Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kirjapääkaupunki innostaa nigerialaisia lukemaan

Kulttuuri
 
Thierry Charlier / AFP
Nigerian presidentti Goodluck Jonathan on luvannut osallistua kirjapääkaupunkivuoden tapahtumiin lukemalla tekstejä ääneen.
Nigerian presidentti Goodluck Jonathan on luvannut osallistua kirjapääkaupunkivuoden tapahtumiin lukemalla tekstejä ääneen. Kuva: Thierry Charlier / AFP

Maailman tämänvuotinen kirjapääkaupunki on Port Harcourt Etelä-Nigeriassa, ja se aloittaa juhlavuotensa Kirjan ja ruusun päivänä eli 23. huhtikuuta. Valinnasta on vastannut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco yhdessä kansainvälisten kustannus-, kirjakauppa- ja kirjastojärjestöjen kanssa.

Perinne aloitettiin 2001 Madridista. Titteliä havittelevan kaupungin on sitouduttava kirjallisuuden pitkäaikaiseen edistämiseen niin, että mukana ovat paitsi kirjailijat ja kirja-ala myös lukijat.

Myös Unescon edellyttämiä sananvapauden periaatteita on kunnioitettava.

Port Harcourtissa, joka on Nigerian öljyteollisuuden ja -viennin pääkaupunki, juhlavuosi keskittyy vasta rakennettuun kirjallisuuskeskukseen. Se käsittää kolmen hehtaarin alueelle rakennetun kirjaston, kirjakaupan, teatterin ja kirjailijaresidenssin.

Kirjapääkaupunkivuonna siellä pidetään lukuisia kirjallisuustapahtumia, kuten kirjamessut avajaisten yhteydessä. Merkkihenkilöt ja julkkikset presidentti Goodluck Jonathanista alkaen myös lukevat tekstejä ääneen lapsi- ja aikuisyleisöille.

Riversin osavaltioon ollaan rakentamassa 31 muutakin uutta kirjastoa. Niiden tarkoituksena on paitsi välittää kirjoja myös toimia uudenlaisina lukutaidon opetuspaikkoina.

Noin 150-miljoonaisen Nigerian lapsista yli kymmenen miljoonaa jää peruskoulutuksesta paitsi, ja myös aikuisten lukutaito on heikko.

Tänä vuonna lukemista rohkaistaan erityisesti perustamalla kouluihin lukupiirejä, järjestämällä kirjoituskilpailuja ja nostamalla kirjallisuuden ja lukemisen asemaa mediassa.

Yhtenä keinona on Haluatko miljonääriksi? -tyyppinen kirjallisuus-tietovisa, joka lähetetään maanlaajuisesti suorassa televisiolähetyksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat