Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommy Lee Jonesin westernissä ratsastetaan väärään suuntaan, itään

Tommy Lee Jones tulkitsee uudelleen westernin kaavakuvia

Kulttuuri
 
Cannes Film Festival
Hilary Swankin näyttelemä neiti Cuddy kuljettaa mielisairaita naisia hoitoon Lee Jonesin westernissä.
Hilary Swankin näyttelemä neiti Cuddy kuljettaa mielisairaita naisia hoitoon Lee Jonesin westernissä. Kuva: Cannes Film Festival

Lännenelokuvia on vuosikymmeniä pidetty kuolevana lajina. Tommy Lee Jones pitää kuitenkin lippua ylhäällä yhtenä harvoista.

Teksasista kotoisin oleva ja siellä yhä asuva näyttelijä on nyt ohjannut elokuvaksi lännentarinan The Homesman.

"Emme me ajatelleet westerniä tai mitään elokuvan lajeja. Yritimme vain tehdä hyvän elokuvan", Tommy Lee Jones sanoi Cannesissa, kun häneltä kysyttiin lajityypin kuolonkorinasta.

The Homesman sai kansainvälisen ensi-iltansa sunnuntaina Cannesissa, jossa se kilpailee Kultaisen palmun voitosta. Elokuvan Suomen-ensi-ilta on alustavasti lokakuussa.

Yhdysvaltalainen Tommy Lee Jones, 67, tunnetaan näyttelijänä, mutta myös ohjaajana.

Hänen aiempia elokuvaohjauksiaan ovat Kolmesti kuopattu ja The Good Old Boys, jotka nekin olivat westernejä. Hänen tunnetuimmat roolinsa ovat elokuvissa Menetetty maa, Miehet mustissa sekä Takaa-ajettu.

The Homesman perustuu Glendon Swarthoutin romaaniin. Swarthout (1918–1992) kirjoitti lännentarinoita. Hänen kirjoihinsa perustuvat myös muun muassa elokuvat Tie Corduraan ja Revolverimies, jossa lajin legendoihin kuuluva John Wayne näytteli viimeisen kerran.

The Homesman on päällisin puolin traditionaalinen western. On hevosia, revolvereja, isoja hattuja ja iso, karu maa, jossa heikot sortuvat ja jossa oikeus ei juuri toteudu.

Keskushenkilö on Mary Bee Cuddy, Hilary Swankin näyttelemä omillaan toimeen tuleva talollinen ja vanhapiika, joka elokuvan alussa ottaa tehtäväkseen kuljettaa kolme mielisairasta naista kaupunkiin kirkon hoiviin. Pitkälle vankkurimatkalle läpi talvisen erämaan neiti Cuddy värvää apumieheksi herra Briggsin, lainsuojattoman, jonka Cuddy itse asiassa näin pelastaa hirttotuomiolta. Briggsiä näyttelee Tommy Lee Jones itse.

"Tein kaiken sen, mitä ohjaajana itseltäni pyysin", Jones murjaisi toimittajille.

Tosiasiassa Jonesin western on lajin tuttujen kaavakuvien uudelleentulkintaa.

Neiti Cuddyn ja herra Briggsin vankkurit suuntaavat nimittäin väärään suuntaan, itään, kun westerneissä yleensä on kyse lännen valloittamisesta. Ollaan siis palaamassa takaisin sivistyksen pariin ja ikään kuin käynnistämässä historia uudelleen.

Tommy Lee Jones pohti tämän tarinan filmatisointia tuottajansa kanssa jo vuonna 1988. Jonesin mukaan työryhmä oli nyt tutustunut 1800-luvun puoliväliin valokuvia tutkien, ajan lauluja etsien ja kirjoja lukien. Yksi kirjoista käsitteli naisten mielisairauksia ja niiden hoitoja 1800-luvulla.

Keskeinen elokuvan teema onkin naisen asema preerialla, 1800-luvun Yhdysvalloissa. Tarinan "hullut naiset" ovat joko miesten kaltoin kohtelemia tai sitten heidän elämänsä on järkkynyt olosuhteista, joita lännenasuttajat kohtasivat. Yksi naisista on menettänyt kaikki kolme lastaan sylivauvoina.

Avainasemassa on neiti Cuddy, jonka naimattomuus leimaa koko tarinaa. Tapahtumat sysää alkuun neidin yritys tehdä itseään ja varallisuuttaan tykö naapurinmiehelle. "Aiheena ovat naiset, eivät sankarilliset miehet", Jones huomautti.

Tarinan käsikirjoittamiseen osallistunut Jones ei ollut järin halukas analysoimaan elokuvaansa ja sen viittaussuhteita. Siinä mielessä hän muistuttaa monia roolihahmojaan, hän on muutamien sanojen mies.

Sen Jones sanoi ääneen, että imperialismi on elokuvan hallitseva teema.

"Kun etsii hyvää käsikirjoitusta, etsii ovea tai ikkunaa alkuperäisen luokse. Sitten menee ovesta ja kulkee polkua."

Jones on myös korostanut, että lännessä eläneiden naisten tarinan valitseminen ei ollut vain sattuma. Hänen mukaansa naisten asema tänään juontaa juurensa tapaan, jolla naisia kohdeltiin esimerkiksi The Homesmanin tarinassa.

"Tässä lehdistöhuoneessa tuskin on yhtään naista, jota ei olisi painettu alas. Siihen on historialliset syynsä."

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat