Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-elokuvan lupaus kasvoi Iranissa

Hamy Ramezanin elokuva vapaaehtoisesta lähdössä sotaan on      Tampereen elokuvatapahtuman helmiä

Kulttuuri
 
arsen sarkisiants for real productions
Paratiisin avaimet kertoo Iranin ja Irakin sodasta 1980-luvulla kodittomien poikien kautta. Yazdan Akhoondi näyttelee pikkuveli-Adelia. Adelin opettajana on Shaghayeh Djodat.
Paratiisin avaimet kertoo Iranin ja Irakin sodasta 1980-luvulla kodittomien poikien kautta. Yazdan Akhoondi näyttelee pikkuveli-Adelia. Adelin opettajana on Shaghayeh Djodat. Kuva: arsen sarkisiants for real productions

Hamy Ramezan on yksi Suomen elokuvan toivoista. Siitäkin huolimatta, että hän on tehnyt vasta muutaman lyhytelokuvan.

Parhaillaan Ramezan on Tanskassa ohjaamassa uutta lyhytelokuvaa, jonka ensi-ilta on toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa.

Fakta

Tampereen elokuvajuhlat alkavat tänään

 Ohjelmiston runkona ovat kotimaisten ja kansainvälisten elokuvien kilpasarjat. Hamy Ramezanin elokuva kilpailee molemmissa.

  Tuukka Temosen Presidentintekijät esitetään kotimaisessa kilpasarjassa.

 Kotimaisessa kilpailussa on esillä elokuvia muun muassa Naima Mohamudilta, Teemu Nikiltä, Paul-Anders Simmalta, Miia Tervolta, Virpi Suutarilta

ja Jenni Toivoniemeltä.

 Ennakkomyynnin perusteella kysytyimpiin näytöksiin kuuluu Hopper Stories, sarja lyhytelokuvia. Sarja

on saanut inspiraationsa Edward Hopperin taiteesta.

 Tampereella esitetään myös tuore tanskalaisdokumentti kiinalaistaiteilija Ai WeiWeistä, Ai WeiWei: The Fake Case.

 Tapahtumassa järjestetään ensi kertaa erillinen käsikirjoitusfestivaali.

Huomenna keskiviikkona alkavat elokuvajuhlat Tampereella, ja siellä Hamy Ramezanin farsinkielinen Paratiisin avaimet kilpailee kansainvälisessä sarjassa voitosta.

Sarjassa on vain kaksi työtä Suomesta: se toinen on kokeellisen elokuvan huippunimien Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen tekemä työ Hätäkutsu.

Vuonna 1979 syntyneen Ramezanin tie elokuvantekijäksi ei ole ihan tavallisin. Pieni Hamy-poika kasvoi Teheranissa Iranissa. Hän oli toisella luokalla, kun perhe lähti sotaa pakoon.

"Karattiin Turkin kautta. Reissu kesti kaikkiaan kaksi vuotta. Ensin päädyttiin entiseen Jugoslaviaan pakolaisleirille, ja sieltä tultiin Helsingin Malmille vähän ennen joulua vuonna 1989", Ramezan kertoo. Myöhemmin perhe muutti Kauniaisiin.

Elokuvakoulua Ramezan on käynyt Britanniassa. Hän kertoo ilmaisseensa itseään ensin kirjoittamalla, ja sen jälkeen hän oli mukana harrastajateattereissa. Nuorena hän katsoi ikätoveriensa tapaan elokuvia, sellaisia kuten Rocky ja Karate Kid.

"En ole koskaan ajatellut olevani elokuvafriikki", Ramezan sanoo.

Kotona Kauniaisissa hän kuitenkin kuvasi kotivideoita, joita perhe lähetti sukulaisille Iraniin.

Poiminta

Kohunäytös ei ole loppuunmyyty

Elokuvantekijä Tuukka Temosen kohuttu Presidentintekijät esitetään ensimmäisen kerran yleisölle Tampereen elokuvajuhlilla torstaina. Ennakkokohusta huolimatta elokuvan näytökseen on yhä lippuja jäljellä.

"Suuri osa lipuista on jo mennyt. Ne tulevat menemään loppuun", sanoo tiedottaja Katariina Pasuri Tampereen elokuvajuhlilta.

"Nyt tajuaa, että koko ikänsä on harjoitellut tätä varten: kirjoittanut, kuvannut, näytellyt."

Vasta elokuvakoulussa hän kertoo tutustuneensa synnyinmaansa Iranin vahvaan elokuvaperinteeseen, muun muassa Abbas Kiarostamin elokuviin.

"En voi käsittää sitä, miten kauniisti iranilaisissa elokuvissa maailma nähdään. Siellä kulttuurikasvatus on vahva: lukutaidottomatkin pystyvät lausumaan runoja, ja taiteilijat ovat suuria pyhimyksiä", Ramezan sanoo.

Ramezanin tähtäimessä on tehdä pitkä elokuva. Sille luulisi olevan tilausta, sillä nyt valmistunut 28-minuuttinen Paratiisin avaimet on harvinaisen kaunis ja tyylikäs elokuva. Helmi.

Paratiisin avaimet sijoittuu Iraniin 1980-luvun puolivälissä. Maa on vuosia jatkuneessa sodassa Irakin kanssa, ja päähenkilö, koditon 15-vuotias Majid-poika, joutuu valinnan eteen. Pikkuveli Adelista pitäisi huolehtia. Samaan aikaan islamilainen vallankumous patistaa nuorukaista vapaaehtoisena rintamalle.

Elokuva kuvattiin Istanbulissa. Ramezan valmisteli elokuvaa työryhmänsä kanssa vuosia. Aihe on arka, sanoo Ramezan. Alkuteksteissä kerrotaan, miten 36 000 koululaista kuoli sodassa marttyyrikuoleman.

Elokuva alkaa lainauksella, joka viittaa elokuvan uhrausteemaan: nuorten verestä kasvaa punaisten tulppaanien pelto. Se on alakoulun kuvaamataidon kirjasta, Ramezan sanoo.

"Elokuvan jokainen kohtaus käsittelee vapaaehtoisuutta", Ramezan sanoo.

"En ole kritisoimassa. Haluan vain, että asiat tiedetään."

Työn alla Ramezanilla on kaksi pitkän elokuvan suunnitelmaa. Elokuvassa nimeltä Tuhansien ruusujen motelli hän aikoo käsitellä muistojaan pakolaisleiriltä entisessä Jugoslaviassa.

"Pakolaisleireistä ihmisille tulee mieleen teltat, mutaiset tiet ja nälkä. Tämä ei ole sitä. Se motelli oli paratiisi, siellä oli ihania ihmisiä ja ruokaa kolme kertaa päivässä. Siellä ihmisillä oli kauhea menneisyys takana ja hieno tulevaisuus edessä. Haluan tehdä Tuhansien ruusujen motellista suuren suomalaisen kansainvälisen elokuvan, johon saadaan kovia nimiä näyttelemään."

Ramezan korostaa, ettei hän tee pakolaiselokuvia, sillä hän ei halua niille vähemmistöelokuvan leimaa. "Elokuvani kertovat ihmisistä", Ramezan sanoo.

Toinen suunnitelma pitkäksi elokuvaksi on Hiljaisuuden torni. Sen Ramezan uskoo tekevänsä seuraavaksi.

"Se kertoo nuoresta pojasta, jonka sisko on kuollut pommituksessa. Poika ei ole vielä ymmärtänyt, että sisko on kuollut. Kuulostaa raskaalta ja ahdistavalta, mutta tapa, jolla lapset käyvät surua läpi, on mielettömän kaunis ja visuaalinen."

 

Paratiisin avaimet to klo 10 ja 16, pe klo 18 ja la klo 18 Plevna (Tampere). Liput 6 ja 8 e.

Hamy Ramezan
Hamy Ramezan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat