Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenissä siepatusta Kalevan pariskunnasta ehkä elokuva

Kulttuuri
 
Sabrina Bqain / HS / HS
Jemenissä siepattuina olleet Atte ja Leila Kaleva kertoivat kokemuksistaan Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa viime vuoden toukokuussa.
Jemenissä siepattuina olleet Atte ja Leila Kaleva kertoivat kokemuksistaan Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa viime vuoden toukokuussa. Kuva: Sabrina Bqain / HS / HS

Jemenissä siepattujen suomalaisten tarinasta on ilmeisesti suunnitteilla elokuva. Terroristit sieppasivat Atte ja Leila Kalevan Jemenissä joulukuussa 2012. Vankeina he olivat 140 päivää.

Nyt Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt 4 500 euron käsikirjoitustuen elokuvahankkeeseen nimeltä Ensimmäiset 140 päivää.

Tukipäätöksen mukaan elokuvan juoni on seuraava: "Pariskunta joutuu lomamatkalla terroristien panttivangeiksi, osaksi kansainvälistä selkkausta."

Tukipäätöksen mukaan elokuvaa käsikirjoittavat Tuomas Onttonen ja Jenni Koski. He ovat suurelle yleisölle tuntemattomia elokuvantekijöitä. Koski johtaa vastaperustettua elokuva-alan naisten yhdistystä. Onttonen on Lahdessa elokuvaoppinsa saanut tekijä, jolta on valmistunut lyhytelokuva Rantautuja.

Liittyykö elokuva Jemenissä siepattuun pariskuntaan?

"Emme kommentoi projektia tässä vaiheessa millään tavalla", käsikirjoittaja Koski sanoo.

Viittaako elokuvan työnimi kuitenkin sieppaukseen?

"Ymmärrän, että se voi viitata siihen tapahtumaan. Mutta elokuvan sisältöä emme halua kommentoida", Koski sanoo.

Kosken mukaan käsikirjoitus valmistuu kesäkuuksi. Koski sanoo toimivansa hankkeessa myös yhtenä tuottajista.

Siepatut Kalevat eivät ole tietoisia elokuvahankkeesta.

"En tiedä tästä mitään. Kuulen nyt ensi kertaa. Kukaan ei ole meitä lähestynyt eikä kysynyt meiltä mitään", Atte Kaleva sanoi HS:lle keskiviikkona.

Kalevan mukaan käsikirjoituksen kuvaus vaikuttaa viittaavan hänen ja hänen vaimonsa Leila Kalevan sieppaukseen Jemenissä. Mahdollinen elokuva aiheesta ei häntä ilahduta.

"Mieluummin näkisin, ettei tällaista elokuvaa tehdä."

Kalevat pitivät vapautumisensa jälkeen toukokuussa 2013 tiedotustilaisuuden Helsingissä. Sen jälkeen he ovat vältelleet julkisuutta. He ovat antaneet Jemenin tapahtumista vain yhden haastattelun (HS 16. 11. 2013). Haastattelussa Kalevat perustelivat mediahiljaisuutta sillä, että haluavat jatkaa rauhassa omaa elämäänsä.

Keskusrikospoliisi aloitti sieppauksen jälkeen tutkinnan Kalevan pariskuntaan kohdistuneesta rikoksesta. Päävastuu rikoksen selvittämisestä on Jemenin viranomaisilla. Syyllisiä ei ole saatu kiinni. HS:n haastattelussa marraskuussa Atte Kaleva sanoi olevansa itse vakuuttunut siitä, että sieppaajat kuuluivat ääri-islamistiseen al-Qaida-verkostoon.

Tarkennus 21.3.2015 klo 13: HS kertoi uudessa uutisessaan, miten Ensimmäiset 140 päivää -käsikirjoitus ei käsittele sieppausta Jemenissä vaan kertoo toisesta suomalaisesta panttivankitilanteesta, Seppo Fräntin ja Risto Vahasen sieppauksesta Jolon saarella vuonna 2000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat