Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grace Kelly -elokuvalle vihellettiin Cannesissa

Grace Kelly -elokuva kertoo filmitähdestä, jonka piti osata myös ruhtinattaren rooli

Kulttuuri
 
Benoit Tessier Reuters
Grace Kellyä näyttelevä Nicole Kidman poseerasi kuvaajille festivaalipalatsin kattoterassilla Cannesissa.
Grace Kellyä näyttelevä Nicole Kidman poseerasi kuvaajille festivaalipalatsin kattoterassilla Cannesissa. Kuva: Benoit Tessier Reuters

Elokuvajuhlat käynnistyivät eilen keskiviikkona Cannesissa tavalla, jota tuskin toivottiin.

Avajaiselokuva Grace of Monaco sai aamun lehdistönäytöksessä vastaansa vihellyksiä lopputekstien alkaessa. Lähes täydestä tuhatpaikkaisesta salista kuului vain vaimeita aplodeja.

Grace of Monaco on elokuva Grace Kellystä, Hollywood-tähdestä, josta avioliiton myötä leivottiin Monacon ruhtinatar vuonna 1956. Elokuva saa kansainvälisen ensiesityksensä Cannesissa, jossa se esitetään kilpasarjan ulkopuolella.

Nuiva vastaanotto ei ollut iso yllätys, sillä ristiriitaisuudet ovat varjostaneet glamouria pursuavaa elokuvaa jo kauan.

Monacon ruhtinasperhe ei esimerkiksi halua olla elokuvan kanssa lainkaan tekemisissä.

Grimaldit ovat syyttäneet elokuvaa historian vääristelystä.

"Melkein kaikki elokuvassa on totta ja todellista. En ole elämänkerturi enkä historioitsija", elokuvan ranskalaisohjaaja Olivier Dahan puolustautui Cannesissa. Hänet tunnetaan myös Edith Piaf -elokuva Pariisin varpusen ohjaajana.

Draamaa on riittänyt myös elokuvanteon kulisseissa, sillä elokuvan Yhdysvaltain-levittäjä, kansainvälisen filmibisneksen napamiehiin kuuluva Harvey Weinstein on ollut tyytymätön elokuvan nykyversioon.

Ohjaaja Dahan saikin keskiviikkona vakuuttaa toimittajille, että erimielisyydet elokuvan leikkausversioista on haudattu.

Miksi elokuva on päätynyt Cannesin avajaiselokuvaksi?

Siksi, että puitteiltaan Grace of Monaco istuu monin tavoin Cannesin perusilmeeseen. Grace Kelly (1929–1982) oli elokuvanäyttelijä ja seurapiirikuuluisuus, jonka tarinassa riittää kerrottavaa. Monaco on lisäksi kivenheiton päässä Cannesista.

Grace Kelly myös tapasi ruhtinas Rainierin ensi kertaa vuonna 1955 juuri Cannesin elokuvajuhlilla. Rainieria näyttelee Tim Roth.

Grace of Monaco on ilmeeltään Cannesin perustavaraa, ranskalaisella rahalla tuotettua ja niminäyttelijöillä varustettua draamaa. Elokuvan myötä Cannes sai avajaisiinsa sponsoreita kiinnostavia tähtiä, ja tuskin on haitaksi sekään, että elokuva esittelee Cartierin jalokiviä, Diorin pukuja ja muuta luksusta, joiden valmistajana Ranska tunnetaan.

Elokuvassa seurataan lähinnä vuotta 1962, jolloin ruhtinas Rainierilla ja Gracella on jo lapsia, ja jolloin Ranska yrittää haukata veroparatiisina pidetyn lilliputtivaltion. Naisen kasvutarinan katalysaattorina on ohjaaja Alfred Hitchcock, joka yrittää houkutella Grace Kellyä takaisin Hollywoodiin.

Dahanin mukaan elokuvaa varten keksittiin muun muassa kohtaukset, joissa Hitchcock ja Charles de Gaulle vierailevat Monacossa.

"Halusin päähenkilöt samaan kuvaan. Kuvista tässä on kysymys", Dahan selitti.

Nimiosassa nähdään Nicole Kidman, joka Cannesissa kertoi valmistautuneensa rooliin katsoen erityisesti vanhaa kuvamateriaalia Grace Kellystä.

Elokuvassa Grace Kelly nähdään harjoittelemassa vuorosanoja epävarmana. Cannesissa Kidman myönsi miettineensä joskus itsekin, pystyykö näyttelemään. Kidman oli ajatellut itseään Kellyn asemaan.

"Minä en vain koskaan nainut prinssiä. Tai nain, maalaisprinssin", Kidman sanoi.

Grace of Monacosta tulee mieleen Yrjö VI:sta kertonut Kuninkaan puhe. Samaa suosiota ei välttämättä voi povata Gracelle, vaikka molemmissa elokuvissa kuninkaallinen arki tiivistetään lyhyeen, rajattuun aikaan.

Kun Yrjö VI kamppailee änkytyksen kanssa, on Gracen löydettävä oma äänensä ihmisenä ja naisena.

Mille Cannesissa sitten vihellettiin? Elokuvassa on hyviäkin hetkiä, mutta paljon myös tilanteita, joissa pateettisuus ottaa vallan. Silloin elokuva ylistää rakkautta ja väittää, ettei kuninkaallisen elämää voi kukaan ulkopuolinen ymmärtää.

Kriitikko Leena Virtasen arvio "Nicole Kidmanin ruhtinatar Gracesta hehkuu satu ja ahdistus" löytyy täältä.

 

Elokuvan ensi-ilta on perjantaina 16. 5. Arvio torstaina hs.fi/kulttuuri ja perjantaina Nytissä.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat