Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Softenginen menestysresepti illan semifinaaliin: Kunnon rock-show, ilman sirkustemppuja

Kulttuuri
 
Softengine aikoo päihittää muut viisumaat kahden kohdan reseptillä
Softengine aikoo päihittää muut viisumaat kahden kohdan reseptillä
Seinäjokelainen Softengine-yhtye astuu torstaina lavalle Euroviisujen toisessa semifinaalissa. Yhtyeellä on takataskussaan kahden kohdan resepti, joilla menestystä lähdetään hakemaan. Toimittaja: Mari Koppinen HS, kuvaus: Sami Kilpiö HS, editointi: Timo Ylifrantti HS.

Käärmeennahkabutsit. Siinä sellaiset tanskalaisen jalkinetuotannon kruununjalokivet, joihin kannattaa aivan erityisesti kiinnittää huomiota tänä iltana.

Buutsit ovat Softenginen laulajan Topi Latukan jalassa, kun Suomea edustava yhtye kipaisee euroviisulavalle. Sen luokan popoja ei ole ainakaan Seinäjoen leveyspiireillä nähty.

Fakta

Vajaa puolet finalisteista jo selvillä

 Tiistain ensimmäisestä semifinaalista pääsi jatkoon kymmenen maata.

 Finaaliin selviytyivät San Marinon Valentina Monetta, Montenegron Sergei Æetkoviæ, Unkarin András Kállay-Saunders, Tolmatševyn sisarukset Venäjältä, Armenian Aram Mp3, Azerbaidžanin Dilara Kazimova, Ukrainan Marija Jaremtšuk, Ruotsin Sanna Nielsen, Hollannin The Common Linnets ja Islannin Pollapönk.

 Toinen semifinaali alkaa tänään torstaina Suomen aikaa klo 22. Softengine esiintyy numerolla kahdeksan.

 Finaalissa on lauantaina mukana kaikkiaan 26 maata.

"Ne on aivan järkyttävän kalliit. Mä saisin ostettua samalla rahalla uuden auton ittelleni", Latukka taivastelee sponsorin hankkimia kenkiä.

Normaalisti hän viihtyy kotoisammissa, Citymarketista ostetuissa tossuissa. Niillä on pistelty menemään täällä Kööpenhaminassakin jo koko viikko.

Bändin kosketinsoittaja Henri Oskár ottaa vielä rennommin. Paljosta kävelystä on tullut jalkaan rakko, minkä vuoksi hän tepsuttele hotellin aulassa haastattelusta toiseen pelkissä sukissa.

Rakko jalassa on ainoa ikävä piirre Softenginen viisumatkassa. Kaikki mitä tehdään, on nuorille muusikoille silkkaa juhlaa ja ainoastaan kotiinpäin.

Juhlaa oli esimerkiksi se, kun asteltiin punaista mattoa pitkin Kööpenhaminan raatihuoneen edessä Euroviisujen avajaisissa.

"Se oli elämäni parhaita kokemuksia", fiilistelee Oskár.

Siinäkin on ollut Seinäjoella musiikkiopistossa ja lukiossa tavanneilla kaveruksilla kummastelemista, kun kansainvälinen media aina BBC:stä lähtien on halunnut haastatella heitä.

Softenginen edustaminen on poikennut reippaasti monien muiden artistien toimista Kööpenhaminassa. Bändin periaate on edustaa musiikin kautta. Monen muun promoamiskeinot ovat jossain aivan muualla.

"Tää on vähän tämmöinen paikka. Ihmiset on täällä promoamassa itseään", Oskár miettii.

Suuntaus on näkynyt esimerkiksi keikoilla.

"Artistit menevät keikoille yhdellä biisillä. Ei heillä edes ole muita. He ovat vetäneet sen, loput ovat olleet sitten covereita."

Tämä juuri oli yksi syy siihen, miksi oli hyvin lähellä, ettei bändi olisi aikoinaan edes osallistunut Ylen Uuden musiikin kisaan ja siten viisuihin.

Pari vuotta kasassa ollut bändi äänesti asiasta vain kymmenen päivää ennen kilpailun viimeistä ilmoittautumispäivää. Äänin 3–2 päätettiin osallistua.

Ketkä olivat ne kaksi vastustajaa?

"Bändin nokkamiehet!" huudahtaa muu yhtye. Topi Latukka ja Henri Oskár katsahtelevat hetken vienosti kengän- ja sukankärkiään.

Oskárilla syy oli nimenomaan inho viisuja kohtaan. Latukka taas tiesi joutuvansa todella koville. Kisakappale syntyi tyhjästä kymmenessä päivässä. Latukka sävelsi kaiket yöt ja sitten äänitettiin ja miksattiin.

"En uskonut, että me pystymme siihen."

UMK:n voitto merkitsi 17–20-vuotiaille elämänsä käännekohdassa oleville nuorukaisille isoja muutoksia suunnitelmiin.

UMK osui juuri kolmen bändiläisen ylioppilaskirjoitusten aikaan. Kirjoituksista selvittiin kuitenkin kunnialla.

"Minä kävin UMK:n jälkeen hoitamassa neljä koetta. Läpi menivät. Juhlat on tulossa", kertoo rumpali Tuomo Alarinta.

Henri Oskár ja Topi Latukka joutuivat viisuedustuksen ja levynteon vuoksi lykkäämään armeijaan menoaan.

Opiskelujenkin kanssa on ollut pähkäilemistä. Alarinnalla olisi ollut luokanopettajakoulutuksen pääsykokeet tällä viikolla, Oskárilla taas olisi pian englannin pääsykokeet.

Latukka on hakenut liikunnanohjaajaksi ja musiikkiteknologiaan. Bändistä basisti Eero Keskinen ja kitaraa ja koskettimia soittava Ossi Mäkelä ovat vielä lukiossa.

Opinnot saavat kuitenkin toistaiseksi odottaa.

Mihin kouluun kukin lopulta päätyykin, osoite on selvä: kaikkien pitäisi yrittää päästä Helsinkiin.

Viisujen jälkeen tarkoituksena on tehdä levy ja aloittaa laajempi keikkailu.

Viisuissa nähtiin tiistaina jos jonkinlaista keinujaa, luistelijaa ja hamsteripyörijää. Tänä iltana on Suomen edustajalta turha odottaa mitään sellaista.

Kun pohjalaiset lähtevät valtaamaan eurooppalaisten sydämiä, ei sitä tehdä kepulikonstein.

"Show'sta tulee tyylikäs. Ei mikään teatteriesitys", julistaa Oskár.

"Se on rokkishow. Sellainen mitä bändit yleensä vetävät keikalla", sanoo Keskinen.

Bändi uskoo, että rock-kappaleella on hyvät edellytykset erottua muusta joukosta, sillä "tämä on slovarivuosi".

Mutta jos Something Better ei erotu eikä bändi pääse finaaliin, se ei ole maailmanloppu. Joka tapauksessa tästä käynnistyy muusikonelämä.

Levytyssopimus on solmittu Sonyn kanssa, ja kesällä esiinnytään Provinssirockissa. 

 

HS.fi
Toinen semifinaali tänään torstaina kello 22, Yle TV2.
 
Tänään B 17
Marion Rung edusti Suomea Euroviisuissa 1962.

Mari Koppinen HS
Kööpenhamina

Sami Kilpiö HS
Softengine – Tuomo Alarinta (vas.), Henri Oskár, Topi Latukka, Ossi Mäkelä, Eero Keskinen – on juossut viikon aikana Kööpenhaminassa harjoituksista ja haastatteluista toiseen. Tiistai oli bändille "chillailupäivä" – johon tosin kuului haastatteluita hotellissa.
Softengine – Tuomo Alarinta (vas.), Henri Oskár, Topi Latukka, Ossi Mäkelä, Eero Keskinen – on juossut viikon aikana Kööpenhaminassa harjoituksista ja haastatteluista toiseen. Tiistai oli bändille "chillailupäivä" – johon tosin kuului haastatteluita hotellissa.
Sami Kilpiö HS
Softengine harjoitteli Euroviisujen semifinaalia varten keskiviikkona Kööpenhaminassa.
Softengine harjoitteli Euroviisujen semifinaalia varten keskiviikkona Kööpenhaminassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat