Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa oopperassa Vivaldi muuttuu tanssimusiikiksi

La furia delle costellazioni -oopperassa barokkiaariat saavat konemusiikkitaustan

Kulttuuri
 
Tältä kuulostavat Vivaldin ooppera-aariat tanssimusiikkina
Tältä kuulostavat Vivaldin ooppera-aariat tanssimusiikkina
Ooppera Skaala kantaesittää torstaina uuden La furia delle costellazioni -oopperan, jossa barokkisäveltäjä Antonio Vivaldin ooppera-aariat sekoittuvat klubeilta tuttuun sähköiseen tanssimusiikkiin. Pääroolin laulava mezzosopraano Essi Luttinen kertoo HS:lle, mistä uudessa teoksessa on kyse. Toimittaja Samuli Tiikkaja, kuvaus Terhi Liimu.

Valot vilkkuvat. Vahva bassorytmi jyskyttää. Syntetisaattori säksättää omia aiheitaan. Mezzosopraano Essi Luttinen laulaa avaruuspuvussa Vivaldin ooppera-aarioiden korukuvioita.

Mitä ihmettä?

"Barokkimusiikin rytminkäsittely on melko selkeätä verrattuna esimerkiksi romantiikkaan, joten ajattelimme, että se sopisi hyvin yhteen elektronisen tanssimusiikin kanssa", Luttinen selittää.

Elektronisen tanssimusiikin eli EDM:n vahvat eleet ovat kotoisin yökerhoista ja klubeista, mutta Ooppera Skaala haluaa näyttää uudella La furia delle costellazioni -tuotannollaan, että ne sopivat myös oopperalavoille.

"Barokissa affektit ovat selkeitä: suru on surua, ilo on iloa. Se sopii hyvin EDM:n showmaisuuteen", Essi Luttinen sanoo.

Luttinen alkoi rakentaa uutta oopperatuotantoa yhdessä säveltäjä Visa Oscarin ja ohjaaja Janne Lehmusvuon kanssa tämän vuoden alussa.

"Halusimme romuttaa sellaisen ajatuksen, että säveltäjä menee vuodeksi kammioonsa kirjoittamaan oopperan, josta tulee sitten koskematon. Teemme tätä työryhmänä, jossa pienen oopperaseurueen vahvuudet tulevat esiin", Luttinen sanoo.

Teoksen musiikki perustuu Antonio Vivaldin (1678–1741) eri oopperoista otettuihin aarioihin, joista työryhmä kokosi uuden teoksen ja rakensi samalla siihen tarinan.

Oopperaperinteessä tarinat etenevät puhetta muistuttavissa resitatiiveissa. Niiden aikana herääviä tunteita henkilöt tutkiskelevat aarioissa. La furia delle costellazionissa ei ole resitatiiveja, joten tarina etenee pakostakin viitteellisesti, aarioiden tuoman tunnesisällön ja laulajien näyttelemisen kautta.

Luttisen esittämä päähenkilö työskentelee avaruusasemalla. Hän huomaa, että tähtikuviot ovat menneet sekaisin ja lähtee laittamaan taivaankappaleita paikalleen. Toisaalta Luttisen mukaan oopperan tapahtumat voi tulkita niinkin, että ne ovat vain klubilla trippailevan tanssijan mielikuvitusta.

Muuntaessaan Vivaldia tanssimusiikiksi Luttinen ja Oscar huomasivat, ettei suora sovittaminen toiminut.

"Se kuulosti helposti halpahintaiselta. Siltä, että soitetaan oopperaa syntikalla", Luttinen sanoo.

"Siksi emme voineet käyttää Vivaldin harmonioita sellaisenaan. Muunsimme myös rakenteita."

Mutta yhteen asiaan työryhmä ei kajonnut. "Vivaldin melodiat. Ne ovat koskemattomia."

La furiadelle costellazioni on Ooppera Skaalan, pienen itsenäisen seurueen, kannanotto oopperan nykytilaan. Sillä oopperaseurue pyrkii houkuttelemaan taidemuodolle uutta yleisöä.

"En ole ihan varma siitä, onko klassinen nykymusiikki pystynyt vastaamaan yleisön vaatimuksiin", sanoo Luttinen, joka on Ooppera Skaalan hallituksen jäsen.

"Oopperan pitää uudistua, niin kuin muidenkin taidemuotojen. Eihän elokuvissakaan katsota pelkkiä Chaplinin mustavalkofilmejä."

 

La furia delle costellazionin ensi-ilta tänään torstaina kello 19 Kaapelitehtaan Turbiinisalissa.

Markus Jokela HS
Essi Luttinen (vas.), Mikko Nuopponen ja Kaisa Ranta esiintyvät barokkiaarioihin perustuvassa konemusiikkioopperassa.
Essi Luttinen (vas.), Mikko Nuopponen ja Kaisa Ranta esiintyvät barokkiaarioihin perustuvassa konemusiikkioopperassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat