Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Titanicin matkatavarat esillä Tallinnassa

Kulttuuri
 
Tallinnassa aukeaa laaja Titanic-näyttely
Tallinnassa aukeaa laaja Titanic-näyttely
Tallinnan merimuseossa aukeaa lauantaina yhdysvaltalaisen Premier Exhibitionsin Titanic-näyttely, jossa on esillä yli kaksisataa Titanicin hylyn ympäriltä löydettyä esinettä. Titanic upposi 101 vuotta sitten.

Tallinnan merimuseoon on rakennettu jäljennöksiä Titanicin hyteistä, käytävistä ja pääportaikosta. Pohjois-Euroopan laajin Titanic-näyttely avataan yleisölle lauantaina Viron merimuseossa.

Nahkuri Irwin Howard aikoi päättää maailmanympärysmatkansa Titanicilla 101 vuotta sitten. Hän ei koskaan päässyt Titanicille, mutta ystävä kantoi matkalaukun laivaan.

Titanic upposi 101 vuotta sitten. Sen mukana upposi Howardin laukku, jossa oli hänen pienoishuilunsa, nuotteja ja itse tehty nahkavyö. Ne kiertävät yhä maailmaa.

Lauantaista alkaen ne ovat esillä Viron merimuseon vesitasohallissa, jossa avataan laaja, yhdysvaltalaisen Premier Exhibitionsin Titanic-näyttely.

Viime viikolla museon pihalla satamassa saattoi nähdä rivin kontteja täynnä puulaatikoita, joihin oli painettu nimi Titanic. Laatikot olivat kiinni, jotta tavarat eivät vahingoittuisi. Niissä vallitsi tarkkaan määritelty lämpö ja kosteus.

"Meillä on esillä yli kaksisataa Titanicin hylyn ympäriltä löydettyä esinettä. Yhtä suurta alkuperäisten esineiden määrää ei ole vielä koskaan tullut näille kulmille Pohjois-Eurooppaan. Siksi näyttely on poikkeuksellinen", sanoo Viron merimuseon johtaja Urmas Dresen.

Hylky oli upotessaan hajonnut keskeltä kahtia, minkä vuoksi esineitä on löydetty runsaasti sen ympäriltä.

Tallinnassa näytteille pannaan esimerkiksi hajuvesikokoelma. Se kuului miehelle, joka oli menossa Yhdysvaltoihin aloittamaan uutta bisnestä.

Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi neitsytmatkallaan 1912. Sen mukana upposi noin 1 500 ihmistä. Laivalla oli tiettävästi 63 suomalaista, joista 20 pelastui. Laivan kahdesta virolaisesta toinen pelastui. Hylky löydettiin neljän kilometrin syvyydestä.

Tallinnassa on esillä laaja kirjo esineitä astioista laivan kiinnitysniitteihin, joiden perusteella on selvitetty syytä laivan hajoamiseen. Ne murskaantuivat laivan vajottua meren pohjaan.

Alkuperäisten Titanic-esineiden näytteilleasettajat saapuivat tällä viikolla Yhdysvalloista Viroon. Vain he saavat avata tarkkaan vartioidut laatikot.

Titanic-näyttelyn mukana maailmaa kiertää myös kymmenkunta yhdysvaltalaista rakentajaa, jotka pystyttävät jäljennöksiä Titanicin osista.

Näyttely on rakennettu niin, että vierailija kokee astuvansa laivan kyytiin.

Rakennusmiehet maalasivat valkoista hyttikäytävää viime viikolla. He pystyttivät ensimmäisen ja kolmannen luokan hyttien seiniä. Pääportaikko oli jo lähes valmis.

Rakennusmiehet Ardi Rego ja Urmas Mutso liimasivat kullanväristä kukkakoristetta Titanicin pääportaikossa seinäkellon ja kultaisen patsaan alla, jossa Kate Winslet ja Leonardo di Caprio tapasivat toisiaan rakastavaisina James Cameronin Titanic-elokuvassa.

Koristeita oli irronnut kaiteesta matkalla Atlantasta Yhdysvalloista Tallinnaan.

Näyttelyn tuominen Tallinnaan maksaa 400 000 euroa.

Suuren kansainvälisen näyttelyn avulla museo haluaa pitää yllä kävijöiden kiinnostusta myös ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Liki 900 neliön näyttely vie noin kolmanneksen merimuseon vesitasohallin pinta-alasta.

Vanhassa lentotasohallissa viime vuonna avatusta merimuseosta tuli heti Viron suosituin museo.

Tänä vuonna vierailijoita on käynyt 230 000, mikä on yli puolet Tallinnan väkiluvusta.

 

Titanic, tarina, löydöt, legendat avataan Viron merimuseossa Tallinnassa lauantaina 16. 11. ja on ensimmäisenä vuorokautena auki koko yön. Normaalisti ti–su klo 10–19. Lennusadam, Vesilennuki 6.

Korjaus 20.01: Näyttelyn avautumispäivämäärä oli alun perin virheellisesti 15.11. Merimuseon katuosoite oli väärin Vesilennuki 5.

Marko Mumm
Ardi Rego ja Urmas Muntso viimeistelevät Titanicin pääportaikkoa, jonka kellon edessä Titanic-elokuvan rakastavaiset tapasivat. Näyttely avataan yleisölle lauantaina.
Ardi Rego ja Urmas Muntso viimeistelevät Titanicin pääportaikkoa, jonka kellon edessä Titanic-elokuvan rakastavaiset tapasivat. Näyttely avataan yleisölle lauantaina.
Titanicin pienoismalli.
Titanicin pienoismalli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat