Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beatlemania syntyi söpöydestä ja teini-iän orastavasta seksuaalisuudesta

Kulttuuri
 
Daily Herald Archive Getty Images
Beatles-faneja Southportissa 1963.
Beatles-faneja Southportissa 1963. Kuva: Daily Herald Archive Getty Images

Syksyllä 1963 kuvat alkoivat levitä Britanniasta maailmalle. Hillittömästi kiljuvia tyttölaumoja ja ketjuun ryhmittyneitä brittipoliiseja, jotka kypärä kallellaan yrittivät taltuttaa teinikansalaisia.

Pian tiedotusvälineet keksivät ilmiölle nimen: Britannia oli sairastunut beatlemaniaan.

The Beatlesin ensimmäinen lp-levy, maaliskuussa 1963 julkaistu Please Please Me killui kuukausikaupalla Britannian listaykkösenä. Myös elokuussa 1963 ilmestynyt single She Loves You nousi suoraan listaykköseksi.

Yhtäkkiä jokainen halusi repiä osuutensa John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrisonin ja Ringo Starrin kultapölyn ympäröimästä kvartetista.

Lehdet kilpailivat beatleuutisilla, ja rihkamakauppiaat haistoivat hetkensä koittaneen. Beatles-peruukit, laukut ja mukit alkoivat virrata myyntitiskeille.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin tuon maanisen kuumeen kokeneet teinit ovat jo isovanhempia. Beatlesista on tullut osa kansanperintöä, jossa taru ja todellisuus sekoittuvat.

Mutta mistä hysteria sai alkunsa? Miksi juuri The Beatlesista tuli koko aikakautta määrittänyt ilmiö?

Vastaus koostuu useista yksityiskohdista keskellä suurta murrrosta.

Beatlemanian synty on paljon velkaa kahdelle Lontoossa nauhoitetulle televisioesiintymiselle syksyllä 1963. Niiden yhteydessä yhtyeen vanavedessä liikkuneet satapäiset fanilaumat herättivät ensimmäistä kertaa laajemman huomion.

Lontoon Palladium-teatterin lokakuisen konsertin jälkeen lehdet kertoivat, että Beatlesit olivat joutuneet pakenemaan illan päätteeksi satapäisen fanilauman kynsistä.

Vielä massiivisemmat mittasuhteet fanipalvonta sai marraskuussa, kun The Beatles esiintyi Leicester Squarella.

Teatterin ulkopuolelle saapunutta, nyt jo monituhatpäistä fanijoukkoa oli koottu suitsimaan peräti 500 poliisia.

Seuraavan aamun lehdet uutisoivat tapahtumaa poikkeuksellisella innolla. Daily Mirrorin jättiotsikko julisti: "BEATLEMANIA."

Uusi aikakausi oli alkanut. Seuraavina vuosina yhtyeen jokainen lähtö ja saapuminen olivat kuin kuninkaallinen seremonia, jota säestivät lentokentille kertyneet, kirkuvat ja idoleidensa kuvia heiluttelevat ihailijamassat.

Hysteriaa yritettiin jo tuoreeltaan analysoida. Sen taustalta löydettiin muun muassa teini-iän orastava seksuaalisuus, joka suunnattiin söötteihin, sopivasti rajuihin beatleihin.

Manian huippupisteessä Beatlesien konsertit olivat joukkopalvontatilaisuuksia, joissa fanien kirkuminen kohosi korviavihlovaksi äänivalliksi. Joidenkin konserttien jälkeen järjestysmiehet raportoivat tuolien alle ilmestyneistä lätäköistä. Kriittisimmät aikalaiset vertasivat konsertteja joukkomasturbaatiotilaisuuksiksi.

Historioitsija Dominic Sandbrookin mukaan median ja fanien välillä vallitsi toisiaan ruokkiva yhteys. Fanit sovittivat käyttäytymistään lehti- ja televisioraporteista välittyneen kuvan mukaiseksi. Mitä enemmän äärimmäisistä fani-ilmiöistä raportoitiin, sitä suuremman hullunmyllyn beatlet kohtasivat seuraavalla keikallaan.

Myös itse Beatlesien ja median suhde oli erityinen. Puhtoinen imago oli pitkään tabu, jota ei haluttu rikkoa.

John Lennon muisteli myöhemmin, kuinka hän kerran konttasi amsterdamilaisesta bordellista lehtikuvaajien aamuöiseen ristituleen. Kuvia ei koskaan julkaistu. Lehdistö painoi toilailut villaisella, koska kansa halusi beatlensa puhtaina.

Eräänä suursuosion syynä nähtiin avoin kaupallisuus. Tätä bändi ei koskaan kiistänytkään, päinvastoin. Vuoden 1964 joulumyyntiin tarkoitetun levyn nimi oli nokkelasti Beatles For Sale.

Toisaalta yhtye tiedosti, mistä äkkivauraus oli peräisin. Kun Lennon jäi kerran Rolls Roycessaan fanien piiritykseen, hän suhtautui rauhallisesti loistokaaransa pahoinpitelyyn ja pyhäinjäännösten irrotteluun.

"Antaa olla, hehän tämän ovat maksaneetkin", Lennonin kerrotaan sanoneen kuljettajalleen.

Paul McCartney on puolestaan avoimesti kertonut, että monet alkuaikojen kappaleet laadittiin nimenomaan naispuolisia faneja silmälläpitäen. Ajatuksena oli, että jokainen fani kokisi kappaleen puhuttelevan juuri itseään.

Avainsanoja olivat I, me, you ja love. Ja näitä sanoja biisien nimistä todella löytyy: Thank You Girl, From Me to You, P.S. I Love You, Love Me Do, She Loves You ja I Want To Hold Your Hand.

Puhumattakaan siitä, että John Lennonin avioliitto yritettiin salata, jotta teinityttöjen unelma vapaasti tavoiteltavasta poikamiehestä ei särkyisi.

The Beatles heijasti osaltaan 1960-luvun brittiläisen yhteiskunnan murrosta – ja oli samalla sen tuote. Taloudellista noususuhdannetta elävä Britannia keskittyi kuluttamiseen, teini-ikäisistä oli ensimmäistä kertaa tulossa ostovoimainen kohderyhmä.

Vaatteet, meikit ja levyt olivat omaa rahaa tienaavien teinien ulottuvilla. Ja Beatles sijoittui käytännössä näiden tuotevirtojen risteykseen: yhtyeen nimissä myytiin kaikkea eväslaatikoista elokuviin ja soittimista purukumiin.

Eikä sovi unohtaa musiikkia. Sen kaupallinen vetovoima ylitti ikäryhmät ja sukupuolen ihmeellisellä tavalla. Jos nuoriso tykkäsi Twist and Shoutista tai She Loves Youn kaltaisista menopaloista, saattoi sodan käynyt sukupolvi suvaita bändiä ainakin kaihoisan Yesterdayn ajan.

Vain muutama vuosi ennen beatlemanian alkamista oikeudessa oli vielä pohdittu, voiko suorasanaisia seksikohtauksia sisältävää D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastajaa syytä julkaista Britanniassa.

Viktoriaaninen puritanismi oli kuitenkin vääjäämättä tekemässä tilaa jollekin uudelle.

Sen tilan täytti The Beatles.

Juha Salonen HS
juha.salonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat