Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallatkaa sovinismin viimeinen linnake!

Jo Sibeliuksen ystävän Antonia Bricon olisi pitänyt hälventää epäilyt naisten soveltuvuudesta kapellimestarin korokkeelle.

Kulttuuri
 
HS
Antonia Brico johtamassa Berliinin filharmonikkoja 1930-luvun alussa.
Antonia Brico johtamassa Berliinin filharmonikkoja 1930-luvun alussa. Kuva: HS

Kauhea kolmoishyökkäys!

Syyskuussa 2012 Pietarin filharmonikkojen ylikapellimestari Juri Temirkanov (s. 1938) sanoo Nezavisimaja Gazetassa naisen olevan kapellimestarina "luonnonvastainen".

Artikkeliin liittyvät

"Naisen tulee olla kaunis ja miellyttävä. Hänen katsomisensa häiritsee muusikoiden keskittymistä! Kapellimestarin ammatin ydin on voima. Naisen ydin on heikkous."

Elokuussa 2013 Liverpoolin sinfoniaorkesterin ja Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari Vasili Petrenko (s. 1976) väittää orkesterien reagoivan paremmin miespuolisiin kapellimestareihin, koska "suloinen tyttö" vapauttaa musisointia häiritsevää "seksuaalista energiaa". Pian Petrenko selittää referoineensa venäläistä käsitystä allekirjoittamatta sitä itse.

Ja tänä keväänä Jorma Panula (s. 1930) sanailee MTV3:lle ja jatkaa HS:lle, että naisen fyysinen ja henkinen voima ei riitä Brucknerin "ytyrytinään". "Ei henkinen voima näy, jollei ole kovin miehekäs nainen."

Tämä viittaa pahasti kaksoisstandardiin, josta naispuoliset säveltäjät kärsivät vuosisatoja. 20 vuotta sitten julkaistu Pirkko Moisalan ja Riitta Valkeilan Musiikin toinen sukupuoli kuvasi vastaavia ennakkoluuloja.

Väite 1: naiset säveltävät liian feminiinistä musiikkia.

Väite 2: jos naisten säveltämä musiikki ei ole liian feminiinistä, se on liian maskuliinista ja "epänaisellista".

Säveltäjämaailma on jo tasa-arvoistunut merkittävästi. Huippuorkesterit ja oopperatalot kilpailevat esimerkiksi Sofia Gubaidulinan, Kaija Saariahon ja Unsuk Chinin teoksista.

Kapellimestarinkoroke on kuitenkin sovinismin linnake, jos mittana pitää useimpien orkesterien ja oopperatalojen ylikapellimestarin pestejä.

Epäilyjen olisi pitänyt hälvetä jo 1930-luvulla, kun Antonia Brico johti ensimmäisenä naisena Berliinin ja New Yorkin filharmonikkoja. New Yorkin Metropolitan-oopperassa baritoni tosin kieltäytyi laulamasta naisen johdolla.

Brico oli huippulahjakas – opetteli suomenkin tavattuaan Jean Sibeliuksen 1940-luvulla ja piti lehdistötilaisuutensa hotelli Kämpissä suomeksi.

Jopa Brico hautautui jossain määrin Denveriin. New Yorkin Metropolitanissa on Bricon jälkeen johtanut vain kaksi naista: Sarah Caldwell 1970-luvulla ja Jane Glover vuonna 2012.

Miksi näin? Osasyy on yleisessä epätasa-arvossa, jonka vuoksi naisia on harvemmin hallitusten ja suuryritysten johdossa sekä esimerkiksi elokuvaohjaajina. Kathryn Bigelow sai ensimmäisenä naispuolisena ohjaajana Oscarin vasta 2010.

Kapellimestarin koroke on kuitenkin erityisen sovinismin tyyssija, Norman Lebrecht syytti Maestro Myth -kirjassa 1991.

Länsimaissa suuren johtajan kaipuu kohdistettiin pitkään valkoisiin heteroseksuaalimiehiin, joiden vitaaliutta ja itsevaltiutta korostettiin. Klassisessa musiikissa johtajakultti tiivistyi 1900-luvulla fallisella puikollaan massoja ohjaavaan maestroon. Rento konserttietikettikin muuttui, kun kapellimestari sai papin ja konsertti jumalanpalveluksen piirteitä.

Lebrechtin hätkähdyttävän väitteen mukaan kaupallisin perustein synnytetty maestromyytti johti siihen, että mustat, naiset ja homoseksuaalit kärsivät erityisestä syrjinnästä pyrkiessään kapellimestariksi.

Suomessa tämän ei pitänyt olla suuri ongelma. Suomi oli eturivissä, kun naisia pestattiin orkesterimuusikoiksi. Selma Kajanus liittyi Helsingin kaupunginorkesterin harpunsoittajaksi 1895 ja Alma Forsell viulistiksi 1908. Samana vuonna Yhdysvallat sai ensimmäisen naispuolisen orkesterimuusikon. Lontoossa tämä tapahtui 1913, Berliinin filharmonikoissa 1982 ja Wienin filharmonikoissa 1997.

Suomi oli eturivissä jopa mustien kapellimestarien esiinmarssissa, sillä Dean Dixon oli 1950-luvulla ihailtu vieras, joka löysi vaimonsakin Suomesta. James DePreist nautti suurta arvostusta varsinkin 1970-luvulla.

Suomalaisorkesterin ylikapellimestarin ei tarvitse olla kaapissa. Ja naisia on koulutettu Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Panulan professuurin alkuajoista lähtien.

Kuitenkin vuonna 2000 Panulan 70-vuotisjuhlissa johti pelkkiä miehiä. Karsivatko professorin metodit naisia? Panulan kiroilut ja viinanjuontipuheet tuntuvat aika machoilta. "Kyllä ne flikatkin on viinaa juoneet", Panula nauroi. "Ei mitään eroa vispaamisessakaan."

Panula on kehunut haastatteluissani naispuolisia oppilaitaan Susanna Mälkistä Shi-Yeon Sungiin ja viimeksi Dalia Stasevskaan. Myös siksi uudet lausunnot hämmentävät.

2000-luvulla sovinismin linnake on tasa-arvoistunut useiden naispuolisten huippujohtajien voimin.

Marin Alsop oli ensimmäinen merkittävän brittiorkesterin ylikapellimestari Bournemouthissa 2002–2008 ja ensimmäinen etabloituneen yhdysvaltalaisorkesterin ylikapellimestari Baltimoressa. Nyt hän johtaa Baltimoren lisäksi myös Etelä-Amerikan tärkeimpiin kuuluvaa Sao Paulon sinfoniaorkesteria Brasiliassa. "Ei sukupuoli ole täällä ongelma. Yhdysvalloissa soittajilla oli enemmän pelkoja", Alsop sanoi, kun tapasin hänet Sao Paulossa syksyllä 2012.

Simone Young sai huippuviran Hampurin perinteikkään oopperatalon johdossa ja jatkaa vuoteen 2015. Young on johtanut levyille myös Panulan mainitsemaa "ytyrytinää" eli Anton Brucknerin kaikki sinfoniat.

Susanna Mälkki oli Pierre Boulezin perustaman Ensemble intercontemporainin ensimmäinen naispuolinen ylikapellimestari. Hän oli ensimmäinen Milanon La Scalassa oopperaesityksen johtanut nainen. Hänen kalenterinsa täyttyy huippuvierailuista New Yorkin filharmonikoista Chicagon sinfoniaorkesteriin. Pian hän debytoi New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

Anna-Maria Helsing ehti jo olla ensimmäinen naispuolinen suomalaisorkesterin ylikapellimestari Oulun kaupunginorkesterissa. Eva Ollikainen on Jorma Panula -kapellimestarikilvan voittaja. Dalia Stasevska on kansainvälisen uran alkumetreillä. Virolainen Anu Tali valittiin johtamaan Sarasotan orkesteria ja JoAnn Falletta Ulsterin orkesteria. Keri-Lynn Wilson johtaa kaikissa suurissa oopperataloissa, paitsi ei New Yorkin Metropolitanissa, jonka pääjohtaja on hänen puolisonsa.

Lista jatkuu ja jatkuu. Tarvitaan enää viimeiset askeleet, jotta jäykin huippukin tasa-arvoistuu.

Ehkä jo pian ensimmäinen nainen kutsutaan music directoriksi Yhdysvaltain Big5-orkesteriin (joita ovat New Yorkin filharmonikot, Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkesteri sekä Clevelandin ja Philadelphian orkesterit) ja ylikapellimestariksi yhä useampaan Euroopan huippupaikkaan. Tasa-arvo etenee myös kapellimestariluokkien sukupuolijakaumassa.

On jo aikakin. Ei yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että puolet lahjakkuuksista suljetaan johtotehtävistä sukupuolen vuoksi. Se pätee myös orkesterien kapellimestarivalintoihin.

Vesa Sirén HS
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat