Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cannesissa ensi-iltansa saava Timbuktu-elokuva sai alkunsa kivitysvideosta

Valtaan nousseet islamistit kivittivät 2012 kuoliaaksi pariskunnan, joka ei ollut aviossa

Kulttuuri
 
Le Pacte
Timbuktu-elokuvan Fatou (muusikko Fatoumata Diawara) on jäänyt kiinni laulamisesta. Rangaistuksena on 40 raipaniskua.
Timbuktu-elokuvan Fatou (muusikko Fatoumata Diawara) on jäänyt kiinni laulamisesta. Rangaistuksena on 40 raipaniskua. Kuva: Le Pacte

Afrikkalainen elokuva ei kuulu kahvipöytien kuumimpiin puheenaiheisiin, mutta Cannesissa maailmanensi-iltansa saanutTimbuktu saattaa muuttaa tilannetta. Nyky-Maliin sijoittuva draama on esillä festivaalin kilpasarjassa, eikä olisi ihan tavatonta, jos se palkittaisiin festivaalin päättyessä.

Timbuktun ohjaaja on Abrerrahmane Sissoko, 52, joka tarinassa palaa nuoruutensa kotimaahan Maliin. Elokuvassa Mali on vanha kulttuurivalta, mutta on nyt kapinallisten ja ääri-islamistien käsissä takapajula, jossa sovelletaan sharia-lakia ja hävitetään sivistystä.

Lähtökohta oli heinäkuussa vuonna 2012 Aguelhokissa Pohjois-Malissa suoritettu kivitys. Valtaan nousseet islamistit kivittivät tuolloin kuoliaaksi pariskunnan, joka ei ollut aviossa. Heillä oli kaksi lasta.

Teloittajat videoivat tapauksen ja laittoivat sen uuden valtansa merkkinä nettiin.

"Oikeastaan alkusyy ei ollut kivitys, vaan se, että siitä ei puhuttu. Mediat kertovat kyllä kaikista uusista matkapuhelinmalleista. Samaan aikaan tulemme välinpitämättömiksi kauheuksille", Sissoko sanoi Cannesissa.

"Tämä oli elokuva, joka minun piti tehdä. En usko, että kukaan Sveitsistä tai Suomesta olisi voinut tätä tehdä."

Ensin Sissoko aikoi kuvata dokumentin, mutta päätyi fiktiontekoon. Malissa ei kuvattu, sillä tekijät pelästytti ennen kuvausten alkua syyskuussa tapahtunut itsemurhaisku. Kuvauspaikka löytyi Mauritanian Oualatasta.

Sissoko on syntynyt Malin naapurissa Mauritaniassa, käynyt elokuvakoulun Moskovassa ja asuu Ranskassa. Elokuvapiireissä hänet muistetaan vuoden 2006 Bamakosta, jossa Sissoko saarnasi Afrikan asemasta.

ElokuvanaTimbuktu on pienin keinoin kerrottu iso tarina, antologia, joka koostuu useista katkelmista, oikeustapauksista.

Päätarinassa kahdeksan lehmää omistava Kidane elää perheensä kanssa onnellisesti teltassa Saharan hiekkadyyneillä. Paimennuksesta syntyvä riita johtaa ensin GPS-nimisen lehmän kuolemaan, ja myöhemmin Kidane vahingossa tappaa lähijärvellä kalastavan Amadoun.

Edessä on islamilainen tuomioistuin. Siellä Kidane toivoo näkevänsä tyttärensä vielä kerran.

Kidanen tarinan rinnalla Sissoko kertoo nuorista, jotka haaveilevat kielletystä rakkaudesta, kitaransoittamisesta ja pallonpeluusta, ja naisista, jotka pakolla naitetaan islam-sotureille ja hunnutetaan päästä varpaisiin.

Elokuvan kuvamaailmaan kuuluvat samaan aikaan modernit satelliittiantennit, matkapuhelimet ja rynnäkkökiväärit, joita kantavat miehet, joiden selkäliivissä lukee teksti police islamique.

Ääriaineksen Sissoko kuvaa lähinnä Libyasta tulleina tunkeutujina. Avainhahmoihin kuuluu maltillinen uskonmies, joka sättii jihadisteja käytöstapojen puutteesta ja uskon käyttämisestä oman vallan pönkittämiseen.

Sissoko kuvaa sortoa ja väkivallantekoja etäältä. Kuvaaja on Sofian el Fani, joka on kuvannut myös Adelen elämän. Aurinko kimmeltää hiekassa ja fokus on ihmisissä, joihin nöyryytys osuu.

Voimakkaimmillaan elokuva on sanattomissa hetkissä, joissa pakkoavioliittoon sysätty nainen itkee tai poikajoukko pelaa jalkapalloa ilman palloa. Taklauksissa ja maalipotkuissa on silloin sellaista hiljaista vastarintaa ja huumoria, joka on tuttua esimerkiksi Elia Suleimanin Palestiina-elokuvista.

Tragikomiikan huipentuma on se, kun islamtaistelija kuuluttaa moottoripyörän selästä timbuktulaisille jälleen uusista säännöistä sanoen:

"Kaikki vanha on nyt kiellettyä julkisella paikalla."

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat