Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vänskän uusin haaste on myös kovin

Kulttuuri
 

Osmo Vänskä tunnetaan orkesterinrakentajana, joka jättää käsistään aina paremman orkesterin kuin ennen ylikapellimestarikauttaan käsiinsä saa.

Näin tapahtui esimerkiksi BBC Scottish Symphony Orchestrassa ja Lahden kaupunginorkesterissa (Sinfonia Lahti), jonka hän nosti kansainväliseksi ilmiöksi pitkällä ylikapellimestarikaudellaan vuosina 1988–2008.

Vänskä on ollut haastajaorkesterien tasonnostaja. Lahdessa mittatikkuna olivat Helsingin orkesterit, ja pian lahtelaiset keräsivät enemmän kansainvälisiä levypalkintoja ja usein yhtä hyviä kiertuekutsujakin.

Britanniassa haasteena olivat Lontoon orkesterit, ja BBC Scottishin hyvät esitykset tekivät hänestä ja orkesterista lontoolaiskriitikoiden suosikin.

Yhdysvalloissa Minnesotan orkesterin haasteena olivat vielä isommat amerikkalaisorkesterit, ja pian New Yorkin kriitikot ylistivät Vänskää ja minnesotalaisia jopa enemmän kuin New Yorkin filharmonikkoja.

Aina ennen suosion pohjalle saattoi rakentaa vaikka mitä, Lahdessa jopa Sibeliustalon.

Nyt, ensimmäistä kertaa, Vänskä joutuu uudelleenrakentamaan omaa orkesteriaan, joka tuhottiin ei-musiikillisista syistä: koska kotisali joutui remonttiin ja koska orkesterin toimitusjohtaja ja hallitus ajattelivat, että remonttivuonna voi säästää myös kyykyttämällä muusikoita palkkakiistassa.

Minnesotan orkesteri on jälleen haastajaorkesteri, mutta nyt se haastaa oman lähimenneisyytensä. Sitä verrataan armotta aikaan ennen työsulkua ja Vänskän kanssa tehtyihin urotekoihin vuosina 2003–2013. Niihin kuuluivat kehututut Euroopan-kiertueet, New Yorkerin Alex Rossin maininta "maailman parhaasta orkesterista" ja lopulta myös Grammy-palkinto.

Vänskäkin joutuu taistelemaan vastatakseen maineensa herättämiin odotuksiin vähemmillä resursseilla ja taloudellisesti epäkiitollisessa tilanteessa.

Siksi tämä tehtävä on vaikein kaikista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat