Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Hertta Kuusinen ei enää ollutkaan valttia Kremlissä

Neuvostoraportit paheksuivat johtavan kommunistin, Hertta Kuusisen, "sopimatonta asennetta"

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
HS arkisto
Hertta Kuusinen puhui mielensoituskokouksessa huhtikuussa 1958.
Hertta Kuusinen puhui mielensoituskokouksessa huhtikuussa 1958. Kuva: HS arkisto

"En olisi uskonut Neuvostoliiton tekevän sitä tyhmyyttä", Hertta Kuusinen puuskahti miesystävälleen Yrjö Leinolle talvisodan puhjettua loppusyksystä 1939 – ja hän toisti arvionsa myöhemminkin.

Talvisodan viikkoina pariskunta piileskeli eri puolilla Suomen maaseutua, samaan aikaan kun Kreml asetti Hertan isän Otto-Wille Kuusisen [1881–1964) Terijoen hallituksen johtoon.

Artikkeliin liittyvät

" Stalin onkin vain pieni äijän käppyrä", Hertta hämmästeli Yrjölle tavattuaan generalissimuksen ensi kertaa Moskovassa vuonna 1945.

Kuusisen heitot ilmenevät vastikään avautuneista arkistotiedoista, joita poliittisen historian professori Kimmo Rentola esitteli lauantaina Kuusisia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

Kansallisarkisto on tänä keväänä saanut Moskovan arkistoista uusia lähdekokonaisuuksia. Hertta Kuusisesta ja monista muista suomalaispoliitikoista on aikoinaan laadittuja henkilömappeja, joita nyt on vapautettu tutkimuskäyttöön.

Sodan jälkeen Hertta Kuusinen (1904–1974) oli neuvostoliittolaisten luottohahmo vasemman laidan Skdl:ssä. Yhteyttä vuosien 1945–48 sisäministeri Yrjö Leinoon hoidettiin pääosin aviopuoliso Kuusisen kautta, kunnes Leino joutui Nkp:n epäsuosioon talvella 1948.

"Sinun on nyt aloitettava koko poliittinen toimintasi aivan alusta", Hertta neuvoi tuolloin miestään. Ohje tuli pian sen jälkeen, "kun Neuvostoliiton mahtimiehet olivat sanelleet minulle saatanalliset lukunsa", Leino merkitsi muistiin.

Oman uransa Leino arvasi jo päättyneeksi, ja niin ikään hänen ja Kuusisen avioliitto kariutui samoihin aikoihin.

Uutta tietoa Hertta Kuusisesta käy ilmi myös 1960–70-luvuilta. Tšekkoslovakian miehitys 1968 masensi häntä raskaasti ja vei uskoa itäblokin sisäiseen vapautumiseen.

"Hertta ei yritä eikä jaksa Skp:ssä, vaikutti apaattiselta, vaikka sanoikin ettei voi luopua politiikasta, jolle on antanut koko elämänsä", raportoi Nkp:n Suomen-valvoja Vladimir Fjodorov Moskovaan jouluna 1971.

"Hertta ei antanut periaatteellista luokka-arviota negatiivisista ilmiöistä Skp:ssä", Fjodorov paheksui – tarkoittaen Kuusisen sympatisoivan puoluejohdon vääriä linjoja.

Niin ikään Fjodorov moitti, että Kuusinen meni vuoden 1972 eduskuntavaalien alla siirtämään ääniperintönsä Anna-Liisa Hyvöselle (s. 1926), joka "puolueessa tunnettiin neuvostovastaisesta suunnastaan ja hillittömistä oikeistomielipiteistään". Hyvönen nousi eduskuntaan, ja sittemmin hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

Vähitellen Hertta Kuusinen erkaantui tiukimmasta neuvostolieasta. Hän kuoli syöpään 70-vuotiaana keväällä 1974.

"Ehkä voimme sanoa, että Hertta Kuusinen ei pettänyt Neuvostoliittoa", puntaroi professori Rentola päätteeksi.

"Mutta Neuvostoliitto lopulta petti hänet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat