Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvakoosteessa kaikki 11 ehdokasta uudeksi Nobel-keskukseksi

Huippuarkkitehdit mukana Tukholman Nobel-keskuksen suunnittelukilpailussa

Kulttuuri
 
Nobelhuset AB
Archipelago
Archipelago Kuva: Nobelhuset AB

Helsinkiläisiä puhuttava Guggenheim-museohanke ei ole ainoa kuumottava pohjoismainen kulttuurirakennushanke.

Oslossa kihistään kuulun oopperatalon viereen rakennettavasta Munch-museosta ja Tukholmaan noussee lähivuosina massiivinen Nobel-keskus, arvokkaalle paikalle veden ääreen. Arkkitehtikilpailun sadosta seulotut yksitoista ehdokassuunnitelmaa on juuri julkistettu.

Kilpailuun osallistuu joukko erittäin tunnettuja arkkitehtitoimistoja. Mukana ovat muun muassa tanskalaiset BIG ja 3XN, norjalainen Snøhetta, alankomaalaisen Rem Kolhaasin toimistona tunnettu OMA ja japanilainen SANAA. Tässä vaiheessa kilpailuehdotukset ovat esillä nimimerkeillä eli tekijät pysyvät salassa. Suomalaisia toimistoja yhdentoista ehdokkaan joukkoon ei selvinnyt.

Dagens Nyheter lehden mukaan Nobel-keskus on "suurin nykyaikainen yksityisesti rahoitettu museoprojekti". Kustannusarvio on 1,2 miljardia kruunua, noin 140 miljoonaa euroa. Helsinkiin kaavaillun Guggenheim-museon hinnaksi on arvioitu noin 130 miljoonaa euroa.

Nobel-keskuksen tontti sijaitsee keskeisellä paikalla Blasieholmenilla, parhaillaan remontissa olevan Nationalmuseetin takana. Tuleva rakennus Nybrovikenin satama-altaan äärellä näkyy laajalle: esimerkiksi paraatikadulta Strandvägeniltä on siihen suora näköyhteys.

Strandvägeniä vaeltavat päivittäin valtavat turistien massat kohti Djurgårdenin aluetta, jossa sijaitsevat monet museot ja muun muassa ulkoilmamuseo Skansen.

Nobel-keskuksen suunnittelukilpailun ensimmäisessä vaiheessa on seulottu esiin ehdokkaita, joiden suunnitelmat sopivat valitulle paikalle ja ympäröiviin rakennuksiin, ottaen huomioon myös sijainnin veden äärellä, hankkeen verkkosivuilla kerrotaan.

Eri alojen asiantuntijoista koostuva jury valitsee julkaistuista ehdokkaista kahdesta viiteen finalistia ensi kuussa. Tuolloin ehdotusten anonymiteetti myös murtuu ja suunnitelmien tekijät paljastuvat nimimerkkien takaa.

Voittoehdotus esitellään keväällä 2014. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, joulukuussa 2018 Nobel-juhlat vietetään upouusissa, oletettavasti hulppeissa tiloissa.