Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Cronenberg teki satiirin Hollywoodista

Elokuvansa yhden hahmon kautta ohjaaja kertoo maailmasta, josta lapsuus on hävinnyt

Kulttuuri
 
Daniel McFadden
Julianne Moore näyttelee ahdistunut näyttelijä, joka pohtii äitisuhdettaan Weissin vastaanotolla.
Julianne Moore näyttelee ahdistunut näyttelijä, joka pohtii äitisuhdettaan Weissin vastaanotolla. Kuva: Daniel McFadden

Kanadalaisen David Cronenbergin uusi elokuva on riemastuttava satiiri elämästä Los Angelesissa sekä Hollywoodin kääntöpuolesta. Hollywoodin unelmatehtaan särkymisestä on tehty lukuisia elokuvia. Unikuvineen Cronenbergin tuore Maps to the Stars tuo mieleen David Lynchin parhaisiin elokuviin kuuluvan Mulholland Driven.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa maanantaina Cannesissa, jossa se kisaa Kultaisesta palmusta.. Elokuva on ostettu Suomeen: ensi-iltaa on suunniteltu vielä tämän vuoden puolelle.

Vuonna 1943 syntynyt Cronenberg on kuulunut vuosikymmeniä ohjaajien kärkikaartiin, mutta usein hänen työnsä jakavat mielipiteitä. Hänen tunnettuja töitään ovat muun muassa Videodrome, Erottamattomat ja viime vuosilta esimerkiksi A History of Violence. Usein hänen veriset teoksensa ovat analyyttisen etäisiä ja kylmiä, mutta Maps to the Starsin tyyliseen murhaavaan satiiriin tyyli istuu hyvin.

"Minusta kaikki elokuvani ovat hauskoja, eikä tämä ole poikkeus. Minulle on sanottu että älä tee komediaa, johon olen vastannut: enhän ole muuta koskaan tehnytkään", Cronenberg sanoi Cannesissa.

ParituntinenMaps to the Stars kertoo Hollywoodista oidipaalisen ja moniongelmaisen perheen kautta. Perheenjäsenillä ja heidän lähipiirillään on tarve tulla näkyviksi.

"On yksisilmäistä väittää, että tämä olisi vain tölväisy Hollywoodia kohtaan. Saman tarinan voisi kertoa myös Piilaaksosta tai Wall Streetiltä, kaikkialta jossa on kunnianhimoa, ahneutta ja pelokkuutta.

Keskeisissä rooleissa nähdään Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack ja Robert Pattinson.

Cusack on Hollywood-terapeutti Weiss, joka luennoi taikalapsen uudelleen löytämisestä, ja joka löytää asiakkaistaan pisteitä, joita painamalla kipeät muistot sulavat pois.

Wasikowskan näyttelemä Agatha on Weissin tytär, taustaltaan pyromaani, fani, joka suutelee tähtien nimikkokylttejä Hollywood Walk of Famella.

Moore on sivuun sysätty, ahdistunut näyttelijä, joka etsii rooleja ja ennen kaikkea pohtii äitisuhdettaan Weissin vastaanotolla.

Pattinson taas on limusiinikuljettaja, joka pitää itseään myös näyttelijänä ja kirjailijana.

Ehkä huikein hahmo on kuitenkin nuoren Evan Birdin Benjie, Weissin poika ja lapsitähti, joka on vastikään palannut vieroituksesta, jonne hän joutui yhdeksänvuotiaana. Nuori poika on yksi törkeimmistä ja omahyväisimmistä hahmoista elokuvissa vähään aikaan ja se, jos mikä, tullaan tästä elokuvasta muistamaan. Pikkupeluri on humaltunut rahasta, maineesta ja vallastaan eikä hän epäröi murskata muita alleen, jos tuntee olonsa uhatuksi. Hurjaksi kaiken tekee, että kyseessä on lapsi.

Benjien hahmon kautta Cronenberg kertoo maailmasta, jossa lapsuus on hävinnyt, ja jossa lapset ovat itse asiassa ottaneet vallan. Analyysi sopii etenkin Hollywoodiin, jonka usein sanotaan tekevän elokuvia vain Yhdysvaltain valkoisille varhaisteineille.

Elokuvan käsikirjoittaja Bruce Wagner viittaisi Cannesissa Andy Warholin toteamukseen miten jokainen voi olla vartin verran kuuluisa.

"Nykyään jokainen on kuuluisa joka hetki", Wagner sanoi.

Cronenbergiltä kysyttiin Cannesissa, miksi hän niin usein rakentaa elokuviinsa kohtauksen, jossa harrastetaan seksiä autossa. Sellainen on myös Maps to the Starsissa kun takapenkille ahtautuvat hytkymään Mooren ja Pattinsonin näyttelemät hahmot.

Cronenbergin mukaan tässä ei ole mitään ihmeellistä. Yhdysvalloissa on kokonainen sukupolvi, joka on laitettu alkuun vuoden 1954 Fordin takapenkillä, hän sanoi.

"Auto merkitsi seksuaalisen vallankumouksen alkua eli ei tässä mitään rajoja rikota. Jos kerran meillä on hyviä autoja, niin miksei."

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat