulajia, kuten Karita Mattila ja Topi Lehtipuu. Instrumentalisteja, kuten Olli Mustonen ja Pekka Kuusisto. Systeemi on tuottanut loistavia pedagogeja. He ovat tuottaneet orkesterimuusikoita, jotka kelpaavat Berliinin filharmonikkoihinkin. Ja suomalaisorkestereita, jotka voittavat kansainvälisiä levypalkintoja ja jotka kutsutaan konsertoimaan Wienin Musikvereiniin ja Berliinin Filharmoniaan.

Kaikki tämä on yhä totta. Mutta monet kirkkaimmista tähdistämme ovat jo yli 50-vuotiaita. Ja suomalaisorkestereissa vakituinen työpaikka menee koesoitoissa jo lähes joka toinen kerta ulkomaisille huipuille.

Aloitetaan lapsista – ja hyvistä uutisista! Klassista musiikkia opetellaan koululaitoksen ulkopuolella yhtä laajasti kuin ennenkin.

63 000 lasta ja nuorta opiskelee valtionapua saavissa Suomen musiikkioppilaitosten liittoon kuuluvissa musiikkiopistoissa ja konservatorioissa, kun luku oli viisi vuotta sitten 57 000. Kysyntää olisi kaksinkertaisesti, puolet hylätään pääsykokeissa. Urheilutermein "kaikki eivät pelaa", mutta hyvin monet pelaavat.

Viime vuosina saadut uudet resurssit on käytetty lähinnä varhaiskasvatukseen eli muskareihin sekä populaari- ja kansanmusiikin opetuksen lisäämiseen. Se ei ole klassisesta koulutuksesta pois, klassisen puolen resurssit ovat säilyneet. Prosenttilukuihin muutos toki vaikuttaa. Musiikkioppilaitosten liiton koulutus on nyt 91-prosenttisesti klassista, kun luku oli 15 vuotta sitten 97 prosenttia.

Klassisen musiikin soittotunneilla käydään myös yksityisesti, kansalaisopistoissa sekä musiikkikouluissa, jotka eivät ole valtionavun piirissä. Klassisesti koulittujen lasten ja nuorten määrä ei siis laske lainkaan.

Mutta laskeeko heidän tasonsa?

Musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Timo Klemettinen arvioi, että musiikkikoulun ja varsinkin musiikkiopiston tutkintoja tehdään entistä vähemmän. Tuorein tilasto on tosin vuodelta 2005.

"Oppilaat jatkavat soittoa, mutta esimerkiksi musiikin perusteet (teoria-aineet) jäävät tekemättä ja tästä syystä ei myöskään päättötodistusta saada", Klemettinen arvioi.

Vahvistaako tämä Mälkin väitettä kurinalaisen opetuksen vähentymisestä? Harjoitteluaikaahan syö myös harrastusmahdollisuuksien kirjo. Emme elä 1970-luvun kahden tv-kanavan ja puisten lelujen Suomessa.

Klemettinen vieroksuu kurivaatimuksia. "95 prosenttia musiikkikoulutasolla opiskelevista lapsista ei koskaan pyri ammattiuralle, ja heitäkin pitää palvella", hän muistuttaa.

Samalla tulisi pitää huoli, että 95 prosentillekin opetetaan tarpeeksi vaativaa ja innostavaa materiaalia. Kukaan ei lopeta harrastusta varmemmin kuin varhaisteini, joka kokee soittavansa "lastenkappaleita".

Entä erityislahjakkuudet? Klemettinen uskoo, että pedagogit löytävät yhä kaikki lapset, joilla on sisäinen palo harjoitella ja edes teoreettisia mahdollisuuksia ammattiuralle.

"He saavat eriytettyä opetusta ja monenlaista tukea oppilaitokseltaan."

Toisaalta Okko Kamulle laitettiin viulu käteen ennen kuin hän osasi kävellä. Ei häneltä kyselty sisäistä paloa. Pekka ja Jaakko Kuusisto hämmästyttivät televisiossa ennen kouluikää, koska vanhemmat pitivät huolen harjoitusmäärien riittävyydestä. Jukka-Pekka Saraste diggaili viulunsoitonopettajansa Naum Levinin raakaa kurinpitoa ja väitti vastaan, kun isä-Saraste ihastui A. S. Neillin vapaan kasvatuksen oppeihin.

Saraste varoittikin HS:n haastattelussa tammikuussa, että alaikäisten lahjakkuuksien kovan harjoittelun välttämättömyyttä ei tajuta. "Jos haluaa yhdistää työn ja harrastuksen, on duuni tehtävä lapsena", Saraste jatkoi Twitterissä.

Monet tekevät yhä tuon duunin ilomielin koukuttuessaan musiikin ihmeeseen. Suomessa on yhä ihailun arvoisia nuoriso-orkestereita, joissa kasvaa hienoja muusikoita.

Mutta saavatko he tarvittavaa koulutusta ammattikorkeakouluissa ja Sibelius-Akatemiassa?

Tapiola Sinfoniettan intendentti Hanna Kosonen väittää, että ammattikorkeakoulut ovat murheenkryyni.

"Aikaisemmin moniin suomalaisiin orkestereihin valittiin paikallisesta konservatoriosta valmistuneita muusikoita. Nykysysteemin ammattikorkeakoulut eivät heitä tuota."

Ja miten ne voivat tuottaa huippupedagogeja ja muusikoita, jos klassisen musiikin opettajakoulutusta ammattikorkeakouluissa vähennetään? Esimerkiksi Helsingin ammattikorkeakoulu Metropolia pohtii jopa koko klassisen musiikin koulutuksen lopettamista, vaikka klassinen pohja taitaa auttaa muidenkin musiikinlajien opettamisessa, kuten myös esimerkiksi parhaan rockin tekemisessä. Ismo Alanko, metallikitaristi Roope Latvala ja monet muut hyötyvät valtavasti klassisesta taustastaan ja teoriaopinnoistaan.

Samalla kansainvälinen taso nousee. Klassisen musiikin harrastajien ja ammattimuusikkojen määrä on maailmalla voimakkaassa kasvussa, kun Japanin ja Etelä-Korean jälkeen Kiinassakin kasvaa miljoonien määrätietoisten opiskelijoiden sukupolvi.

Vastaus ei ole protektionismi vaan sen varmistaminen, että Suomessakin osataan yhä kouluttaa kansainvälisen tason huippumuusikoita.

Sibelius-Akatemia on maamme ainoa musiikkiyliopisto ja keskeisin huippumuusikkojen hautomo.

Akatemia otti jo yliopistolain myötä harteilleen yliopistobyrokratian, ja vuoden alussa siitä tuli osa Taideyliopistoa yhdessä Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun kanssa.

"Professoreista on tehty kanslisteja. Hallintoa on käsittämättömästi", Saraste suomi tammikuussa.

Akatemiassa muhii myös vanha kiista opetuksen käytännönläheisyydestä ja siitä, yritetäänkö kaikista koulia solisteja, mikä pahimmillaan tarkoittaa vaikkapa Sibelius-viulukilvan ohjelmiston hinkkaamista kuukaudesta toiseen. Sellainen toisto ei valmista orkesterimuusikon uralle, jossa pitää hallita valtava ohjelmisto. Hannu Lintu onkin väläyttänyt erillisen orkesteriakatemian perustamista.

Se tarkoittaisi paluuta 1880-luvun kahtiajakoon. Silloin Sibelius-Akatemian edeltäjä Helsingin musiikkiopisto oli Helsingin kaupunginorkesterin perustajalle Robert Kajanukselle liian teoreettinen ja yleissivistävä. Kajanus perusti oman orkesterikoulunsa, joka tuottikin orkesterikelpoisia muusikoita, kunnes Musiikkiopisto teki omat korjausliikkeensä, ja orkesterikoulu tuli tarpeettomaksi.

Sibelius-Akatemia on tehnyt omia, jo kehuttuja korjausliikkeitään. Riittääkö se?

Vai tarvitseeko Sibelius-Akatemia taas ammattikorkeakouluja vahvempaa kirittäjää – orkesteriakatemiaa tai toista musiikkiyliopistoa?

Vesa Sirén
Vesa.Siren@hs.fi Twitter: VesaSiren
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat