Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bill Murray, Hollywoodin velikulta

Grand Budapest Hotel -elokuvassa näyttelevä Murray on ilmiö, josta kerrotaan lukuisia tarinoita

Kulttuuri
 

Näyttelijä Bill Murrayn haastattelu on päättynyt hotelli Adlonissa Berliinissä.

Sitten tapahtuu jotakin yllättävää.

Murray ja toimittajat nousevat pöydästä ja aasialainen naistoimittaja kysyy vielä kahden kesken vastauksia Murrayltä.

He nauravat. Yhtäkkiä Murray nostaa pienikokoisen toimittajan olalleen ja alkaa kävellä ovea kohti. Murraystä näkyy selkä ja kiljuvasta naisesta Murrayn olalla sätkättävät jalat, kun kaksikko häviää käytävälle.

Hyvin odottamatonta – mutta Bill Murraylle ilmeisen tyypillistä.

Internetissä on jopa sivusto Murraystä kertoville tarinoille, billmurraystory.com. Juttuja yhdistää sama piirre: maailmankuulu näyttelijä Bill Murray on niissä tavallisen väen parissa tehden odottamattomia. Kerrotaan muun muassa, miten Bill Murray on odottamatta osallistunut karaoke-iltaan tuntemattomien seurassa, ilmestynyt kotibileisiin ja osallistunut muina miehinä puistopeliin.

Bill Murray onkin monille enemmän kuin näyttelijä.

Hän on ilmiö.

CARLO ALLEGRI / REUTERS
Bill Murray Grand Budapest Hotel -elokuvan ensi-illassa.
Bill Murray Grand Budapest Hotel -elokuvan ensi-illassa.

Murraystä on tehty jopa värityskirjoja ja netissä hänestä kiertää erilaisia vitsejä, joista yksi suosituimmista on viiden dollarin seteli, jossa Abraham Lincoln on muutettu, niin, Bill Murrayn näköiseksi.

Nyt Murrayllä on päässään pipo. Päähine ei kuitenkaan ole osa performanssia. Murray sanoo piilottavansa sillä päälakensa haavan, jonka sai lyötyään päänsä ovenkarmiin.

"On tämä vähän samanlainen kuin Steve Zissoulla", Murray myöntää. Zissou oli pipopää, jota Murray näytteli Wes Andersonin elokuvassa Steve Zissoun vedenalainen maailma.

Touchstone Pictures
Steve Zissouna pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Wes Andersonin elokuvassa.
Steve Zissouna pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Wes Andersonin elokuvassa.

Bill Murrayn kohdalla ei oikeastaan kannata luetella ohjaajia, joiden kanssa hän on työskennellyt, sillä koomikko on usein itse elokuviensa keskeinen määre. On puhuttu jopa lajityypistä nimeltä Bill Murray. Näitä elokuvia yhdistää Murray ja hänen tapansa olla. Usein Murray-hahmot ovat rentoja velikultia, nautiskeluun taipuvaisia.

"Luultavasti hahmoissa on minua", Murray sanoo.

"Usein tuntuu siltä, että elämä tulee äkkiä. Joudut taistelemaan kuin ruuhkassa. Se miten toimit ruuhkassa, määrittelee sinua. Ei pidä raivostua", Murray sanoo.

Murrayn ohje on, että pitää ottaa rennosti. Tyynenä voi elää hetkessä.

Murray on 63-vuotias ja pysynyt pinnalla pitkään. Koomikon tähti syttyi Saturday Night Live -tv-ohjelmassa 1970-luvun puolivälissä, mutta Suomessa hänet on aina yhdistetty elokuvakomedioihin. Ensimmäisiä meillä nähtyjä Murray-komedioita olivat Jurtit ja Natsat. Läpimurto oli vuoden 1983 Ghostbusters – haamujengi.

"Sehän on yksi kaikkien aikojen viihdytysjutuista, yksi kaikkien aikojen elokuvista", Murray sanoo aivan tosissaan.

Muistetuimpiin Murrayn elokuviin kuuluu vuoden 1993 Päiväni murmelina. "Hieno elokuva", Murray sanoo yhä ylpeyttä äänessään.

Siinä elokuvassa Murray näytteli säämiestä, joka joutuu elämään yhä uudestaan päivänsä Punxsutawneyn pienessä kaupungissa ja sen Groundhog Day -tapahtumassa. Murray vieraili ennen elokuvaa Punxsutawneyssä.

"Toin kokemuksiani elokuvaan. Danny Rubinin käsikirjoitus oli niin mahtava, että saatoin lisätä siihen omia juttujani."

Everett
Vuoden 1993 Päiväni murmelina on Murrayn isoja viihdekomedioita.
Vuoden 1993 Päiväni murmelina on Murrayn isoja viihdekomedioita.

Murray syntyi vuonna 1950 ja kasvoi kahdeksanlapsisessa perheessä Chicagossa. Asuiko sinussa koomikko aina, vai oliko se huomion hakemista suurperheessä?

"Kumpi oli ensin, muna vai kana", Murray vastaa.

Kuka

Bill Murray

 Yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä. Syntynyt vuonna 1950.

 Tunnetaan rooleistaan, joissa komiikka yhdistyy vakavuuteen. Saanut yhden Oscar-ehdokkuuden – elokuvasta Lost in Translation vuonna 2003.

 Työskennellyt muun muassa Wes Andersonin, Sofia Coppolan, Jim Jarmuschin, Harold Ramisin ja Ivan Reitmanin ohjaamissa elokuvissa.

"Varmasti se oli huomion hakua. Lapsena luin paljon ja koulussa oli tylsää, koska tiesin kaiken jo. Olin usein vaikeuksissa, mutta pärjäsin, koska nauratin opettajaa ja muita."

Murray sanoo, että hän ei nuorempana oikein löytänyt paikkaansa. Palkkatyö ei maittanut. Piti keksiä jotain.

Hän löysi näyttelemisen.

"En ensin uskonut, että tästä saa palkkaa", Murray sanoo.

"Sitten tajusin, että teen tätä sitä paremmin, mitä hauskempaa minulla on."

Näyttelijänä Murray on kiinni yhdysvaltalaisen komedian perinteessä. Hänen työtavassaan voi nähdä piirteitä esimerkiksi Walter Matthaun tyylistä. Murray itse kertoo kaukaisemmista esikuvista.

"Jos vaikutteita etsii, fyysiset näyttelijät tulevat mieleen. Nuorena ajattelin, että Buster Keaton oli karkea, vähän pelle. Kun sitten ymmärsin, että hän tekee itse temppunsa, ohjaa, ja kaikki oli kiinni hänestä itsestään ja hänen kropastaan, niin sillä oli minuun iso vaikutus."

Toinen Murrayn tyyliin vaikuttanut on Suomessa tuntemattomampi koomikko Jack Benny (1894–1974), joka teki elokuvia, esiintyi radiossa ja televisiossa.

"Hän oli todella hyvä ja hänen ajoituksensa oli parempi kuin kellään. Jos puhutaan hiljaisuudesta ja rentoudesta, niin hänen tyylinsä oli omaa luokkaansa."

Moni ohjaaja valitsee näyttelijöitä sen mukaan, millaisia rooleja he ovat ennen tehneet. Ohjaajat pelaavat varman päälle, mutta syntyykö silloin mitään uutta? Tilanne on tuttu Murrayllekin. Murray sanoo, että hänelle on yritetty kirjoittaa rooleja eikä sellainen onnistu.

"Minulle tuotiin kerran käsikirjoitus, ja sanottiin, että tämä on tehty sinulle. Sanoin että tiedän: nämä vuorosanat ovat vuorosanojani aiemmista elokuvistani."

Viisikymppisenä alkoi Bill Murrayn toinen tuleminen.

Focus Features
Bill Murray ja Scarlett Johansson Lost in Translation -elokuvan pääparina 2003.
Bill Murray ja Scarlett Johansson Lost in Translation -elokuvan pääparina 2003.

2000-luvun suuria Murray-elokuvia ovat olleet Sofia Coppolan Lost in Translation, josta Murray sai uransa ainoan Oscar-ehdokkuuden, sekä Jim Jarmuschin Broken Flowers. Lisäksi hänestä on tullut omaperäisen ohjaajan Wes Andersonin komedioiden takuumies, luottonäyttelijä.

"Jotkut sanovat, että hahmo on valmis, kun löytää oikean hatun. Minulla ei ole mitään yhtä tapaa. Jos vain voin olla paikalla, läsnä, hereillä ja tietoisena. Kun lukee käsikirjoituksen, sitä menee eräänlaiseen ammattiasentoon. Teksti joko ottaa sinut mukaasi tai ei. Kymmenen sivun jälkeen se on selvää", Murray sanoo.

Elokuvateattereissa Murray nähdään parhaillaan kahdessa elokuvassa: George Clooneyn The Monuments Menissä hän on yksi sotajermuista ja Wes Andersonin The Grand Budapest Hotelissa Murray nähdään cameomaisessa pikkuroolissa. Murray ei siitä piittaa vaan murjaisee vanhan kuluneen näyttelijäviisauden: "Ei ole pieniä rooleja, on vain pieniä näyttelijöitä."

"Pikkuroolissakin voi tehdä vaikutuksen, vaikka onhan se toki vaikeaa. Kuvaukset ovat jo käynnissä, elokuvan fiilistä on vaikea tavoittaa ja silti elokuvalle pitäisi pystyä antamaan vielä lisävauhtia."

Murray sanoo, että sellainen ohjaaja tekee vaikutuksen, joka todella luottaa omaan asiaansa. Näin hän puhuu elokuvaohjaaja Sofia Coppolasta.

"Hän on kypsä nainen, joka kuiskaa kuin tyttö, mutta mitkä isot silmät hänellä on. Hän todella näkee, tietää."

Murray on vanhan ajan elokuvatähti, joka ei oikeastaan kuulu internetin aikakauteen. Hän kertoo olevansa tietoinen netissä kiertävistä Bill Murray -jutuista mutta sanoo itse käyttävänsä nettiä lähinnä tarkistaakseen sanojen kirjoitusasua.

Hollywoodissa Murray on myös outo lintu. Häntä pidetään hyvin vaikeasti tavoitettavana ihmisenä, osin siksi, että hänellä ei ole asioita hoitavaa agenttia.

"Agentit ovat jo lähtökohtaisesti manipulaattoreita", Murray perustelee.

"Tykkään helppoudesta, rentoudesta", hän sanoo. Murray haluaa asioida lähinnä postitse, hän arvostaa kirjeitä ja haluaa saada käsikirjoitukset postilaatikkoonsa. Murray ihmettelee porukkaa, joka on koko ajan tekstaamassa.

"Jollei heille heti vastaa ok, niin he lähes kuolevat. Ja sitten vastausviestiinkin pitää vastata, että ok. En ole sellainen ihminen. Sehän on kuin pelaisi ikuisesti pingistä."

Haastattelu päättyy.

Murray kantaa toimittajaa olallaan ulos huoneesta. Sen jälkeen hotellin aulassa nähdään toinenkin pikku episodi.

Istun aulassa pöytään ja ryhdyn kirjoittamaan tietokoneella viestiä toimitukseen Helsinkiin. En huomaa, että takkini on pudonnut selkänojalta käytävälle.

Hetken päästä pöydän ohi kävelee seurue. Seurueen mies pysähtyy kohdalleni, nostaa mytyn lattialta ja kysyy kohteliaasti, onko tämä sinun.

Onhan se.

Kysyjä on Bill Murray.

AP Photo Fox Searchlight
Hotellivirkailijana The Grand Budapest Hotelissa, jonka on ohjannut Wes Anderson.
Hotellivirkailijana The Grand Budapest Hotelissa, jonka on ohjannut Wes Anderson.

Mary Evans Picture Library
Murrayn varhainen hittikomedia Ghostbusters – haamujengi valmistui 1984.
Murrayn varhainen hittikomedia Ghostbusters – haamujengi valmistui 1984.

Focus Features
Murray Jim Jarmuschin ohjaaman Broken Flowersin pääosassa 2005.
Murray Jim Jarmuschin ohjaaman Broken Flowersin pääosassa 2005.

  

The Grand Budapest Hotel elokuvateattereissa. Haastattelu on tehty helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla.

Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat