Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Kaurismäki aloitti kuningatar Kristiinasta kertovan elokuvan kuvaukset

Mika Kaurismäen suurelokuvan The Girl King kuvaukset alkoivat Turun linnassa. Michael Nyqvist näyttelee Euroopan mahtavinta miestä.

Kulttuuri
 
Sami Kilpiö
Michael Nyqvist esittää vaikutusvaltaista valtakunnankansleri Axel Oxenstiernaa.
Michael Nyqvist esittää vaikutusvaltaista valtakunnankansleri Axel Oxenstiernaa. Kuva: Sami Kilpiö

Ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvistin huulet liikkuvat huomaamattomasti. Hän kertaa repliikkejään Bryggman-salissa Turun linnassa. Miehen kuiskausta lukuun ottamatta salissa on täysin hiljaista.

"Haluan saada repliikit verenkiertooni. Vain silloin voin kuunnella kohtauksen aikana aidosti vastanäyttelijääni", Nyqvist kertoo myöhemmin, kun hän istuu maskeerattavana.

Fakta

Turussa kuvattuja elokuvia

 2014: The Girl King, Kotiinpaluu, ja viisi julkistamatonta pitkää elokuvaa

 2013: Ella ja kaverit 2 – Paterock, Risto Räppääjä ja liukas Lennart

 2012: Rölli ja kultainen avain, Clownwise (Tsekki/Luxenburg/Suomi)

 2011: Hulluna Saraan, Christian Dreadful

 2010: Elokuu, Hautausurakoitsijan tytär (Viro) ja kuusi Vares-elokuvaa

Näyttelijää, joka tunnetaan muun muassa Millennium-trilogiasta ja neljännestä Mission Impossiblesta, maskeerataan yhdeksi Euroopan historian vaikutusvaltaisimmista miehistä. Nyqvist näyttelee valtakunnankansleri Axel Oxenstiernaa The Girl King (Tyttökuningas) -elokuvassa.

1600-luvulle sijoittuvan elokuvan kuvaukset alkoivat tällä viikolla Turussa. Mika Kaurismäen ohjaama The Girl King on yksi suurimmista Suomessa kuvatuista elokuvatuotannoista. Kansainvälisen yhteistuotannon budjetti on noin 6,5 miljoonaa euroa.

The Girl King kertoo kuningatar Kristiinasta ja tämän hallituskaudesta, joka päättyi vuonna 1654. Elokuva huipentuu siihen, kun Kristiina luopuu kruunustaan vain 27-vuotiaana.

Kaurismäen mukaan elokuva ei ole historiallinen pukudraama.

"Se käsittelee Kristiinan ihmissuhteita modernilla ja psykologisella tavalla. Epookki on taustalla", Kaurismäki sanoo.

Kristiina oli monin tavoin poikkeuksellinen hallitsija. Hänet käytännössä kasvatettiin poikana, ja hän piti aikuisena miesten vaatteita muistuttavia pukuja. Kristiinaa näyttelevä ruotsalainen Malin Buska kutsuu hahmoaan feministiksi.

"Hän oli kiinnostunut niin taiteista, musiikista kuin puutarhanhoidosta. Hänen avoin ajatusmaailmansa oli omaa aikaansa edellä", Buska sanoo.

Osa historioitsijoista olettaa, että naimattomana kuollut Kristiina oli joko biseksuaali tai lesbo. Hänellä oli mahdollisesti pitkäaikainen suhde hovineito Ebba Sparreen. Vuonna 1933 valmistuneessa, Rouben Mamoulianin ohjaamassa ja Greta Garbon tähdittämässä Kuningatar Kristiina -elokuvassa oli vain viitteitä seksuaalisuuteen.

"Garbo olisi halunnut elokuvaan naissuhteen, mutta siihen ei silloin suostuttu", Kaurismäki kertoo.

Vuosi kruunusta luopumisen jälkeen Kristiina kääntyi Roomassa katolilaisuuteen. Luterilaisuuden hylkääminen oli suurempi skandaali kuin kruunusta luopuminen.

"Tuohon aikaan usko oli käsin kosketeltavaa, eli Jumala oli todellinen hahmo. Luterilaisuus oli myös ruotsalaista yhteiskuntaa yhdessä pitävä voima", Nyqvist sanoo.

Nyqvist kertoo, että säilyneiden asiakirjojen kuten puheiden ja kirjeiden perusteella Axel Oxenstierna rakasti Kristiinaa kuin omaa lastaan. Oxenstierna ehti kuolla ennen kuin Kristiina kääntyi katolilaisuuteen.

"Heidän välinen kommunikointinsa elokuvassa on samanlaista kuin minun kommunikointini omien lasteni kanssa. Äänen korottaminen ei ikinä auta", Nyqvist naurahtaa.

The Girl King -elokuvaa kuvataan Turussa 38 päivän ajan. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin Tukholmaan. Niinpä Turun linna on lavastettu Tre Kronor -kuninkaanlinnaksi, joka tuhoutui palossa 1600-luvulla.

Elokuvassa on mukana satoja paikallisia avustajia, joista useille kameran edessä oleminen on tuttua. Turussa on filmattu lukuisia elokuvia viime vuosina.

Turkulainen Tauno Tiisanoja on ollut avustajana lähes kymmenessä pitkässä elokuvassa, muun muassa Vares-elokuvissa. Kaurismäen elokuvassa hän näyttelee Kristiinalle kirjoja tuovaa kirjakauppiasta. Torstain kuvaukset viivästyivät aikataulusta, joten Tiisanoja istui kahviossa.

"Mikäs tässä eläkkeellä ollessa on odotellessa. Kuvauksia on aina yhtä mielenkiintoista seurata", Tiisanoja kertoo.

Michael Nyqvist tulee maskeerauksesta keskittynyt ilme kasvoillaan ja tekoparta leuallaan. Häntä ei saa enää kuvata, sillä kuvassa näkyisi näyttelijän sijasta Axel Oxenstiernan hahmo.

Toni Lehtinen HS
Turku

Kari Kuittinen (vas.) esittää Kristiinan henkivartijaa, Tauno Tiisanoja kirjakauppiasta.
Kari Kuittinen (vas.) esittää Kristiinan henkivartijaa, Tauno Tiisanoja kirjakauppiasta.
Pääkuvaaja Guy Dufaux ja ohjaaja Mika Kaurismäki suunnittelevat kohtausta.
Pääkuvaaja Guy Dufaux ja ohjaaja Mika Kaurismäki suunnittelevat kohtausta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat