Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnkino ei aio esittää Spiderman 2 -elokuvaa teattereissaan

Spider-Man aloitti kinosodan

Finnkino ei esitä teattereissaan isoa Hollywoodin studioelokuvaa, koska lipputulojen jaosta ei ole sopua

Kulttuuri
 
Jaimie Trueblood / Columbia Pictures
Andrew Garfield näyttelee pääosaa elokuvassa The Amazing Spider-Man 2.
Andrew Garfield näyttelee pääosaa elokuvassa The Amazing Spider-Man 2. Kuva: Jaimie Trueblood / Columbia Pictures

Elokuva-alalla on puhjennut harvinainen kinosota, jossa riidellään pääsylipputuottojen jaosta. Kiistan seurauksena yhdysvaltalaiselokuva The Amazing Spider-Man 2 on vedetty ensi-illan alla pois teatteriketju Finnkinon ohjelmistosta.

Ison luokan Hollywood-elokuvan piti tulla valkokankaille pääsiäisen jälkeen 25. huhtikuuta, mutta nyt elokuvaa ei aiota esittää Finnkinon teattereissa lainkaan. Finnkino on markkinajohtaja, jolla on isoissa kaupungeissa 14 teatteria ja niissä 92 salia.

HS:n haastattelema elokuvan sisäpiiriläinen kuvaa tulehtunutta tilannetta kauppasodaksi. Riita saattaa jatkossa levitä koskemaan yhä uusia elokuvia.

Spider-Mania levittävä yhtiö vakuuttaa, että ensi-ilta järjestetään Suomessa suunnitellusti.

"Aika näyttää, missä teattereissa", sanoo Spider-Mania ja Sony-studiota Suomessa edustava Jussi Mäkelä.

Mäkelän mukaan on mahdollista, että Spider-Mania tullaan esittämään Helsingissä Finnkinon ulkopuolisissa teattereissa eli aktiivikäytöstä poistetussa Lasipalatsin Bio Rexissä sekä pienessä korttelikinossa Kino Engelissä Senaatintorilla. Turussa esityksiä on Mäkelän mukaan kaavailtu Logomoon.

Vastaavaa kinosotaa käydään myös muissa Pohjoismaissa.

Pelinappuloina ovat sielläkin studioelokuvat. Oslossa ei nähty alkuvuodesta valkokankailla uutta Helinä-keiju-lastenelokuvaa eikä supersankarielokuva Captain Americaa, kertovat norjalaislehdet. Disney ja teatteri Oslo Kino eivät päässeet esityskorvauksista sopuun. Huhtikuussa toinen iso yhdysvaltalaiselokuva Noah jäi monissa norjalaisteattereissa esittämättä samasta syystä.

Spider-Man-kiistassa riidellään HS:n tietojen mukaan filmivuokrasta, joka kuuluu elimellisesti elokuvabisnekseen.

Filmivuokraksi kutsutaan summaa, jonka elokuvan esittäjä eli teatteri tilittää nettopääsylipputuloista elokuvan levittäjälle. Levittäjä taas tilittää tuloja eteenpäin elokuvan tuottajalle.

Mitä pienempi filmivuokra, sitä suurempi osa jää teatterille. Filmivuokran suuruus neuvotellaan elokuvakohtaisesti. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että yli puolet lipputuloista jää elokuvateatterille, mutta ensi-iltaviikolla vuokra voi olla 60 prosenttia.

"Tällä hetkellä Amazing Spider-Man 2 ei ole tulossa Finnkinon teattereihin. Emme ole päässeet maahantuojan kanssa yhteisymmärrykseen esittämiseen liittyvistä yksityiskohdista", sanoo myyntijohtaja Kalle Peltola Finnkinolta.

Riidelläänkö filmivuokrasta?

"En kommentoi yksityiskohtia. Katsojan kannalta tämä on ikävää, jos emme pääse sopuun", Peltola sanoo.

Aiemmin esityskorvausneuvotteluissa valttikortti arvioitiin olevan levitysyhtiöillä, koska ne edustavat hittikoneita eli Hollywoodin studioita. Takavuosina filmivuokrista sovittiin jopa kartellisysteemillä, jossa korvauksille oli listahinnat. Nykytilanteessa paras neuvotteluasema nähdään olevan Finnkinolla.

"Viime vuosiin saakka filmivuokran taso on pysynyt samana. Sen kai voi sanoa, että viime vuonna filmivuokra notkahti meidän kannaltamme", Spider-Mania levittävä Jussi Mäkelä sanoo.

Kiistan kohteena olevasta The Amazing Spider-Man 2:sta on odotettu menestystä, sillä Hämähäkkimiehestä kertovan uuden sarjan avausosa keräsi kansainvälisesti lippuluukuilla noin 540 miljoonan euron tulot vuonna 2012. Ykkösosalla oli Suomessa katsojia noin 70 000.

The Amazing Spider-Man 2:n tuottajina ovat viihdejätit Marvel ja Sonylle kuuluva Columbia. Levitysoikeudet ovat Sonylla, jota Suomessa edustaa Walt Disney Company Nordic.

Finnkinon nykyinen pääomistaja on ruotsalainen sijoitusyhtiö Ratos, ja vähemmistöosakkaana on mediakonserni Bonnier.

Kun Ratos viime vuonna järjesteli Finnkinon ja Ruotsin johtavan teatteriketjun SF Bion yhteen, elokuva-alalla Suomessa pelättiin, että teatterit yrittävät lisätä kannattavuuttaan nostamalla omaa siivuaan tuotoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat