Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin on käynyt naisille kapellimestareina

Kulttuuri
 

1870–1914 ei naisille! Naiset kelpaavat orkesterien solisteiksi, mutta eivät kapellimestareiksi ja harvoin orkesterimuusikoiksi.

1914–1950: Pioneerit

Ensimmäinen maailmansota nostaa esiin naisorkesterit. lma Rosén johtama Wienin naisorkesteri niittää mainetta. Ethel Leginska perustaa Bostonin filharmonikot ja erillisen naisorkesterin. Antonia Brico tekee suurta uraa. Nadia Boulanger kelpaa opettajaksi säveltäjille Aaron Coplandista Elliott Carteriin ja johtaa Igor Stravinskyn Dumbarton Oaksin kantaesityksen. Säveltäjä Ethel Smyth menestyy myös kapellimestarina.

1950–2000: Hidas edistys

Sarah Caldwell, Eve Queler, Jane Glover ja muutamat muut lyövät läpi, mutta eivät uhkaa Herber von Karajanin ja muiden miesten asemia.

Sian Edwardsille annetaan English National Operan johtajuus 1992, mutta kausi ei ole menestys. Suomessa Jorma Panula opettaa useita naisia kapellimestariluokalla ja Susanna Mälkki aloittaa kansainvälisen uran.

2000–2012: Pato murtuu

Marin Alsop, Simone Young ja Susanna Mälkki johtavat naisten lopullista läpimurtoa ja nousevat merkittäviin ylikapellimestaritehtäviin Bournemouthista Baltimoreen ja Sao Pauloon sekä Hampurista Pariisiin. Kärkikolmikon takana ainakin sadalla naisella on hieno ura käynnissä.

2015– Voittokulku? Yhä useammat arvostetuimmista orkestereista ja oopperataloista saavat naispuolisen ylikapellimestarin. 2030-luvulla muistellaan huvittuneena aikaa, jolloin viimeiset jäärät oudoksuivat naisia kapellimestareina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat